Připravte si originální taštičky podle vítěze kulinářské soutěže

  3:17
Petr Jachnin je známým prodejcem oblečení z druhé ruky, nejvíc o sobě dal ovšem vědět, když se stal vítězem jedné z kategorií v soutěži Recept na bohatství, která je společným dílem televizí Barrandov a JOJ. Porotu nadchly taštičky, které jsou jeho specialitou - už více jak dvacet let sbírá recepty a připravuje taštičky z celého světa. Vyzkoušejte je také!

Taštičky s lososem | foto: Archiv Petra Jachnina

Jak vás to vůbec nepadlo, vzít taštičku a jít s ní do televizní soutěže?
Měl jsem kritické připomínky k jakémusi kulinářskému televiznímu pořadu a manželka mi řekla, že z křesla se moc pěkně kritizuje. A já jsem tehdy prohlásil onu osudovou větu: Vsaď se, že tam taky půjdu. Tak jsem šel, přihlásil jsem se na konkurz a najednou mě to začalo bavit.

Petr Jachnin (15. 9. 1958) a sebe upozornil už před více jak dvaceti lety, když přinesl do bývalého Československa jako nové odvětví second-handy a vybudoval síť padesáti kamenných obchodů. Působí jako soudní znalec v oboru falšování textilu, natočil a produkoval 16 dokumentárních filmů, je autorem tří knih. Má čtyři děti.

Většinou lidé vymýšlejí při pořadech o vaření složitá jídla, vy jste si vybral poměrně jednoduché taštičky. Proč právě je?
Taštička je vlastně tajemství. V ní může být schované cokoliv - povidla nebo biftek, to se nikdy neví předem. Každý má jiné chutě a taštičky jsou schopné uspokojit kohokoliv. To je to, co mě na nich baví. Do malého prostoru se dá uzavřít velké chuťové překvapení.

Pro vás ale soutěží vaše taštičková anabáze nekončí.
Napsal jsem knihu Jachninovy taštičky a chystám další. Vytvořil jsem vlastně celý taštičkový program a doufám, že se mi povede dotáhnout jej do konce. Mým cílem je, aby se v obchodech objevily taštičky pro každou příležitost, velmi jednoduché k přípravě. Buď se hodí do vroucí vody, nebo do horkého oleje a během pár minut se můžeme předvést jako skvělí hostitelé. Vždyť i karbanátek v housce nebyl ničím světoborným a jakého dosáhl úspěchu. Takže proč by i taštičky neměly mít svoji síť obchodů, proč by se neměly nabízet pod jednou - a to českou - značkou?

Řecké taštičky Manti

Řecké taštičky

Na těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • sůl
  • trochu vody dle potřeby
  • 2 žloutky na potření těsta

Na náplň :

  • 30 dkg mletého mladého hovězího masa (možné použít i maso kuřecí krájené na velmi drobno)
  • 1 cibule drobně krájená
  • sůl, pepř
  • trochu olivového oleje, ochucené máslo (budeme potřebovat na konec) a čerstvé změklé máslo
  • kmín, pálivá paprika
  • 1 tučný čerstvý jogurt
  • rozetřený česnek

1. Z mouky, soli a trochu vody vypracujeme těsto, až bude vláčné, necháme ho odpočinout nejméně půl hodiny překryté utěrkou.

2. Připravíme náplň smícháním masa, trochy olivového oleje, soli, pepře, cibule.

3. Těsto rozdělíme na dva díly. Za pomoci válečku vyválíme na co nejslabší pláty, můžeme trochu mouky nebo škrobu použít při válení.

4. První vyválené těsto potřeme rozkverlaným žloutkem, lžičkou rozmístíme náplň v přiměřené vzdálenosti od sebe (půl lžičky na každý kousek těsta). Přikryjeme druhým plátem těsta a za pomoci kulaté formičky vykrajujeme taštičky, jejichž okraje pečlivě přimáčkneme.

5. Házíme je do vařící osolené vody (přidáme do ní nepatrně oleje ), když vyplavou na povrch (2 - 3 minuty), sítem je vyjmeme a polijeme rozpuštěným máslem.

6. Na každý talíř dáme jogurt smíchaný s česnekem, na něj navršíme taštičky a na ně dáme kousek ochuceného pikantního másla.

Taštičky s lososem, zakápnuté citronem

Taštičky s lososem
  • listové těsto podle návodu v tabulce pod receptem
  • 400 g lososa
  • olivový olej
  •  ½ citronu
  • 100 g černých oliv
  • 1 žloutek
  • strouhaný parmazán k podávání

1. Orestujeme si plátky lososa zlehka na pánvi a rozdělíme na malé kousky. Zakápneme citronem a pokapeme troškou olivového oleje. Přidáme nadrobno nakrájené černé olivy.

2. Listové těsto rozválíme a rozkrájíme na čtverce o velikosti 8 x 8 centimetrů. Doprostřed každého čtverce dáme lžičku směsi a protilehlé rohy spojíme k sobě.

3. Taštičky klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným žloutkem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Podáváme je zakápnuté olivovým olejem a posypané parmazánem.

Základní listové těsto

Těsto 1:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla

Těsto 2:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžička octa

1. Do prosáté mouky rozdrobíme máslo, důkladně propracujeme a tím nám vznikne první těsto.

2. Na druhé těsto prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce, vodu, ocet a vypracujeme hladké těsto.

3. Druhé těsto na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho první těsto a balíček zabalený ve folii vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Opět zabalíme do folie a vložíme do lednice. Postup po 15 minutách ještě dvakrát zopakujeme.

Taštičky s medem

Taštičky s fetou a medem
  • 1 listové těsto
  • 200 g sýru feta
  • 1 bílek na potření
  • olej na vymazání plechu
  • med

1. Těsto vyválíme na placku a vykrájíme si sedmicentimetrová kolečka. Do středu každého kolečka vložíme kousek fety, přehneme, vytvoříme taštičku.

2. Vložíme na vymazaný pekáč, potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při teplotě 180 °C 20 - 30 minut dozlatova. Podáváme teplé, pokapané medem.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...