Doporučujeme

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

  • 7
Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v rodinách po generace. Ať už ten váš bude třený, čokoládový, tvarohový, šlehačkový, s rozinkami nebo bez, určitě se na něj těší děti i dospělí.
Beránek

Už dávno před vznikem křesťanství vyháněli pastýři svá stáda na pastvu a těšili se z příchodu jara a začátku všeho nového, což představuje i beránek jako nejmladší člen „ovčí rodiny“ a symbol zrození, jara, mládí a svěžesti.

Češi a Velikonoce

Pouze 6 % obyvatel ČR nedodržuje žádnou z velikonočních tradic.

62 % populace utratí za Velikonoce do 1000 Kč.

Nejpopulárnější velikonoční tradicí je barvení a zdobení vajíček.

Výrazně více mají tyto svátky v oblibě muži, a to v dospělosti i dětství.

Velký jarní úklid před Velikonocemi je samozřejmostí pro polovinu populace.

Nejčastěji lidé o Velikonocích pečou beránka (57 %) nebo mazanec (51 %)

Mezi lidmi, kteří o velikonočních svátcích dekorují svůj dům, byt či zahradu, jsou jednoznačně nejoblíbenějšími barvami výzdoby zelená a žlutá.

Zdroj: Médea Research

Jehně neboli beránek představuje také ekvivalent čistoty, nevinnosti, bezbrannosti a poslušnosti. I proto se také v minulosti často stával obětním zvířetem při významných náboženských rituálech.

Beránky rovněž zabíjeli Izraelité jako oběť věnovanou památce svého vysvobození z egyptského otroctví. I smrt Ježíše Krista je v křesťanském světě vnímána jako oběť a i on bývá nazýván beránkem božím (Agnus Dei).

Jako slavnostní pokrm se beránek podával už ve středověku, není ovšem nikde doloženo, zda se jednalo o sladkou pečenou pochoutku, jak ji známe dnes, nebo o skutečné jehněčí maso.

Voňavého nadýchaného beránka s hřebíčky místo očí a barevnou mašlí kolem krku pečou hospodyňky nejčastěji na Bílou sobotu, aby byl samozřejmou součástí opulentní nedělní božíhodové snídaně.

Tradiční beránek býval z třeného bábovkového těsta, dnes má ovšem tato velikonoční specialita tolik variant, kolik rodin se této tradici věnuje. V souladu se současnými trendy vznikají také celozrnné nebo veganské varianty.

Originální varianty včetně cuketového nebo nádivkového beránka najdete ZDE

Se svými recepty přispěli do naší rubriky také čtenáři. Vyzkoušejte třeba ořechového beránka, beránka z měkkého tvarohuberánka s mandlemi  nebo netradičního slaného beránka.

A nebo si upečte slavnostní velikonoční specialitu podle některého z našich následujících vyzkoušených receptů.

Beránek s kakaem a cuketou

Pudinkový beránek s kokosem

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru + na posypání
  • 7 lžic slunečnicového oleje
  • 5 lžic horké vody
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • strouhaná kůra z biocitronu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup: 

  1. V míse ušleháme do pěny žloutky, moučkový cukr, olej a horkou vodu.
  2. V druhé míse smícháme všechny suché ingredience a po lžících vmícháme do ušlehané pěny.
  3. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a ten opatrně zapracujeme do těsta.
  4. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  5. Těsto vlijeme do formy tak, aby dosahovalo skoro po okraj. Zakryjeme druhou částí formy a vložíme do trouby.
  6. Pečeme asi 45 minut. Vyzkoušíme, zda je těsto propečené. Necháme chvilku ve formě a pak vyklopíme. Necháme vychladnout, nakonec poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme dle zvyklostí.

Tip: Do těsta zkuste přidat dvě lžíce kakaa.

Beránek

Mrkvový beránek se špaldou

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek oleje,
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • 2,5 hrnku jemně strouhané mrkve
  • hrst rozinek předem namočených v rumu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:

  1. K odměření použijeme spíše menší hrnek. Vejce, olej a cukr vyšleháme do pěny.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme skořici, citronovou kůru a sůl.  
  3. Obě směsi spojíme a vmícháme také nastrouhanou mrkev i zcezené rozinky.
  4. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Nalijeme do ní těsto a přiklopíme.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut.
  6. Vyklopíme, necháme vychladnout a zdobíme.

Tip: Do těsta můžete přidat lžíci rumu, bude voňavější. Skvěle se hodí také mleté vlašské ořechy.

Beránek

Šlehačkový beránek

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Vejce ušleháme s cukrem a smetanou.
  2. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme,
  3. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 50 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je těsto propečené.
  4. Hotového beránka vyklepneme z formy, necháme na mřížce vychladnout a zdobíme.

Tip: Beránka můžete také polít čokoládovou polevou.


  • Vybrali jsme pro Vás