Plněné ořechy
* 120 g strouhaných loupaných mandlí
* 80 g moučkového cukru
* 180 g polohrubé mouky
* 140 g másla (případně hery)
Nádivka:
* 100 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 100 g hořké čokolády
* dle chuti rum
1. Z mouky, másla, cukru a strouhaných mandlí zpracujeme těsto a necháme v chladu odležet do druhého dne.
2. Nádivku připravíme tak, že utřeme máslo s cukrem, přidáme strouhanou čokoládu a podle chuti rum.
3. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm, nakrájíme na pravidelné díly a vtlačujeme těsto do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme, necháme vychladnout a naplníme nádivkou. Rozležení 14 až 21 dnů.
Vanilkové rohlíčky
* 280 g hladké mouky
* 200 g másla (případně hery)
* 100 g moučkového cukru
* 120 g nastrouhaných vlašských ořechů
* 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení rohlíčků
1. Do hladké mouky dáme změklé máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidáme nastrouhané ořechy. Zpracujeme těsto a necháme odležet (do druhého dne) v chladu.
2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme kolmo na pravidelné díly. Z nich pak rukou vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova 10 až 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru. Rozležení alespoň 14 dní.
Včelí úly
* 50 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 160 g dětských piškotů
* 1 polévkovou lžíci svařeného mléka
* 1 polévková lžíce rumu nebo vaječného koňaku
* na vysypání formiček moučkový cukr a celé piškoty na podstavu
Krém:
* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* dle chuti rum nebo vaječný koňak
1. V misce utřeme máslo s cukrem a lehce vyšleháme s rumem, případně vaječným koňakem a kakaem. Přidáme nastrouhané piškoty a promícháme se směsí. Podle hustoty těsto zvlhčíme svařeným mlékem a necháme odpočinout v chladu.
2. Na krém utřeme změklé máslo s cukrem a přidáme dle chuti a hustoty rum nebo vaječný koňak.
3. Formičku na vosí úly vysypeme moučkovým cukrem. Vtlačíme do ní část piškotového těsta, vytvoříme důlek (např. koncem vařečky) a naplníme krémem. Úl vyklepneme na piškot. Uložíme do chladu. Rozležení 2 až 3 dny.
Linecká kolečka
* 210 g hladké mouky
* 140 g másla (případně hery)
* 70 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 1 vanilkový cukr
* kůra z 1 citronu
* rybízová marmeláda
1. Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto. Linecké těsto necháme uležet v chladu do druhého dne.
2. Těsto vyválíme na 2 mm silný plát. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny koleček vykrojíme uprostřed malé kolečko. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě rybízovou marmeládou a sypeme moučkovým cukrem. Rozležení 14 až 21 dnů.
Zázvorky
* 280 g moučkového cukru
* 280 g polohrubé mouky
* 2 celá vejce
* 2 žloutky
* 2 polévkové lžíce mletého zázvoru
* šťáva z 1/2 citronu
* špetka prášku do pečiva
1. Vejce, žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni do hladké hmoty. Vyjmeme z lázně, přidáme zázvor, citronovou šťávu, prášek do pečiva a dále šleháme až do vychladnutí. Základ smícháme na vále s moukou a vytvoříme tak tuhé těsto.
2. Těsto vyválíme na 1 mm a vykrajujeme sušenkové tvary. Pečeme na pečicím papírem vyloženém plechu v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do žluta asi 15 minut. Rozležení 14 až 21 dnů.
Kokosky
* 5 bílků
* 300 g cukru krystal
* 200 g strouhaného kokosu
* kůra z 1 citronu
* tuk na vymazání plechu
1. Z bílků a 150 g cukru vyšleháme tuhý sníh, zbytek cukru lehce vmícháme. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a dále šleháme, až je sníh lesklý. Vyjmeme z lázně, za občasného prošlehání necháme prochladnout a vmícháme kokosovou moučku.
2. Lžičkou na pečicím papírem vyložený plech klademe malé hromádky. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby na 100 °C a zcela zvolna sušíme asi 1 hodinu. Rozležení 14 dnů.
Pracny
* 300 g hladké mouky
* 200 g tuku (hera nebo ztužený tuk)
* 250 g moučkového cukru
* 130 g nastrouhaných vlašských ořechů
* 1 roztlučený hřebíček (případně badyán)
* 1 celé vejce
* dle chuti skořice a kakao
* trocha tuku na vymazání formiček
1. Hladkou mouku promícháme s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, nastrouhanými ořechy, vejcem a máslem a dle chuti přidáme kakao. Zpracujeme těsto a necháme ztuhnout v chladu do druhého dne.
2. Na pomoučeném vále vytvoříme z těsta váleček, který překrájíme na pravidelné dílky. Do slabě tukem vymaštěných formiček vtlačujeme díly těsta. Pečeme zvolna v mírně vyhřáté troubě na 170 °C do růžova asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme a pocukrujeme. Rozležení 14 až 21 dnů.
Cukroví z lineckého těsta Základní linecké těsto
* 210 g hladké mouky
* 170 g másla (příp. hery)
* 70 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* kůra z 1 citronu
Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto a necháme uležet v chladu do druhého dne. Z těsta vyválíme plát silný 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Cukroví z lineckého těsta pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Rozležení 14 až 21 dnů.
Kytičky
* základní linecké těsto
Zdobení:
* 1 bílek
* nastrouhané vlašské ořechy nebo mandle
* třešňová marmeláda, kandovaná třešeň
Z lineckého těsta vykrájíme kytičky. Do poloviny z nich vykrojíme uprostřed malé kolečko a potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme nastrouhanými ořechy nebo mandlemi. Po upečení by měly kytičky zůstat světlé. Po vychladnutí je slepujeme marmeládou a doprostřed usadíme kandovanou třešeň.
Motýlci
* základní linecké těsto
Zdobení:
* citronová a čokoládová poleva
* lentilky
* kandované ovoce
Z lineckého těsta vykrájíme motýlky. Dáme upéct a po vychladnutí je můžeme ozdobit bílkovou polevou a tělo namalovat čokoládovou polevou. Pro zvýraznění pavího očka lze použít lentilky nebo kandované ovoce.
Střapáci
* základní linecké těsto
* 200 g mletého kokosu
* 3 polévkové lžíce kakaa
Krém:
* 120 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 80 g strouhaných oříšků nebo kokosu
* 1 polévková lžíce kakaa
* 1 vejce
* rum dle chuti
* čokoládová poleva
Linecké těsto smícháme s kokosem a kakaem. Vyválíme plát, vykrájíme kolečka a dáme je upéct. Po vychladnutí slepujeme kolečka krémem. Utřeme máslo s cukrem, přidáme oříšky nebo kokos, kakao, vejce a dochutíme rumem. Na zdobení můžeme použít čokoládovou polevu a sypeme strouhaným kokosem nebo ořechy.
Vánoční hvězdičky
* základní linecké těsto
Zdobení:
* 20 g strouhaných lískových oříšků
* rybízová marmeláda
Z lineckého těsta vykrájíme hvězdičky. Dáme upéct a vychladlé slepujeme marmeládou. Potíráme oslazenou vodou a zdobíme strouhanými lískovými oříšky.
Čokoládové kapky
* základní linecké těsto
* 20 g kakaa
Zdobení:
* višňová marmeláda
* čokoládová poleva
* čokoládová rýže
Do těsta přidáme kakao, vykrájíme kapky, upečeme a necháme vychladnout. Slepíme višňovou marmeládou a ozdobíme čokoládovou polevou a čokoládovou rýží.
Dortíčky s krémem
* základní linecké těsto
* 20 g kakaa
Krém:
* 130 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 100 g strouhaných loupaných mandlí
* rum dle chuti
Do těsta přidáme kakao, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečená kolečka necháme vychladnout. Na krém utřeme máslo s cukrem do pěny, přimícháme mandle a rum podle chuti. Slepujeme krémem a mandli na ozdobu přilepíme čok. polevou.
Vánoční stromečky
* základní linecké těsto
Zdobení:
* čokoládová poleva
* půlky jader vlašských ořechů
Formičkou vykrajujeme z těsta stromečky a dáme upéct. Vychladlé vánoční stromečky polijeme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou jádra vlašského ořechu.
Hříbečky
* základní linecké těsto
* 2 balení datlí
Zdobení:
* čokoládová poleva
Z těsta vykrajujeme větší kolečka a zabalíme do nich vypeckované sušené datle. Dáme upéct a po vychladnutí namáčíme polovinu hříbečků do čokoládové polevy.
Košíčky
* základní linecké těsto
Krém:
* 250 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 2 polévkové lžíce kakaa
* 2 kávové lžičky nescafé
* vaječný koňak dle chuti
Formičku na košíček vymažeme a vysypeme moukou. Vtlačujeme linecké těsto a upečeme. Za tepla vyklepneme a necháme vychladnout. Košíčky plníme krémem utřeným z másla, cukru, žloutků, kakaa, kávy a vaječného koňaku. Zdobíme kandovaným ovocem nebo čokoládovou polevou.
Kačenky
* základní linecké těsto
* citronová poleva
* kandované třešně
Krém:
* 150 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 2 polévkové lžíce kakaa nebo nastrouhané čokolády
Z lineckého těsta vykrajujeme tři velikosti koleček. Upečeme je a po vychladnutí slepujeme třešňovou marmeládou a krémovou náplní. Krém vytvoříme z utřeného másla s cukrem, přidáme žloutek a kakao nebo strouhanou čokoládu. Horní část koleček ozdobíme citronovou polevou a kandovanou třešní.
Se správnou polevou půjde zdobení snadno
BÍLKOVÁ
* 1 bílek
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce citronové šťávy
Bílek dáme do misky, přidáme moučkový cukr a citronovou šťávu a třeme tak dlouho, až je poleva lesklá a hustá. Je-li poleva stále řídká, přidáme více cukru, v opačném případě přidáme citronovou šťávu.
CITRONOVÁ
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce horké vody
* 2 lžíce citronové šťávy
Moučkový cukr dáme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.
RUMOVÁ
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce horké vody
* 2 polévkové lžíce rumu
Moučkový cukr smícháme s horkou vodou a přidáme rum. Polevu třeme tak dlouho, dokud není hladká, lesklá a hustá. Je-li řídká, přidáme cukr.
ŽLOUTKOVÁ
* 2 žloutky
* 100 g moučkového cukru
V misce smícháme žloutky s cukrem a třeme, dokud nezhoustne a neleskne se. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat polévkovou lžíci citronové šťávy a cukr.
ČOKOLÁDOVÁ
* 80 g ztuženého tuku
* 80 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 1 polévková lžíce škrobové moučky
* 1 polévková lžíce vody
Do menšího hrnce dáme tuk a necháme jej rozpustit. Přidáme moučkový cukr s kakaem a škrobovou moučku rozmíchanou ve vodě. Hrnec vložíme do vodní lázně a mícháme, až je poleva hladká, spojená a hustá. Ihned použijeme.