Ingredience
Postup
- Do prosáté mouky se solí pomocí prstů zapracujeme kousky másla a pak přidáme vejce. Je-li třeba přiléváme po lžících studenou vodu a rukama rychle vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. Kouli těsta zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.
- Odleželé těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Přebytek těsta odřízneme. Na těsto položíme pečicí papír, zatížíme suchými fazolemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Poté odstraníme fazole i papír a dopékáme ještě 5 minut.
- Mezitím očištěnou mrkev a neoloupanou cuketu nakrájíme na tenké podélné plátky. Vše lehce posolíme, zelenina bude pružnější. Plátky poté seřízneme tak, aby byly zhruba stejně vysoké.
- V misce smícháme ricottu s najemno nastrouhaným parmazánem a pecorinem a podle chuti osolíme a opepříme. Směs rozetřeme na předpečený korpus a směrem od středu ke kraji vyložíme do spirály střídavě plátky cukety a mrkve. Osolíme, opepříme a zlehka pokapeme olivovým olejem.
- Koláč pak pečeme v troubě při 180 °C asi 40 minut doměkka. Po upečení dozdobíme lístky bazalky a ihned podáváme.