Išlské dortíčky
Je s nimi sice trochu víc práce, ale výsledek prostě stojí za to. Toto cukroví rozhodně připravte aspoň několik týdnů před Štědrým dnem, aby se pěkně odleželo.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 60 min
bez odležení, chladnutí a tuhnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
252 KCal
11 %
11 %
-
Energie
1055 KJ
11 %
11 %
-
Sacharidy
21,3 g
24 %
21 %
-
Vláknina
1,9 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
3,4 g
5 %
5 %
-
Tuky
16,4 g
25 %
23 %
-
nasycené
7,8 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Do mísy prosejeme mouku s kakaem a moučkovým cukrem. Přidáme mleté ořechy, špetku skořice a na kousky nakrájené změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme odležet alespoň 120 minut v chladu.
- Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném vále na tenký plát silný cca 3 mm. Pomocí kulaté formičky o průměru asi 3 cm z něj vykrájíme kolečka. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 až 10 minut. Upečené korpusy sundáme s papírem z plechu a necháme vychladnout.
- Mezitím vyšleháme máslo s cukrem do pěny a vmícháme mleté ořechy a rum.
- Dvě třetiny korpusů potřeme připraveným máslovým krémem. Pomocí džemu je po dvou slepíme s třetím korpusem bez náplně na sebe. Vrchní část dortíčků potáhneme rozpuštěnou čokoládovou polevou a dozdobíme ořechy. Necháme je zatuhnout v chladničce.