Odpalované těsto

Odpalované těsto je oříšek, ale s tímto receptem to hravě zvládnete.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 20 min

Ingredience

1 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1861 KCal

    85 %

    78 %

  • Energie

    7787 KJ

    85 %

    78 %

  • Sacharidy

    157,9 g

    179 %

    158 %

  • Vláknina

    8,1 g

    27 %

    27 %

  • Bílkoviny

    49,6 g

    79 %

    73 %

  • Tuky

    112,8 g

    174 %

    161 %

  • nasycené

    61,1 g

  • trans-mastné

    2,7 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do hrnce nalijeme studenou vodu, přidáme máslo a přivedeme k varu. Do vařící směsi plynule přisypáváme za stálého míchání hrubou mouku až vznikne těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Potom necháme těsto vychladnout.
  2. Do vychladlého těsta zašleháme postupně celá vejce až vznikne hladké husté těsto. Těsto dáme do kornoutu se zdobítkem s velkou hvězdičkou a na máslem vymazaný plech, vyložený pečícím papírem nastříkáme malé větrníčky, které vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Necháme je nejprve zrůžovět, potom zmírníme troubu na 160 °C a dopečeme. Upečené, ještě teplé rozkrojíme a dáme vychladnout. Vychladlé větrníčky plníme buď sladkou nebo slanou náplní.
Autor:

Podobné recepty

Borůvkové sušenky

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Levandulové lanýže

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Střecha

Tento nepečený dezert je sice trochu retro, ale čerstvé maliny mu dodají šmrnc.

Skládaný malinový dort

Vykouzlete svým blízkým úsměv na tváři efektním domácím dortem.