Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

  0:01aktualizováno  0:01
Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše babičky, které připravovaly ty nejúžasnější dobroty a ještě jim zbylo na to, aby nám šouply bankovku na přilepšenou, když jsme se vraceli domů.

Škubánky jsou důkazem, že i za pár korun si můžete božsky pochutnat. | foto: Profimedia.cz

Fazolačka s bramborovými plackami

Ingredience na 4 porce:

Fazolačka s bramborovými plackami
  • 200 g suchých fazolí
  • 3 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sušená majoránka
  • Na placky:
  • 500 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • olej nebo sádlo na smažení

Pracovní postup:

  1. Fazole namočíme přes noc do studené vody, pak ji slijeme a v nové vodě je vaříme asi 40 minut.
  2. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. Na lžíci oleje orestujeme mrkev, petržel, celer a pórek dozlatova, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit doměkka. Když zelenina změkne, hrnec odstavíme a polévku rozmixujeme.
  4. Přidáme do ní uvařené fazole, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou.
  5. Bramborové placky si můžeme připravit už dopředu nebo pro jejich opečení využít dobu, kdy se vaří polévka. S těstem je ale potřeba pracovat hned, protože po krátké době začne řídnout.
  6. Budeme na ně potřebovat brambory, které jsme uvařili ve slupce. Oloupeme je, rozmačkáme a promícháme s moukou, vejcem a solí.
  7. Z takto vzniklého těsta připravujeme placky buď tak, že ho na vále posypaném moukou vyválíme a pak vykrajujeme kolečka. Můžeme ale také z těsta odkrajovat stejně velké kousky a pomoučenýma rukama z nich vytvarovat placičky.
  8. Ty pak v rozpáleném sádle nebo oleji opékáme z obou stran. Dáme je okapat na papírové kuchyňské utěrky a podáváme s hotovou polévkou.

Škubánky s mákem

Ingredience na 4-6 porcí:

Škubánky s mákem
  • 1 kg brambor
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g hrubé mouky
  • máslo nebo sádlo na vykrajování
  • mletý mák, moučkový cukr a rozpuštěné máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Zalijeme je vodou, aby byly potopené, lehce osolíme a vaříme do poloměkka.
  2. Pak vodu slijeme do jiného hrnce, brambory posypeme moukou a koncem vařečky do nich uděláme několik děr. Nakonec je zalijeme částí slité vody, zakryjeme pokličkou a na velmi mírném plameni necháme spařit asi 15 minut. Pokud máme elektrický sporák, můžeme nechat škubánky „dojít“ na zbytkovém teple vypnuté plotýnky (naše babičky nechávaly hrnec na kraji klasické plotny na kamnech, ale kdo ji dneska má?).
  3. Pak brambory s moukou rozšťoucháme a promícháme, až vznikne kompaktní bramborová hmota.
  4. Lžící namočenou do rozehřátého másla nebo sádla vykrajujeme škubánky, klademe je na talíř, posypeme čerstvě mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Tip: Škubánky můžete podávat také s orestovanou nasekanou cibulí, výborné jsou také s nakrájenou a opečenou slaninu.

Vdolky s marmeládou a strouhaným tvarohem

Ingredience na 4-6 porcí:

Vdolky s marmeládou a strouhaným tvarohem
  • 250 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 21 g droždí (půl kostky)
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce oleje + na smažení
  • marmeláda a strouhaný tvrdý tvaroh na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Všechny suroviny, které budeme používat na těsto, necháme několik hodin mimo lednici, aby dosáhly pokojové teploty. Mléko mírně ohřejeme.
  2. Do hrnku nalijeme asi 150 ml vlažného mléka, do něj přidáme tři lžíce cukru a rozdrobíme droždí. Necháme v teple vzejít kvásek.
  3. Do mísy (ideálně od robota) odvážíme mouku, přidáme vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko a cukr, vejce a žloutek, vanilkový cukr, špetku soli, rum a dvě lžíce oleje. Pomocí robota s hnětacím hákem vypracujeme hladké těsto, které v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi půl hodiny.
  4. Vykynuté těsto přeneseme na vál posypaný hladkou moukou, rozdělíme na poloviny a vyválíme silnější plát. Z něj vykrajovátkem na vdolky nebo třeba skleničkou vykrajujeme kolečka a smažíme je ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Odkládáme na talíř vyložený kuchyňskými ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
  5. Mírně vychladlé vdolky potřeme marmeládou a posypeme strouhaným tvrdým tvarohem.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Kvůli svému vzhledu nemám žádné přátele, říká živoucí Barbie

Tatiana Tuzová

Dvaatřicetiletá Tatiana původem z Ruska je posedlá panenkami Barbie. Aby vypadala jako ona, podstoupila několik...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Rychlý rebarborový dezert

Rychlý rebarborový dezert

Honí vás o víkendu mlsná? Zkuste si udělat rychlý rebarborový dezert, který jistě potěší vaše chuťové buňky.

RECEPT DNE: Gratinovaný chřest ve slanině

Gratinovaný chřest ve slanině

Chřestu není nikdy dost! A když je teď sezona, tak si ho pořádně užijte.

RECEPT DNE: Gratináda z mladé zeleniny

Gratináda z mladé zeleniny

Je jaro a zelenina na talíři má pro nás důležitý význam, protože nám doplní potřebné vitaminy a minerály, které nám po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz