Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

aktualizováno 
Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic našeho národního gastronomického pokladu. Jejich společným jmenovatelem je ingredience, která právem patří mezi superpotraviny. Je totiž nejen chutná, ale také nesmírně zdravá.

Česko patří mezi největší světové producenty máku, který se využívá zejména v potravinářství. U buchet a makovců to ovšem nekončí, stále zajímavější roli hraje mák v jídelníčku těch, kdo holdují zdravému životnímu stylu nebo módním stravovacím trendům, jako je veganství.

Fotogalerie

Za velkou oblibou máku jako ingredience při přípravě teplých i studených pokrmů, kaší nebo třeba rostlinných nápojů či smoothie, stojí nejen jeho „oříšková“ chuť, ale především úžasné výživové hodnoty.

Mezi superpotraviny jej katapultuje už obsah vápníku, kterého se ve 100 gramech máku nachází až 1 400 miligramů, což je až dvanáctkrát více než u mléka a třikrát více než v případě sýrů. „Je bohatý na zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo,“ doplňuje Tomáš Němec, zakladatel projektu sdružujícího české farmáře.

Z vitaminů skupiny B jsou v něm zastoupeny hlavně B1 a B12. Kromě toho jsou maková semínka zdrojem vitaminu E, rostlinných bílkovin a vlákniny.

Mák prospívá doslova v každém věku, ale do jídelníčku by ho měli zařadit zejména starší lidé a také těhotné ženy. Mák rovněž zlepšuje krvetvorbu, působí proti anémii a stresu. Příznivý vliv má také na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů.

Česká republika patří mezi největší producenty máku na světě.

Česká republika patří mezi největší producenty máku na světě.

Mák se v kuchyni používá nejčastěji čerstvě mletý nebo vcelku a stále větší oblibu si získává také makový olej, který zlepšuje chuť jídel a má mnoho pozitivních účinků. Kromě toho se dá skvěle využít i kosmeticky.

„Nejlepší je mák kupovat přímo od pěstitelů a farmářů, či v prodejnách, které garantují původ výrobků. Tak máte jistotu, že se jedná o mák domácí, tedy český, a ne z dovozu,“ doporučuje Tomáš Němec, podle kterého je pěstování máku a jeho technologie v České republice pod pečlivým státním dozorem.

Potravinářský mák se prodává nemletý i mletý. „Jelikož má tendenci brzy žluknout a hořknout, je výhodnější nakupovat mák nemletý a umlít ho těsně před použitím, a to buď na makovém mlýnku nebo ručním mlýnku na kávu,“ radí Tomáš Němec. Vybírejte přitom takový mák, který nemá porušená a rozdrcena semínka.

Mák by se měl skladovat v suchu a při teplotě do 25 °C. Pokud ho umelete více, než jste schopni v tu chvíli spotřebovat, uchovávejte zbytek v uzavíratelné skleničce nebo sáčku v mrazáku.

Babiččin makovec

Ingredience:

Babiččin makovec
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1/2 lžičky oleje
  • 2-3 lžíce mléka
  • 150 g másla + na potření
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g strouhané hořké čokolády
  • 5 kapek oleje
  • 8 lžic mléka

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Všechny suroviny smícháme v kastrůlku a krátce povaříme. Necháme vychladnout.
  2. Hladkou mouku odvážíme na vál a smícháme s práškem do pečiva. Pak přidáme cukr, vejce, olej, mléko a nakrájené změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
  3. Na pomoučněném válu z něj vyválíme placku na prst silnou a ze dvou třetin ji potřeme náplní.
  4. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pomašlujeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  5. Před podáváním necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Do náplně můžete přidat nastrouhanou malou hrušku, bude vláčnější.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Kvůli svému vzhledu nemám žádné přátele, říká živoucí Barbie

Tatiana Tuzová

Dvaatřicetiletá Tatiana původem z Ruska je posedlá panenkami Barbie. Aby vypadala jako ona, podstoupila několik...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Ovesná kaše s ovocem

Ovesná kaše s ovocem

Ovesné vločky patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou dokonalým zdroje vlákniny, tělo na dlouhou dobu zasytí a...

RECEPT DNE: Zeleninový vývar s kopřivovým svítkem

Zeleninový vývar s kopřivovým svítkem

Jaro je ideální doba na očistu. Pokud se nechcete neustále cpát masem, vyzkoušejte k večeři uvařit zdravý zeleninový...

RECEPT DNE: Křupavá kuřecí prsíčka s hráškovo-koriandrovým pyré

Křupavá kuřecí prsíčka s hráškovo-koriandrovým pyré

Už vás omrzela bramborová kaše? Pak je načase vyzkoušet jako přílohu něco jiného. Třeba hráškové pyré! V kombinaci s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz