Pátek 28. ledna 2022, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 28. ledna 2022 Otýlie

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic našeho národního gastronomického pokladu. Jejich společným jmenovatelem je ingredience, která právem patří mezi superpotraviny. Je totiž nejen chutná, ale také nesmírně zdravá.

Babiččin makovec | foto: Profimedia.cz

Česko patří mezi největší světové producenty máku, který se využívá zejména v potravinářství. U buchet a makovců to ovšem nekončí, stále zajímavější roli hraje mák v jídelníčku těch, kdo holdují zdravému životnímu stylu nebo módním stravovacím trendům, jako je veganství.

Fotogalerie

Za velkou oblibou máku jako ingredience při přípravě teplých i studených pokrmů, kaší nebo třeba rostlinných nápojů či smoothie, stojí nejen jeho „oříšková“ chuť, ale především úžasné výživové hodnoty.

Mezi superpotraviny jej katapultuje už obsah vápníku, kterého se ve 100 gramech máku nachází až 1 400 miligramů, což je až dvanáctkrát více než u mléka a třikrát více než v případě sýrů. „Je bohatý na zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo,“ doplňuje Tomáš Němec, zakladatel projektu sdružujícího české farmáře.

Z vitaminů skupiny B jsou v něm zastoupeny hlavně B1 a B12. Kromě toho jsou maková semínka zdrojem vitaminu E, rostlinných bílkovin a vlákniny.

Mák prospívá doslova v každém věku, ale do jídelníčku by ho měli zařadit zejména starší lidé a také těhotné ženy. Mák rovněž zlepšuje krvetvorbu, působí proti anémii a stresu. Příznivý vliv má také na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů.

Česká republika patří mezi největší producenty máku na světě.

Mák se v kuchyni používá nejčastěji čerstvě mletý nebo vcelku a stále větší oblibu si získává také makový olej, který zlepšuje chuť jídel a má mnoho pozitivních účinků. Kromě toho se dá skvěle využít i kosmeticky.

„Nejlepší je mák kupovat přímo od pěstitelů a farmářů, či v prodejnách, které garantují původ výrobků. Tak máte jistotu, že se jedná o mák domácí, tedy český, a ne z dovozu,“ doporučuje Tomáš Němec, podle kterého je pěstování máku a jeho technologie v České republice pod pečlivým státním dozorem.

Potravinářský mák se prodává nemletý i mletý. „Jelikož má tendenci brzy žluknout a hořknout, je výhodnější nakupovat mák nemletý a umlít ho těsně před použitím, a to buď na makovém mlýnku nebo ručním mlýnku na kávu,“ radí Tomáš Němec. Vybírejte přitom takový mák, který nemá porušená a rozdrcena semínka.

Mák by se měl skladovat v suchu a při teplotě do 25 °C. Pokud ho umelete více, než jste schopni v tu chvíli spotřebovat, uchovávejte zbytek v uzavíratelné skleničce nebo sáčku v mrazáku.

Babiččin makovec

Ingredience:

Babiččin makovec
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1/2 lžičky oleje
  • 2-3 lžíce mléka
  • 150 g másla + na potření
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g strouhané hořké čokolády
  • 5 kapek oleje
  • 8 lžic mléka

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Všechny suroviny smícháme v kastrůlku a krátce povaříme. Necháme vychladnout.
  2. Hladkou mouku odvážíme na vál a smícháme s práškem do pečiva. Pak přidáme cukr, vejce, olej, mléko a nakrájené změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
  3. Na pomoučněném válu z něj vyválíme placku na prst silnou a ze dvou třetin ji potřeme náplní.
  4. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pomašlujeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  5. Před podáváním necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Do náplně můžete přidat nastrouhanou malou hrušku, bude vláčnější.

Autor:
  • Nejčtenější

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

Žena se fotí zaseklá na různých místech, lidé jí za to platí

Pětadvacetiletá Danielle Birchová z Velké Británie váží dvě stě dvacet dva kilogramů a nehodlá zhubnout ani deko. Díky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zásadní rady, jak cvičit při hubnutí a zbavit se přebytečného tuku

Seriál Na prvním místě je jídlo. Pokud chcete zhubnout, nevyhnete se úpravě jídelníčku. O tom ostatně byly první dva díly...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Největší zlo? Rýže v pytlíku. Je to hnusné, říká šéfkuchař z MasterChefa

Premium Kdysi se v Praze na „čínu“ chodilo do Vodičkovy ulice, od konce roku 2017 se na pravou „asii“ chodí do restaurace Sia...

Jste tým chlebíčky, nebo jednohubky? Na silvestra můžete dát tradicím volno

Konec roku je pro většinu z nás časem slavení, setkávání a dobrého jídla. Kdy jindy se proto předvést jako dokonalá...

Advantage Consulting, s.r.o.
VEDOUCÍ KONSTRUKCE (od 60.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 60 000 - 90 000 Kč

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...