Sladká vánoční kuchařka: kokosové cukroví

  0:12
Kokos, a to hlavně v sušené podobě, je u nás typickou součástí vánočního cukroví. Možná i proto, že strouhaný připomíná sníh.

Kokosové cukroví | foto: Martin Faltus

U nás jsou k dostání tmavě hnědé kokosy. Jejich dužina je ale tvrdá, vláknitá a nikdy se nevyrovná chuti mladých ořechů. Co nám zbývá, v našich končinách jsme zkrátka odkázaní na sušenou kokosovou dužinu nebo na kokosové lupínky.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Kokosová esíčka

Pečení: 10 minut

* 300 g hladké mouky
* 100 g tuku
* 120 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* citronová šťáva z 1/2 citronu
* tuk na plech
* cukr na obalení

1. Prosetou mouku, kokos, med, změklý tuk, vejce a citronovou šťávu zpracujeme v tužší těsto, které necháme v chladnu ztuhnout. Masovým strojkem s nástavcem na tvoření cukrovinek těsto vytlačujeme a tvoříme esíčka. Zvolna pečeme.

2. Ještě teplá obalujeme v cukru. Pokud nemáme strojek, necháme těsto ztuhnout, uděláme válečky a vytvarujeme esíčka.

Kokosová srdíčka

Pečení: 12 minut

* 200 g hladké mouky
* 200 g másla
* 200 g kokosu
* 80 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 30 g kakaa

Náplň:
* 120 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 80 g lískových ořechů
* 20 g kakaa
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

1. V misce smícháme mouku, kokos, cukr, vejce a kakao. Přidáme změklé a nakrájené máslo. Vypracujeme v tužší těsto a necháme v lednici hodinu odpočinout. Těsto vyválíme na 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Mezitím si připravíme náplň. Z másla, cukru, ořechů, kakaa, vejce a rumu vymícháme hladkou náplň. Srdíčka slepujeme krémem.

Kokosové pusinky

Pečení: 10 minut

* 5 bílků
* 175 g moučkového cukru
* 175 g pískového cukru
* 250 g kokosu

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ke konci přidáváme moučkový cukr. Dáme do vodní lázně a zašleháváme pískový cukr, dáváme pozor, aby se hmota příliš nezahřívala. Odstavíme a zvolna šleháme do zchladnutí. Vmícháme kokosovou moučku. Z ještě teplé hmoty stříkáme na vymazaný plech malé pusinky a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Pusinky nesušíme!

Kokosové stromečky

Pečení: 12 minut

* 150 g hladké mouky
* 100 g kokosu
* 100 g másla
* 100 g cukru
* 1 vejce
* citronová kůra z jednoho omytého citronu

Poleva:
* citronová kůra z jednoho omytého citronu
* 150 g moučkového cukru
* 100 g kokosu na posypání

1. Mouku smícháme s citronovou kůrou, přimícháme ostatní suroviny a vypracujeme v tužší těsto. Necháme alespoň 20 minut odpočinout. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme formičkou stromečky. Přendáme na pečicí papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě 10–15 minut. Stromečky necháme dobře vychladnout, nejlépe přes noc.

2. Připravíme si polevu. Cukr smícháme s citronovou kůrou a přimícháme 5 lžic citronové šťávy. Lžící vymícháme v hladkou polevu. Upečené a vychladlé stromečky potřeme polevou a posypeme kokosem. Polevu necháme dobře ztuhnout.

Kokosové řezy

Pečení: 20 minut

* 7 bílků
* 250 g kokosu
* 300 g moučkového cukru
* 5 lžic hrubé mouky
* tuk a mouka na vymazání plechu
* bílá a tmavá čokoládová poleva

Náplň:
* 7 žloutků
* 150 g moučkového cukru
* 2 lžíce mléka
* 1 lžíce kakaa
* 250 g másla

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme kokos, cukr a nakonec mouku. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Upečený plát necháme vychladnout. Mezitím máslo utřeme do pěny. Cukr, žloutky, kakao a mléko dáme do vodní lázně a ušleháme v hustou hmotu.

2. Vychladlou směs po lžičkách přidáváme do utřeného másla. Náplň rozetřeme na korpus a necháme ztuhnout. Polijeme čokoládou a necháme zatuhnout do druhého dne.

V DALŠÍM DÍLE: MANDLOVÉ CUKROVÍ

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...