Polévka z pečené mrkve

nehodnoceno

Tento mrkvový krém můžete podávat i jako hlavní chod.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

4 PORCE +

Na krutony:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    320 KCal

    15 %

    13 %

  • Energie

    1338 KJ

    15 %

    13 %

  • Sacharidy

    25,5 g

    29 %

    26 %

  • Vláknina

    6,2 g

    21 %

    21 %

  • Bílkoviny

    10,8 g

    17 %

    16 %

  • Tuky

    17,7 g

    27 %

    25 %

  • nasycené

    5,3 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nakrájenou mrkev vyskládáme na pečicí papír, zakápneme 1 lžící olivového oleje, přidáme česnek s tymiánem a pečeme při 200 °C asi 45-50 minut.
  2. Jakmile je mrkev upečená, nahřejeme zbylý olej v hrnci spolu s máslem, přisypeme cibuli a asi 10 minut opékáme, přidáme upečený česnek vymáčknutý ze slupky, pečenou mrkev a zalijeme vývarem, necháme 10 minut probublávat.
  3. Mezitím připravíme krutony. Proužky chleba omotáme slaninou, vyskládáme na plech, zakápneme olejem a pečeme asi 10 minut dozlatova.
  4. Polévku rozmixujeme, vmícháme 5 lžic smetany, podle chuti osolíme a opepříme. Pokud je to potřeba, naředíme polévku vývarem nebo vodou. Podáváme ozdobené zbylou smetanou a tymiánem, spolu s krutony.
Autor:

Podobné recepty

Vydatná česnečka

Vydatná česnečka, kterou si oblíbíte.

Pečený hráškový svítek do zeleninového vývaru

Není nad poctivý domácí vývar se svítkem.

Pórková polévka

Výborná polévka, která příjemně zahřeje.

Soljanka

Výživná polévka „Soljanka“ je oblíbeným jídlem ve východní Evropě.

Špenátová polévka

Uvařte podle našeho receptu krémovou polévku ze špenátu.