Pondělí 25. ledna 2021, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. ledna 2021 Miloš

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic našeho národního gastronomického pokladu. Jejich společným jmenovatelem je ingredience, která právem patří mezi superpotraviny. Je totiž nejen chutná, ale také nesmírně zdravá.

Babiččin makovec | foto: Profimedia.cz

Česko patří mezi největší světové producenty máku, který se využívá zejména v potravinářství. U buchet a makovců to ovšem nekončí, stále zajímavější roli hraje mák v jídelníčku těch, kdo holdují zdravému životnímu stylu nebo módním stravovacím trendům, jako je veganství.

Fotogalerie

Za velkou oblibou máku jako ingredience při přípravě teplých i studených pokrmů, kaší nebo třeba rostlinných nápojů či smoothie, stojí nejen jeho „oříšková“ chuť, ale především úžasné výživové hodnoty.

Mezi superpotraviny jej katapultuje už obsah vápníku, kterého se ve 100 gramech máku nachází až 1 400 miligramů, což je až dvanáctkrát více než u mléka a třikrát více než v případě sýrů. „Je bohatý na zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo,“ doplňuje Tomáš Němec, zakladatel projektu sdružujícího české farmáře.

Z vitaminů skupiny B jsou v něm zastoupeny hlavně B1 a B12. Kromě toho jsou maková semínka zdrojem vitaminu E, rostlinných bílkovin a vlákniny.

Mák prospívá doslova v každém věku, ale do jídelníčku by ho měli zařadit zejména starší lidé a také těhotné ženy. Mák rovněž zlepšuje krvetvorbu, působí proti anémii a stresu. Příznivý vliv má také na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů.

Česká republika patří mezi největší producenty máku na světě.

Česká republika patří mezi největší producenty máku na světě.

Mák se v kuchyni používá nejčastěji čerstvě mletý nebo vcelku a stále větší oblibu si získává také makový olej, který zlepšuje chuť jídel a má mnoho pozitivních účinků. Kromě toho se dá skvěle využít i kosmeticky.

„Nejlepší je mák kupovat přímo od pěstitelů a farmářů, či v prodejnách, které garantují původ výrobků. Tak máte jistotu, že se jedná o mák domácí, tedy český, a ne z dovozu,“ doporučuje Tomáš Němec, podle kterého je pěstování máku a jeho technologie v České republice pod pečlivým státním dozorem.

Potravinářský mák se prodává nemletý i mletý. „Jelikož má tendenci brzy žluknout a hořknout, je výhodnější nakupovat mák nemletý a umlít ho těsně před použitím, a to buď na makovém mlýnku nebo ručním mlýnku na kávu,“ radí Tomáš Němec. Vybírejte přitom takový mák, který nemá porušená a rozdrcena semínka.

Mák by se měl skladovat v suchu a při teplotě do 25 °C. Pokud ho umelete více, než jste schopni v tu chvíli spotřebovat, uchovávejte zbytek v uzavíratelné skleničce nebo sáčku v mrazáku.

Babiččin makovec

Ingredience:

Babiččin makovec
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1/2 lžičky oleje
  • 2-3 lžíce mléka
  • 150 g másla + na potření
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g strouhané hořké čokolády
  • 5 kapek oleje
  • 8 lžic mléka

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Všechny suroviny smícháme v kastrůlku a krátce povaříme. Necháme vychladnout.
  2. Hladkou mouku odvážíme na vál a smícháme s práškem do pečiva. Pak přidáme cukr, vejce, olej, mléko a nakrájené změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
  3. Na pomoučněném válu z něj vyválíme placku na prst silnou a ze dvou třetin ji potřeme náplní.
  4. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pomašlujeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  5. Před podáváním necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Do náplně můžete přidat nastrouhanou malou hrušku, bude vláčnější.

Autor:
  • Nejčtenější

Umělec ukázal, jak by asi vypadaly slavné tváře z obrazů doopravdy

Umělec Nathan Shipley byl zvědavý, jak doopravdy vypadaly některé historické postavy, které jsme doposud znali pouze z...

Menstruace či anál. Jedenáct otázek o sexu, které se stydíte položit

Jak je to s často skloňovanou velikostí, je sex během menstruace normální a co páry, které navštěvují swingers párty?...

Slabý kus půjde, normální covid zvládne, našla řešení vyměněná manželka

Ať už má Monika z Výměny manželek zdravé sebevědomí, nebo spíš patent na rozum, rozhodně nechce být ovcí ve stádu....

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tipují mi čtyřicet, říká sexy dvaašedesátiletá babička

Modelka důchodkyně Leslie Carletonová pendluje mezi svými domovy v Los Angeles a na Bali. Je fit a málokdo jí hádá...

Poslali jste životopis a marně čekáte na reakci. Proč jiným odpovědí, ale vám ne

Premium Jak žádají o práci bílé límečky a jak ty modré? Na koho nasazují personalisté robota? A proč se zájemcům o práci z...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

  • Další z rubriky

V každé zemi je to jiné. Šéfcukrář popsal, jaký dezert mají Češi nejraději

Premium Šéfcukrář Vojtěch Řehák klade důraz nejen na dokonalý vzhled dezertu, ale podstatná pro něj je i čerstvost a kvalita...

Nenaklepávejte, masírujte. Osm rad od odborníka, jak na dokonalé řízky

Nestačí jen koupit kvalitní maso, při přípravě řízků se s nimi musíte trochu „pomazlit“. Jakým chybám se vyhnout a na...

Veganské Vánoce. Upečte si letos cukroví bez živočišných produktů

Stravujete se vegansky, ale přesto si chcete užít vánoční svátky ve jménu tradic, ke kterým patří domácí cukroví?...

Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky

Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské. Ovšem nic nebrání tomu,...

Nechce se vám dnes vařit? Hotové polévky SALVEST Prestó jsou ideální alternativou
Nechce se vám dnes vařit? Hotové polévky SALVEST Prestó jsou ideální alternativou

S kolegyněmi v redakci jsme měly možnost vyzkoušet polévky Prestó, které jsou opravdu rychlé na přípravu a usnadní vám přemýšlení nad tím, co...

Analytik: Evropa byla od blackoutu setiny. Bez ČR by to Rakousko nezvládlo

8. leden 2021 se mohl stát skutečným „černým dnem”. Evropě totiž hrozil blackout, tedy masivní výpadek dodávek...

Dalibor Janda leží ve vážném stavu v nemocnici na koronární jednotce

Dalibor Janda (67) byl hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zpěvák leží ve vážném stavu na...

Mamograf nádor neodhalil. Nechala jsem si vzít obě prsa, říká Kuklová

Michaela Kuklová prožívala před časem těžké chvíle. Po složité diagnostice karcinomu prsu, kdy sama cítila, že je něco...

Žiji s manželem v polyamorii. Jen o sex nejde, říká Těžká z dokumentu V síti

Terezu Těžkou (25) znají diváci jako jednu z hlavních představitelek náctiletých dívek v dokumentu o sexuálních...

Dara Rolins je po další plastice nosu. Mnozí fanoušci ji nepoznávají

Dara Rolins (48) se netají svým kladným vztahem k nejrůznějším kosmetickým úpravám. Ke zvětšení prsou a pravidelným...