2. DEN HMS: Krsek i Švábíková končí šestí, Bolová překonala rekord

  10:50aktualizováno  23:00
V sobotu atleti ve skotském Glasgow bojovali na halovém světovém šampionátu o dalších devět sad medailí. Ve finále svých disciplín zápolili čtvrtkař Matěj Krsek a tyčkařka Amálie Švábíková, oba brali šesté místo. Už dopoledne skončilo mistrovství pro dálkaře Radka Jušku i překážkáře Petra Svobodu a Štěpána Schuberta. V rozbězích se loučila i sprinterka Karolína Maňasová. Dále budou pokračovat sedmibojaři Ondřej Kopecký a Vilém Stráský.
Tyčkařka Amálie Švábíková bojuje na HMS v Glasgow.

Tyčkařka Amálie Švábíková bojuje na HMS v Glasgow. | foto: Reuters

Večerní část programu otevřela soutěž tyčkařek, ve které statečně bojovala i Švábíková. Ztroskotala až na výšce 4,74 metru, ale díky výkonu 4,65 m si stihla vylepšit sezonní maximum a brala šesté místo. Zvítězila domácí Molly Cauderyová výkonem 4,80 m.

2. den HMS v Glasgow – večerní program

Veškeré dění jsme sledovali v podrobné reportáži.

„Jsem moc spokojená, jsem ráda za šesté místo i sezonní maximum,“ komentovala pro ČT sport Švábíková. „A končila jsem pokusem o národní rekord i olympijský limit.“

Česká reprezentantka si bez potíží poradila s výškami 4,40 a 4,55 m, pak soutěž tyčkařek na několik minut přerušilo hrůzostrašné zranění Francouzky Margot Chevrierové, která si ošklivě poranila kotník a musela být okamžitě ošetřena.

Poté Švábíková dvakrát neuspěla na metě 4,65, třetím skokem ale letošní nejistotu prolomila a se zaťatými pěstmi si po dopadu na žíněnku mohla radostně zakřičet. Další výška 4,74 m znamenala útok na český rekord, který ovšem nepřekonala a brala tak šesté místo.

Stejnou pozici zaplnil ve výsledkové listině i Krsek ve finále běhu na 400 metrů. Český čtvrtkař startoval v nevýhodné první dráze, od začátku zvolil mírnější tempo, ale ve finiši se i přes snahu na páté místo neprobojoval. Zaběhl čas 46,47.

Matěj Krsek finišuje na šestém místě v běhu na 400 metrů na HMS v Glasgow.

„Plánem bylo šetřit co nejvíce sil do cílové rovinky. Ačkoliv jsem šestý, tak jsem s výkonem spokojen, běželo se mi dobře a takový čas z první dráhy je dobrý,“ hodnotil Krsek po závodě, který překvapivě opanoval Belgičan Alexander Doom před Norem Karsten Warholmem. Třetí finišoval Jamajčan Rusheen McDonald.

Výškou pokračovalo zápolení sedmibojařů. Průběžně vede Ken Mullings z Baham, Stráský přeskočil 1,98 m a dál drží osmé místo. „Moc jsem si nevěřil, ale koule to spravila a na výšce taky dobrý,“ radoval se.

Desátý Kopecký překonal pouze svoji startovací výšku 1,86 m a to až s problémy na třetí pokus. Pak navíc ze soutěže pro zranění odstoupil. „Na dálce jsem začal cítit patu a už jsem věděl, že se budu trápit. Na výšce jsem aspoň založil, ale dál to nešlo,“ popisoval. V soutěži sedmibojařů ještě zkusí pokračovat v neděli.

Na ženské čtvrtce zářila Nizozemka Femke Bolová, která dominantně zvítězila a navíc potřetí v kariéře překonala halový světový rekord. Ve finále v Glasgow proťala cíl v čase 49,17 a dosavadní maximum posunula o sedm setin. Druhé místo uhájila její krajanka Lieke Klaverová před třetí Američankou Alexis Holmesovou.

Nizozemská čtvrtkařka Femke Bolová finišuje na HMS v Glasgow v novém světovém rekordu.

O cenné kovy běželi muži na 3000 metrech. Za bouřlivého halasu haly v Glasgow si pro zlato doběhl domácí Josh Kerr, na jehož nástup v závěru nedokázal nikdo zareagovat. Druhý finišoval Američan Yared Nuguse před dvojicí Etiopanů: Selemon Barega bral bronz a s nepopulárním čtvrtým místem se musel smiřovat Getnet Wale.

Na stejné distanci překvapivě zvítězila Američanka Elle St. Pierreová, která po celý závod udržela tempo favorizované Etiopanky Gudaf Tsegayové a v závěrečném okruhu zaútočila.

„Nečekala jsem, že zvítězím. Chtěla jsem zabojovat o medaili, proto jsem si budovala dobrou pozici,“ smála se St. Pierreová. Časem 8:20,87 navíc překonala rekord šampionátu, hned v hale to oslavila i se svým synem. Třetí místo uzmula Keňanka Beatrice Chepkoechová.

Američanka Elle St. Pierreová se raduje z vítězství na HMS v Glasgow i se svým synem.

Soutěž sprinterek vyhrála Julien Alfredová ze Svaté Lucie, která vítězství slavila ve velkých emocích. Ty proudily halou už před začátkem finále, když kvůli křečím nuceně odstupovala Američanka Aleia Hobbsová. Stříbro pro Polsko vybojovala Ewa Swobodová, Italka Zaynab Dossová si uzmula třetí místo o setinu před Zoe Hobbsovou z Nového Zélandu.

Běh na 60 metrů překážek podle očekávání vyhrál Američan Grant Holloway, souboj o stříbro nejlépe zvládl Ital Lorenzo Ndele Simonelli, bronz si zajistil Francouz Just Kwaou-Mathey.

Soutěž trojskokanů si podmanil po fantastickém předposledním pokusu Hugues Fabrice Zango z Burkiny Faso, druhé místo ukořistil Yasser Mohammed Triki z Alžírska a třetí nejlepší skok předvedl Portugalec Tiago Pereira.

Denní blok Čechům postup nepřinesl

Šampionát už před polednem skončil pro Jušku, který při prvním pokusu zaznamenal přešlap a neměřil se mu ani druhý pokus. Na postup do užšího finále pro osm nejlepších potřeboval úspěšně skočit třetí skok v hodnotě alespoň 7,75 m. Odraz se mu sice povedl bez přešlapu, zapsal ale pouze 7,68 m a zůstal daleko za svým nejdelším výkonem sezony 8,03 m.

2. den HMS v Glasgow – denní program

Veškeré dění jsme sledovali v podrobné reportáži.

„Tuto sezonu mi asi není halovka souzena. Neřekl bych, že mi dráha nějak extra nesedla, všichni jsme měli stejné podmínky a bohužel jsem jich nevyužil,“ konstatoval zklamaný Juška.

Hned prvním pokusem se od zbytku startovního pole oddělili dva papírově největší favorité: obhájce zlata a olympijský šampion Řek Miltiadis Tentoglou a teprve devatenáctiletý Ital Mattia Furlani, který předvedl nejlepší výkon této sezony.

Oba na úvod závodu zapsali 8,22 m a dalšími skoky se přetahovali o vedení. Nakonec zvládl druhou polovinu závodu lépe zkušenější Řek, který skočil 8,15 m, 8,11m a 8,19 m. Na to mladičký Ital nedokázal i přes veškerou snahu odpovědět, se stříbrnou medailí byl ale i tak nad míru spokojený. Tentoglou získal v sobotu už devátou zlatou medaili z vrcholné akce.

Pro bronz si pátým pokusem doletěl Jamajčan Carey McLeod, který se po slabších skocích vyšvihl až ke 8,21 m.

Řek Miltiadis Tentoglou si doskočil pro další zlatou medaili z vrcholné akce.

Začátek druhého dne šampionátu patřil kromě dálkařům také překážkářům, mezi kterými byli i dva čeští zástupci. Svoboda, který se do mezinárodních závodů vrací po loňské sezoně, kdy léčil zranění, startoval ve čtvrtém rozběhu a po vyběhnutí z bloků se mohl rovnat s nejlepšími, na druhé překážce ale udělal chybu a třetí překážka už pro něj byla konečnou.

Na jeho tváři se objevila bolestivá grimasa a ke čtvrté překážce pouze doběhl a zastavil se. Zatímco vítěz rozběhu Kypřan Milan Trajkovič gratuloval soupeřům, Svoboda skrýval své zklamání v dlaních.

„Udělal jsem technickou chybu, kterou jsem se snažil vyrovnat… Něco mě píchlo v předním stehně, to je furt něco. Je mi to líto…“ hodnotil smutně v rozhovoru pro Českou televizi.

Bude ještě závodit? Svoboda po výpadku v Glasgow: Končí mi smlouva. Finito

Suverénně nejrychlejší výkon v počáteční fázi závodu předvedl Grant Holloway. Američan před dvěma týdny stanovil nový světový rekord výkonem 7,27 a v prvním rozběhu zvládl šedesátimetrovou dráhu za 7,43. Nejblíže k němu měl vítěz druhého rozběhu Francouz Wilhelm Belocian časem 7,47.

V posledním rozběhu si odbyl premiéru na vrcholné akci dvacetiletý Štěpán Schubert, od začátku ale na nejlepší ztrácel a do cíle doběhl na šestém místě v čase 7,88.

O postupu do semifinále na mistrovství světa dlouho snila sprinterka Karolína Maňasová, která do závodu na šedesát metrů vstoupila v rozběhu s aktuálně nejrychlejší ženou sezony Julien Alfredovou ze Svaté Lucie.

„Víc jsem byla vystresovaná v Ostravě, kde jsem stála vedle Ewy Swobodové. Teď jsem se s tím vypořádala o něco lépe,“ komentovala své zkušenosti ze startů s favoritkou ve vedlejší dráze připomínkou polské sprinterky.

Karolína Maňasová absolvuje obtížný rozběh na 60 m po boku Julien Alfredové.

Svůj závod na šampionátu začala dobře a finišovala na čtvrtém místě. „Nemůžu říct, že bych si z toho něco extra pamatovala. Vyšel mi start, ale ke konci už to nějak nejelo,“ hodnotila.

Svým časem 7,27 se zařadila do skupiny závodnic, které čekaly, zda se jim podaří postoupit na základě času. Nakonec její naděje skončily v šestém rozběhu, jehož účastnice odsunuly Češku na nepostupová místa.

Výhru v rozbězích těsně získala Alfredová před Swobodovou, obě sprinterky zaznamenaly čas 7,02.

Polská sprinterka Ewa Swobodová finišuje svůj rozběh na 60 metrů

V pravé poledne začalo klání sedmibojařů. Jedenáct mužů vstoupilo do šampionátu sprintem na 60 m. Z dua českých zástupců se lépe vedlo Stráskému, který se výkonem 6,95 dostal na průběžné šesté místo závodu. Kopecký z části doplatil na celkově pomalejší rozběhovou skupinu a s časem 7,10 je po úvodní disciplíně na poslední příčce.

Sedmibojařský program pokračoval skokem do dálky, ve kterém Stráský pokusem 7,25 m vyrovnal své sezonní maximum. Kopecký předvedl jen o centimetr horší skok než jeho krajan.

Vedení ze šedesátky uhájil Švýcar Simon Ehammer díky suverénně nejdelšímu skoku 8,03 m a na druhého Nizozemce Svena Jansonse má náskok devadesáti bodů. Stráský klesl na sedmé místo a Kopecký je po druhé disciplíně desátý.

Odpolední program uzavírali sedmibojaři v koulařském sektoru. Stráskému se povedl čtvrtý nejdelší pokus 14,67 m, čímž si zároveň vylepšil i osobní maximum. Ještě lepší výkon ale předvedl Francouz Makenson Gletty, který hodem dlouhým 16,95 m výrazně předstihl všechny ostatní sedmibojaře a propracoval se z osmého místa na průběžné čtvrté, čímž odsunul Stráského na osmou příčku.

Kopecký zůstal na chvostu startovního pole i po třetí disciplíně, ve které dokázal zapsat jen 13,79 m. V průběžném pořadí mu na osmé místo Stráského chybí 110 bodů. Vedení dál hájí Ehammer, ke kterému se ale po kouli přiblížil Estonec Johannes Erm ztrácející pouze 61 bodů.

Sprinterka Alfredová má před sebou velký cíl: proslavit Svatou Lucii

První semifinále dne patřilo půlkařkám. Domácí favoritka Jemma Reekieová se ve druhé skupině bezpečně propracovala k nejrychlejšímu času 1:58,28 a po pátém místu z loňské Budapešti bude v nedělním finále usilovat o svou první velkou medaili.

Po ženách nastoupili k semifinálovým běhům na 800 metrů také muži. Z prvního místa postoupil do finále Američan Bryce Hoppel časem 1:45,08, jen o milisekundy pomalejší byl Belgičan Eliott Crestan. Držitel nejrychlejšího času sezony Ital Catalin Tecuceanu si v prvním semifinále pohlídal druhé místo za Španělem Marianem Garcíou.

Halové mistrovství světa v atletice v Glasgow

Finále:

MUŽI:
400 m:
1. Doom (Belg.) 45,25, 2. Warholm (Nor.) 45,34, 3. McDonald (Jam.) 45,65, ...6. Krsek (ČR) 46,47.
3000 m: 1. Kerr (Brit.) 7:42,98, 2. Nuguse (USA) 7:43,59, 3. Barega (Et.) 7:43,64.
60 m př.: 1. Holloway (USA) 7,29, 2. Simonelli (It.) 7,43, 3. Kwaou-Mathey (Fr.) 7,47.
Dálka: 1. Tentoglu (Řec.), 2. Furlani (It.) oba 822, 3. McLeod (Jam.) 821, ...14. Juška (ČR) 768.
Trojskok: 1: Zango (Burk. Faso) 17,53, 2. Triki (Alž.) 17,35, 3. Pereira 17,08.
Sedmiboj (po prvním dnu): 1. Mullings (Bah.) 3637 (60 m: 6,83 - dálka: 769 - koule: 14,49 - výška: 216), 2. Ehammer (Švýc.) 3558, 3. Erm (Est.) 3552, ...8. Stráský 3328 (6,95 - 725 - 14,67 - 198), 10. Kopecký (oba ČR) 3112 (7,10 - 724 - 13,79 - 186).

ŽENY:
60 m
: 1. Alfredová (Sv. Lucie) 6,98, 2. Swobodová (Pol.) 7,00, 3. Dossová (It.) 7,05.
400 m: 1. Bolová 49,17 - světový rekord, 2. Klaverová (obě Niz.) 50,16, 3. Holmesová (USA) 50,24.
3000 m: 1. St. Pierreová (USA) 8:20,87, 2. Tsegayová (Et.) 8:21,13, 3. Chepkoechová (Keňa) 8:22,68.
Tyč: 1. Cauderyová (Brit.), 2. McCartneyová (N. Zél.) obě 480, 3. Moonová (USA) 475, ...6. Švábíková (ČR) 465.

Rozběhy s českou účastí:
Muži:
60 m př
.: 1. Holloway 7,43, ...35. Schubert 7,88 - nepostoupil do semifinále, Svoboda (oba ČR) - nedokončil.

Ženy:
60 m:
1. Alfredová 7,02, ...28. Maňasová (ČR) 7,27 - nepostoupila do semifinále.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

Kloppa nahradí Slot, Liverpool se domluvil s Feyenoordem na jeho uvolnění

27. dubna 2024  8:56

Na lavičku fotbalistů Liverpoolu, kterou po sezoně opustí po téměř devíti letech německý kouč...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Haliburton zařídil náskok Indianě, vede i Dallas. Minnesota je blízko postupu

27. dubna 2024  8:11

Basketbalisty Minnesoty dělí jediná výhra od postupu do čtvrtfinále play off NBA. Na hřišti...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...