Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic našeho národního gastronomického pokladu. Jejich společným jmenovatelem je ingredience, která právem patří mezi superpotraviny. Je totiž nejen chutná, ale také nesmírně zdravá.
Babiččin makovec

Babiččin makovec | foto: Profimedia.cz

Česko patří mezi největší světové producenty máku, který se využívá zejména v potravinářství. U buchet a makovců to ovšem nekončí, stále zajímavější roli hraje mák v jídelníčku těch, kdo holdují zdravému životnímu stylu nebo módním stravovacím trendům, jako je veganství.

Za velkou oblibou máku jako ingredience při přípravě teplých i studených pokrmů, kaší nebo třeba rostlinných nápojů či smoothie, stojí nejen jeho „oříšková“ chuť, ale především úžasné výživové hodnoty.

Mezi superpotraviny jej katapultuje už obsah vápníku, kterého se ve 100 gramech máku nachází až 1 400 miligramů, což je až dvanáctkrát více než u mléka a třikrát více než v případě sýrů. „Je bohatý na zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo,“ doplňuje Tomáš Němec, zakladatel projektu sdružujícího české farmáře.

Z vitaminů skupiny B jsou v něm zastoupeny hlavně B1 a B12. Kromě toho jsou maková semínka zdrojem vitaminu E, rostlinných bílkovin a vlákniny.

Mák prospívá doslova v každém věku, ale do jídelníčku by ho měli zařadit zejména starší lidé a také těhotné ženy. Mák rovněž zlepšuje krvetvorbu, působí proti anémii a stresu. Příznivý vliv má také na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů.

Česká republika patří mezi největší producenty máku na světě.

Mák se v kuchyni používá nejčastěji čerstvě mletý nebo vcelku a stále větší oblibu si získává také makový olej, který zlepšuje chuť jídel a má mnoho pozitivních účinků. Kromě toho se dá skvěle využít i kosmeticky.

„Nejlepší je mák kupovat přímo od pěstitelů a farmářů, či v prodejnách, které garantují původ výrobků. Tak máte jistotu, že se jedná o mák domácí, tedy český, a ne z dovozu,“ doporučuje Tomáš Němec, podle kterého je pěstování máku a jeho technologie v České republice pod pečlivým státním dozorem.

Potravinářský mák se prodává nemletý i mletý. „Jelikož má tendenci brzy žluknout a hořknout, je výhodnější nakupovat mák nemletý a umlít ho těsně před použitím, a to buď na makovém mlýnku nebo ručním mlýnku na kávu,“ radí Tomáš Němec. Vybírejte přitom takový mák, který nemá porušená a rozdrcena semínka.

Mák by se měl skladovat v suchu a při teplotě do 25 °C. Pokud ho umelete více, než jste schopni v tu chvíli spotřebovat, uchovávejte zbytek v uzavíratelné skleničce nebo sáčku v mrazáku.

Babiččin makovec

Ingredience:

Babiččin makovec
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1/2 lžičky oleje
  • 2-3 lžíce mléka
  • 150 g másla + na potření
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g strouhané hořké čokolády
  • 5 kapek oleje
  • 8 lžic mléka

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Všechny suroviny smícháme v kastrůlku a krátce povaříme. Necháme vychladnout.
  2. Hladkou mouku odvážíme na vál a smícháme s práškem do pečiva. Pak přidáme cukr, vejce, olej, mléko a nakrájené změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
  3. Na pomoučněném válu z něj vyválíme placku na prst silnou a ze dvou třetin ji potřeme náplní.
  4. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pomašlujeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  5. Před podáváním necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Do náplně můžete přidat nastrouhanou malou hrušku, bude vláčnější.

Autor:
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...