Česká překážkářka Zuzana Hejnová při letní olympiádě v Londýně (8. srpna 2012)

Česká překážkářka Zuzana Hejnová při letní olympiádě v Londýně (8. srpna 2012) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Čeští atleti budou při Diamantové lize v Šanghaji útočit na vítězství

  • 3
Bronzová olympijská medailistka v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová se pokusí prodat výtečnou aktuální formu, oštěpař Vítězslav Veselý bude po triumfu v Dauhá útočit na další vítězství. K tomu starty výškaře Jaroslava Báby, čtvrtkaře Pavla Masláka, patnáctistovku poběží Jakub Holuša. I z českého pohledu bude atletický mítink Diamantové ligy v Šanghaji maximálně zajímavý.

Hejnová v úterý zaběhla v Sušici nejrychlejší třístovku s překážkami na světě v historii. "Jsem opatrná, nevím, co se mnou udělá cesta," řekla. Podle předpokladů by mohla běžet pod 54 sekund, její český rekord má hodnotu 53,29 sekundy. Největšími soupeřkami Hejnové budou stříbrná olympijská medailistka Lashinda Demusová z USA či Jamajčanka Kaliese Spencerová, kterou česká atletka na OH dokázala porazit.

Veselý, který obhajuje celkový triumf v Diamantové lize, bude mít opět zdatné soupeře. Fin Tero Pitkämäki vede letošní tabulky, lepší než Veselý je zatím letos i Rus Dmitrij Tarabin a nechybí ani dvojnásobný olympijský šampion Nor Andreas Thorkildsen či překvapivý vítěz z Londýna Keshorn Walcott z Trinidadu.

Opět bez Bolta

Ve startovní listině stejně jako v Dauhá chybí slavný jamajský sprinter Usain Bolt, který zatím v letošní sezoně formu po menším zranění hledá. Na programu je tentokrát dvoustovka, za favorita platí hlavně Američan Justin Gatlin.

I úřadující mistr Evropy Maslák startoval stejně jako Hejnová v Sušici na třístovce, ale hladké, a také jeho výsledek hovoří o dobré formě. Jeho český rekord na 400 metrů má hodnotu 44,91 sekundy, ale nedá se předpokládat, že by tento čas atakoval hned v prvním závodu roku. Soupeře má skvostné - proženou ho Kirani James z Grenady, LaShawn Merritt z USA, Luguelín Santos z Dominikánské republiky či Belgičan Jonathan Borlée.

Výškař Bába má prý za sebou kvalitní přípravu a teď se chystá na první start v letní sezoně. "Nechtěl jsem ještě závodit, je na mě brzy, ale potřebuju se rozskákat. A závod je lepší než trénink," řekl před odletem. Proti němu se mimo jiné postaví Katařan Mutaz Essa Baršim, Rus Alexandr Šustov či Ukrajinec Bohdan Bondarenko, který letos skočil už 233 cm. Holuša nastoupí i proti olympijskému vítězi a mistru světa Asbelu Kipropovi z Keni.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž