Doporučujeme

Zima je nejkrásnější u kamen a se svařákem v ruce. Dvanáct triků, jak na něj

  • 1
Chladné počasí přímo vybízí k tomu, abychom si po návratu z procházky pořádně prohřáli tělo. Připravte si dokonalé svařené víno přesně podle vlastní chuti. Máme pro vás několik praktických triků a tipů.
Ilustrační snímek

Volba vína

Polosuché. Jako základ zvolte vyvážené víno, které není příliš sladké, ale ani příliš suché.

Ovocné. Pro silný ovocný nádech je ideální červené víno. Vyzkoušejte merlot nebo frankovku.

Alternativně. Když chcete lehčí variantu, můžete použít i bílé víno, například veltlínské zelené, sylvánské nebo rulandské šedé. Ale počítejte s tím, že dřevité aroma není moc v harmonii se svařákovým kořením.

Karamelový svařák

Návod

Přísady. 9 tobolek kardamomu, 1 bio pomeranč, 10 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 1 celá skořice, 4 hvězdičky badyánu, 1 vanilkový lusk, cukr a 1 l vína (na bílý svařák také 1  jablko)

Ohřev. Vyloupejte semínka kardamomu a ovoce nakrájejte nadrobno. Všechny přísady zahřejte v hrnci na zhruba 80 °C.

Čekání. Asi hodinu nechte louhovat (nevařte), pak koření sceďte, podle chuti oslaďte – a na zdraví!

Krakonošovy kapky

S alkoholem navíc

Na závěr. Přejete si svařák trochu silnější? V tom případě si ho „dochuťte“ až v hrníčku. Každý si tak může zvolit, co má nejraději – nebo si taky nepřidat nic.

Výběr. Nejoblíbenější je hnědý rum, ale zpestřit si svařák můžete také brandy, koňakem, calvadosem nebo whisky.

Slazení. Milovníci sladkého si dávají do svařeného vína nejčastěji mandlový likér. Skvělým doplňkem můžou být i ovocné likéry.

Jablkovo-švestkový punč se skořicí

Nealkoholická varianta

Punč. Jde to i bez promile v krvi. Na zimní kulinární zážitek bez alkoholu použijte džus místo vína a nepřidávejte cukr.

Směs. Na punč je nejlepší kombinovat několik džusů, např. 250 ml rybízového a 250 ml višňového nektaru, 300 ml hroznového a 200 ml jablečného džusu.

Čaj (nejen) o páté. Aby nápoj nebyl tak sladký, můžete část džusu nahradit ovocným čajem.

Upečte si svařákový koláč

Budete potřebovat: 250 g másla, 150 g cukru, 4 vejce, 1 sáček prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 250 g mouky, 1 lžička skořice, 5 lžiček kakaa, 125 ml svařeného vína, 150 g čokoládového sypání. Na polevu: 100 g moučkového cukru, svařené víno.

Příprava: Vyšlehejte máslo a cukr do pěny, pak postupně přidejte ostatní přísady. Dejte těsto do vymaštěné hranaté formy a pečte 50 až 60 minut při 175 °C. Smíchejte moučkový cukr a svařené víno a naneste polevu na vychladlý koláč.


  • Vybrali jsme pro Vás