Badyán
Tyto silně aromatické hvězdičky pocházejí ze stromu nazývaného badyáník pravý. Evropa je poznala v 17. století, na starý kontinent doputovaly z Asie, proto se jim někdy říká také čínský anýz.
Badyán se hodí do grogů, perníčků, různých sušenek i kompotů. Jestli umíte háčkovat, můžete si vytvořit originální voňavé ozdoby na stromeček. Prstýnky z režné příze s badyánovou hvězdičkou se budou skvěle vyjímat na jehličnanech zdobených v ryze přírodním duchu.
Pomeranč
V 15. století přicestoval ze subtropických krajů k nám do Evropy dnes nejpěstovanější citrus na světě. Kdo by mu dokázal odolat?
Nechcete-li plýtvat, pomeranč si dejte ke svačině a využijte to nejvoňavější, tedy kůru, kterou byste jinak vyhodili. Pomocí vykrajovátek ji proměňte na hvězdičky a zvonečky. Navlékněte je na provázek a usušte, originální girlanda bude na světě.
Řetěz na ozdobu stromečku vytvoříte i z pomerančových plátků, jen vždy pamatujte, že sušit je musíte až po navlečení na provázek, ty už usušené by při propichování mohly prasknout.
Hřebíček
Usušený kalich s poupětem z rostliny hřebíčkovce kořenného je nedílnou součástí svařeného vína, vůni a chuť dodává též tradičním pečeným pracnám.
Hodí se jako první pomoc pro všechny, které během svátků rozbolí zub, hřebíček má totiž lokální anestetické účinky. Příjemnější je ho však využít v rámci dekorování pomerančového svícnu.
Jde o klasiku, hřebíčky zapíchané v pomeranči nepřekvapí, ale ve výsledku takový svícínek vypadá opravdu hezky a nabízí skutečně magickou kombinaci dvou intenzivních vůní.
Skořice
Stromová kůra s nezaměnitelnou vůní, která nemůže chybět ve svařeném víně, perníčcích ani v cukroví, pochází z tropického skořicovníku.
Říká se, že nejvoňavější skořice se dováží ze Srí Lanky, právě ta vám učaruje, když ji použijete k dozdobení adventních věnců. Pokud si skořicové aroma chcete vychutnat opravdu intenzivně, zkuste jí obložit přímo adventní svíčky, až je zapálíte, pocítíte ten rozdíl na vlastní nos.
Tip: Ze skořice, badyánu a hřebíčku můžete vyrobit aromatické stromečky i vánoční vonné sáčky, které poslouží jako milá pozornost pro vaše blízké.
Jablko
Tradiční česká ingredience, ze které se hojně kuchtilo i věštilo, už od pradávna patří k těm nejtypičtějším vánočním dekoracím, dary jabloně si totiž mohl dopřát i nejchudší lid.
Možná jste přijali za svůj novodobý jablečný trend a rádi popíjíte horký cider. Přemýšleli jste však někdy nad tím, že víno z kvašeného jablečného moštu by šlo usrkávat ze stylových jablečných pohárků?
Větší jablka opatrně vydlabejte, nalijte do nich oblíbený mok a můžete servírovat. Samozřejmě nesmíte zapomenout na koření – jablka plus skořice, badyán a hřebíček jsou skoro jako tři mušketýři, kteří byli také vlastně čtyři.