Netradiční recepty, kterými překvapíte: zmrzlinový hot dog či hamburger

  0:51
Ač se to nezdá, zmrzlina je velmi variabilní pochoutka. Kupovanou můžete převléknout za obyčejné jídlo a vyrazit tak návštěvě či dětem dech.
Hot dog z bílé čokolády

Hot dog z bílé čokolády | foto: isifa.com

Hamburger s hranolkyHamburger s hranolky

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 100 g jahod
* 100 g červeného rybízu
* 80 g cukru krupice
* 2 balení kyselých žížalek
* 100 g oloupaných mandlí
* 8 kopečků jogurtové zmrzliny
* 16 větších kulatých sušenek

1. Jahody a rybíz omyjeme, odstopkujeme a obereme, plody rozmačkáme vidličkou a zasypeme v kastrolu cukrem. Provaříme asi tři minuty s trochou vody. Rozmixujeme, propasírujeme přes cedník a necháme vychladnout.

2. Z menších ubrousků uděláme čtyři kornoutky a rozdělíme do nich žížalky jako hranolky.

3. Nasekáme mandle. Na osm sušenek dáme po kopečku zmrzliny a ten lehce posypeme mandlemi. Polijeme zchladlým ovocným přelivem a přiklopíme sušenkou, kterou zlehka zmáčkneme. Na porci servírujeme dva hamburgry a jeden kornoutek hranolků.

Náš tip

Vyzkoušejte s čokoládovou zmrzlinou, šikmými plátky banánu coby cibulí a čtvercem palačinky jako sýrem.

Špagety z vanilkové zmrzliny s jahodovým kečupem a sýrem z mandlíŠpagety z vanilkové zmrzliny s jahodovým kečupem a sýrem z mandlí

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 200 g jahod
* 50 g cukru krupice
* 1 lžíce medu
* 8-12 kopečků vanilkové zmrzliny
* 100 g mandlových lupínků

1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na menší kousky a promícháme s cukrem a medem. Rozmixujeme, případně propasírujeme.

2. Vanilkovou zmrzlinu necháme na pět minut povolit. Do lisu na brambory napěchujeme 2-3 kopečky zmrzliny a protlačíme je do připravené misky.

3. Špagety polijeme jahodovým kečupem a ozdobíme plátky mandlí.

Náš tip

Špagety si můžete schovat i na později. Naplňte jimi misku, přetáhněte ji fólií a dejte do mrazáku. Jako sýrovou posypku použijte nastrouhanou bílou čokoládu.

Hot dog z bílé čokoládyHot dog z bílé čokolády

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 l zmrzliny z bílé čokolády nebo stracciatelly
* 200 g vlašských ořechů
* 100 ml višňové šťávy nebo sirupu
* 4 sladké briošky

1. Briošky rozřízneme. Vlašské ořechy posekáme nožem na malé kousky.

2. Zmrzlinu necháme 5 minut povolit. Vykrájíme z ní nožem čtyři podélné silnější hranoly, tak aby se vešly do briošek. V potravinářské fólii z nich vyválíme kulaté špalíčky, obalíme je v nasekaných vlašských ořeších.

3. Špalíčky vložíme do briošek a přelijeme višňovým kečupem.

Náš tip

Zkuste použít karamelovou polevu jako hořčici.

Lasagne z pistáciové zmrzliny s malinamiLasagne z pistáciové zmrzliny s malinami

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 300 g malin
* 3 lžíce borůvkového džemu nebo lesní směsi
* 100 g nesolených pistácií
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 300 ml smetany ke šlehání
* 2 velké palačinky
* 500 ml pistáciové zmrzliny

1. Maliny rozmačkáme nebo rozmixujeme a promícháme s borůvkovým džemem. Pistácie nasekáme. Ušleháme smetanu s cukrem.

2. Palačinky seřízneme na dva širší obdélníky. První pokryjeme pistáciovou zmrzlinou, zalijeme ovocným přelivem a zakryjeme druhou palačinkou.

3. Lasagne nazdobíme šlehačkou a posypeme pistáciovými oříšky.

Náš tip

Jako ovocnou směs použijte mix červeného a černého rybízu, jen lehce doslazený a propasírovaný.

Dobrodružný dezert

Napadlo vás nechat zmrzlinu zapéct v troubě? Vyzkoušejte tento nezvyklý sladký recept.

Pečená AljaškaPečená Aljaška

Příprava: 30 minut + 3 minuty pečení + mražení přes noc

Pro 6 osob

* 750 ml vanilkové zmrzliny
* 750 ml zmrzliny stracciatella
* 1 piškotový korpus
* 4 bílky
* 200 g cukru krupice

1. Obě zmrzliny necháme 5-7 minut povolit při pokojové teplotě. Mísu o průměru asi 20 cm a objemu 1,5-2 litry vyložíme potravinářskou fólií. Lžící přendáme do mísy nejdříve vanilkovou zmrzlinu, pak stracciatellovou. Zakryjeme alobalem a necháme zamrazit přes noc.

2. Piškotový korpus, pokud je vysoký, seřízneme na dvě poloviny. Jeden plát korpusu obřežeme na velikost mísy plus si necháme navíc centimetr.

3. Troubu předehřejeme na 220 °C. Z bílků ušleháme pevný sníh, ke konci šlehání přidáme cukr. Sníh by měl být tuhý a lesklý.

4. Na piškotový plát přendáme zmrzlinu, stáhneme fólii a pokryjeme ji sněhem tak, aby pokrýval celý kopec zmrzliny. Ozdobné špičky uděláme pomocí párátek, narýhujeme cukrářskou stěrkou nebo zubatým nožem. Pečeme na plechu na zapékacím talíři asi 3 minuty, dokud nezačnou špičky hnědnout. Servírujeme ihned.

Náš tip

Do vanilkové vrstvy udělejte důlek a naplňte ho oblíbeným ovocem nebo džemem a vaječným koňakem. Zmrzlinu také můžete pokrýt zbytkem piškotového korpusu nakrájeným na trojúhelníky a pak zakrýt sněhem.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...