Úhoř je oblíbenou pochoutkou Švédů

  16:02
Tajemná ryba, tak se někdy mluví o úhoři. Protože vypadá jako had, ale je to ryba. A ne ledajaká. Dorůstá délky až 1,5 metru (občas se vyskytnou i jedinci kolem dvou metrů). Na podzim opouští řeky a odplouvá se třít do moře. Pokud neuvízne v sítích rybářů v řekách či v Sargasovém moři, může se dožít i 40 let. Úhoř je oblíbená pochoutka v jižním Švédsku, kde ho připravují na řadu způsobů. Vyjma uzení a marinování je třeba úhoře před přípravou vždy stáhnout z kůže. Protože je to poměrně tučná ryba, používají Švédové před jídlem jako "stimul" pro žaludek vodku, nejlépe Absolut.
Úhoří polévka

400 g úhoře * 1 řapíkatý celer 1 bulva celeru * 3 mrkve * 2 petržele * cibule * bobkový list * sůl * bílý pepř * 01 l bílého suchého vína * 0,2 l smetany (33%) * mouka * máslo * 1 malá červená řepa * kopr * bílá veka * polévkové koření (aroma, vegeta) * 1 polévková lžíce kudrnky

Staženého úhoře vložíme spolu s mrkví, petrželí, bulvou celeru a cibulí do vody – asi 1 1,2 l. Osolíme, přidáme sůl, bobkový list, cibuli a víno. Vaříme na mírném ohni, až je úhoř měkký a maso se odlupuje od páteře. Úhoře i se zeleninou vyndáme, maso z něj obereme a odložíme stranou. Zeleninu nakrájíme na drobno a vrátíme zpět do polévky. Opraný řapíkatý celer nakrájíme na kousky dlouhé asi 2 – 3 cm, přidáme do polévky a vaříme do měkka. Polévku svaříme asi na 1 l obsahu a lehce zahustíme máslovou jíškou. Dobře provaříme. Do hotové polévky přidáme nastrouhanou červenou řepu a smetanu. Již nevaříme. Dochutíme polévkovým kořením. Na talíře rozdělíme úhoří maso a zalijeme polévkou. Sypeme nasekanou kudrnkou a koprem. Přidáme krutonky z bílé veky opečené na másle.

Kövliho marinovaný úhoř

800 g úhoře * 1 menší bulva celeru * 2 mrkve * 2 petržele * 1 větší cibule * bobkový list * čerstvý tymián (asi 4 snítky) * 1 snítka rozmarýnu * 0,3 l bílého suchého vína (například ryzlink, MillerThurgau apod.) * 0,2 l bílého vinného octa * 0,5 l vody * sůl * máslo na opečení úhoře * 1 lžíce cukru * může být i čerstvý kopr (ale nemusí) * bílý mletý pepř * zakysaná smetana

Úhoře nakrájíme na špalíky dlouhé 5 až 8 centimetrů. Osolíme, přidáme bílý pepř a necháme zprudka opéci na másle (nesmí být propečený). Pak vložíme maso do vhodné nádoby a zalijeme marinádou z kořenové zeleniny. Na ni svaříme vodu, vinný ocet, suché bílé víno. Přidáme čerstvý tymián a rozmarýn, bobkový list, celý bílý pepř a nastrouhanou mrkev, celer a petržel. Převaříme a necháme zchladit. Úhoře naskládáme do vhodné nádoby a zalijeme marinádou. Mezi každou vrstvu vložíme tymián a rozmarýn. Chuť můžeme vylepšit několika snítkami kopru. Zatížíme a necháme marinovat 48 hodin. Podáváme s omáčkou z osolené zakysané smetany s čerstvým koprem a s tmavým chlebem. Pro tuto přípravu je vhodná i makrela.

Úhoř vařený v bílém víně

800 g úhoře * 1 větší bulva celeru * 1 řapíkatý celer * bobkový list * celý bílý pepř * sůl * petrželová nať * 0,4 l suchého bílého vína * voda

Úhoře naporcujeme na kousky asi o 100 g, osolíme, posypeme nastrouhaným celerem a nakrájeným řapíkatým celerem, přidáme koření a zalijeme bílým vínem a vodou v poměru 1:1, aby byl úhoř lehce potopen. Vaříme (ne varem!!) do měkka. Měkkého úhoře vyjmeme a zeleninu dovaříme do měkka. Teplého úhoře připravíme na talíře spolu se zeleninou a posypeme zelenou petrželkou. Podáváme se suchým vařeným bramborem a hořčicovo-medovou omáčkou.

Omáčka: 4 lžíce plnotučné hořčice * 1 lžíce dijonské hořčice * 4 lžíce medu * sůl * pár kapek citronové šťávy * 2 lžíce olivového oleje * 2 vrchovaté lžíce sekaného kopru

Vše dobře promícháme. Je-li omáčka ještě příliš ostrá a nakyslá, přidáme lžíci medu.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...