Už dávno před vznikem křesťanství vyháněli pastýři svá stáda na pastvu a těšili se z příchodu jara a začátku všeho nového, což představuje i beránek jako nejmladší člen „ovčí rodiny“ a symbol zrození, jara, mládí a svěžesti.
Češi a VelikonocePouze 6 % obyvatel ČR nedodržuje žádnou z velikonočních tradic. 62 % populace utratí za Velikonoce do 1000 Kč. Nejpopulárnější velikonoční tradicí je barvení a zdobení vajíček. Výrazně více mají tyto svátky v oblibě muži, a to v dospělosti i dětství. Velký jarní úklid před Velikonocemi je samozřejmostí pro polovinu populace. Nejčastěji lidé o Velikonocích pečou beránka (57 %) nebo mazanec (51 %) Mezi lidmi, kteří o velikonočních svátcích dekorují svůj dům, byt či zahradu, jsou jednoznačně nejoblíbenějšími barvami výzdoby zelená a žlutá. Zdroj: Médea Research |
Jehně neboli beránek představuje také ekvivalent čistoty, nevinnosti, bezbrannosti a poslušnosti. I proto se také v minulosti často stával obětním zvířetem při významných náboženských rituálech.
Beránky rovněž zabíjeli Izraelité jako oběť věnovanou památce svého vysvobození z egyptského otroctví. I smrt Ježíše Krista je v křesťanském světě vnímána jako oběť a i on bývá nazýván beránkem božím (Agnus Dei).
Jako slavnostní pokrm se beránek podával už ve středověku, není ovšem nikde doloženo, zda se jednalo o sladkou pečenou pochoutku, jak ji známe dnes, nebo o skutečné jehněčí maso.
Voňavého nadýchaného beránka s hřebíčky místo očí a barevnou mašlí kolem krku pečou hospodyňky nejčastěji na Bílou sobotu, aby byl samozřejmou součástí opulentní nedělní božíhodové snídaně.
Tradiční beránek býval z třeného bábovkového těsta, dnes má ovšem tato velikonoční specialita tolik variant, kolik rodin se této tradici věnuje. V souladu se současnými trendy vznikají také celozrnné nebo veganské varianty.
Originální varianty včetně cuketového nebo nádivkového beránka najdete ZDE |
Se svými recepty přispěli do naší rubriky také čtenáři. Vyzkoušejte třeba ořechového beránka, beránka z měkkého tvarohu, beránka s mandlemi nebo netradičního slaného beránka.
A nebo si upečte slavnostní velikonoční specialitu podle některého z našich následujících vyzkoušených receptů.
Pudinkový beránek s kokosem
Ingredience:
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru + na posypání
- 7 lžic slunečnicového oleje
- 5 lžic horké vody
- 150 g polohrubé mouky
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- strouhaná kůra z biocitronu
- 1 sáček vanilkového pudinku
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Pracovní postup:
- V míse ušleháme do pěny žloutky, moučkový cukr, olej a horkou vodu.
- V druhé míse smícháme všechny suché ingredience a po lžících vmícháme do ušlehané pěny.
- Bílky vyšleháme do pevného sněhu a ten opatrně zapracujeme do těsta.
- Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Těsto vlijeme do formy tak, aby dosahovalo skoro po okraj. Zakryjeme druhou částí formy a vložíme do trouby.
- Pečeme asi 45 minut. Vyzkoušíme, zda je těsto propečené. Necháme chvilku ve formě a pak vyklopíme. Necháme vychladnout, nakonec poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme dle zvyklostí.
Tip: Do těsta zkuste přidat dvě lžíce kakaa.
Mrkvový beránek se špaldou
Ingredience:
- 3 vejce
- 1 hrnek oleje,
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- citronová kůra
- špetka soli
- 2,5 hrnku jemně strouhané mrkve
- hrst rozinek předem namočených v rumu
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Pracovní postup:
- K odměření použijeme spíše menší hrnek. Vejce, olej a cukr vyšleháme do pěny.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme skořici, citronovou kůru a sůl.
- Obě směsi spojíme a vmícháme také nastrouhanou mrkev i zcezené rozinky.
- Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Nalijeme do ní těsto a přiklopíme.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut.
- Vyklopíme, necháme vychladnout a zdobíme.
Tip: Do těsta můžete přidat lžíci rumu, bude voňavější. Skvěle se hodí také mleté vlašské ořechy.
Šlehačkový beránek
Ingredience:
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Pracovní postup:
- Vejce ušleháme s cukrem a smetanou.
- Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme,
- Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 50 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je těsto propečené.
- Hotového beránka vyklepneme z formy, necháme na mřížce vychladnout a zdobíme.
Tip: Beránka můžete také polít čokoládovou polevou.