Ravioli, pelmeně i empanadas. Plněné taštičky ze všech koutů světa

aktualizováno 
Není na tom nic složitého, ale symbióza jemného domácího těsta s rafinovanou náplní je dokonalou výzvou, ať žijete v Evropě nebo Latinské Americe. Vyzkoušejte taštičky na tři způsoby, možná vás inspirují k vlastním chuťovým experimentům.
Část 1/3
Sýrové ravioli se šalvějovým máslem

Sýrové ravioli s šalvějovým máslem

Ingredience:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 3 velká vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • 100 g ricotty
  • 50 g kozího sýra
  • 50 g plísňového sýra
  • 1 lžíce mletých vlašských ořechů
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na dokončení:

  • 150 g másla
  • hrst lístků šalvěje
  • strouhaný parmazán

Pracovní postup:

  1. Do mísy od kuchyňského robota odvážíme 300 g mouky, přidáme špetku soli a tři vejce. Pomocí hnětacího háku pomalu vypracováváme těsto, které po vyklopení na pracovní desku ještě rukama hněteme tak dlouho, až je hladké, lesklé a nelepivé.
  2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na půl hodiny odležet do chladničky a mezitím si připravíme náplň tak, že všechny sýry rozmačkáme vidličkou, lehce dochutíme solí a pepřem a vmícháme ořechy. Dáme stranou.
  3. Na pomoučené pracovní desce vyválíme těsto dotenka a rádýlkem nebo speciálním vykrajovátkem tvoříme čtverce, na které naneseme po lžičce náplně a druhým kouskem těsta přiklopíme. V krajích těsně stiskneme, aby náplň při vaření nevytekla
  4. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody a vaříme v ní ravioli asi 5 minut. Občas promícháme. 
  5. Mezitím v kastrůlku rozehřejeme máslo a na chvíli v něm necháme rozvonět lístky šalvěje.
  6. Ravioli podáváme přelité šalvějovým máslem a posypané nastrouhaným parmazánem.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Squateři přivítali Romanu na svobodě rumem a společně šli žebrat

Romanu přivítala na svobodě láhev rumu a její squaterská rodina.

Vražedkyně jsou podle Nikoly ve vězení ty nejlepší. „Všichni venku se jich bojí, vidí hned samou krev a myslí, že jsou...

Přehlídka bradavek i kalhotek. Kráskám v Cannes se trapasy nevyhýbají

Trapasy na červeném koberci

Odhalené bradavky i spodní prádlo, pády nebo vyzuté lodičky. To jsou faux pas, kterých se mnohdy nevědomky dopustily...

Další z rubriky

Rebarbora milovaná i nenáviděná. Dejte ji do koláče, salátu či nápoje

Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Někomu je její kyselá chuť protivná, jiný na ni nedá dopustit. Málokdy však najdete strávníka, jemuž by byla rebarbora...

RECEPT DNE: Steak z tuňáka s fazolkami a mátou

Steak z tuňáka s fazolkami

Ryba patří do každého zdravého jídelníčku a dopřát byste si ji měli alespoň jednou týdně. Vyzkoušejte recept na tuňáka...

Jak jíst ekologicky? Uberte hovězí a sýry, přidejte rostlinné mléko

Ilustrační snímek

Klimatické změny jsou čím dál větší téma. Vědci se shodují, že je nejvyšší čas přehodnotit, jak se k planetě chováme....

Najdete na iDNES.cz