Doporučujeme

Nakládaná zelenina, ovocný rosol i cuketová hořčice. Zavařte si letní úrodu

  • 0
K létu patří hojnost ovoce a zeleniny. Ať už jste si zralé plody vypěstovali na zahrádce, nebo jste si je donesli z trhu, zavařte si přebytky na později. A zdaleka nemusíte zůstat jen u klasických marmelád a džemů.
Nakládaná zelenina chow-chow

Nakládaná zelenina chow-chow

Rozpis na 2 porce (po 700 ml):

  • 250 g malých okurek
  • 1 malý květák
  • 250 g zelených nezralých rajčat
  • 300 g mrkve
  • 4 červené papriky
  • 250 g zelených fazolových lusků
  • 300 g perlových cibulek
  • 1 řapíkatý celer
  • 100 g soli

Nakládací směs:

  • 50 g hladké celozrnné mouky
  • 35 g mletých hořčičných semínek
  • 1 lžíce celerových semínek
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1 lžíce soli
  • 600 ml jablečného octa
  • 150 g třtinového cukru

Pracovní postup:

  1. Okurky dobře omyjeme, květák rozebereme na malé růžičky, rajčata nakrájíme na kostičky, mrkev a papriky na nudličky. Fazolové lusky překrájíme, cibulky očistíme a řapíkatý celer nakrájíme na plátky.
  2. Všechnu zeleninu vložíme do skleněné, nebo keramické mísy, zasypeme solí a zalijeme vodou tak, aby byla všechna zelenina potopená. Dobře promícháme, zatížíme a necháme přes noc odležet.
  3. Druhý den zeleninu scedíme a 2 minuty blanšírujeme ve vroucí vodě. Slijeme a necháme odkapat. V misce smícháme mouku, mleté hořčičné semínko, koření a sůl, zalijeme 250 ml octa a vymícháme hladkou pastu.
  4. Ve velkém hrnci přivedeme k varu zbytek octa s cukrem. Za stálého míchání přidáme připravenou hořčičnou pastu a zeleninu. Přivedeme k varu a odstavíme. Směsí naplníme horké sklenice a zavíčkujeme. Již po dvou týdnech je možné zeleninu konzumovat, ale čím déle necháme odležet, tím je směs chow-chow lepší. Trvanlivost je maximálně rok.
Ostružinovo-jablečná marmeláda

Ostružinovo-jablečná marmeláda

Rozpis na 6 skleniček (á 200 ml):

  • 650 g ostružin
  • 750 g nakyslých jablek
  • 1 želírovací prostředek 2:1
  • 500 g krystalového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

Pracovní postup:

  1. Ostružiny očistíme a rozmixujeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Ostružinové pyré i jablka vložíme do kastrolu se silným dnem. Důkladně vmícháme želírovací prostředek smíchaný se 3 lžícemi cukru.
  3. Směs přivedeme k varu a asi 5 minut ji povaříme. Přidáme zbylý cukr. Marmeládu vaříme dalších 5 minut. Průběžně sbíráme pěnu. Pak ji dochutíme kyselinou citronovou.
  4. Marmeládu rozlijeme do čistých skleniček a uzavřeme víčky. Skleničky postavíme asi na 5 minut na víčko. Pak je otočíme a necháme vychladnout.  
Jablečný rosol s mrkví a rumem

Jablečný rosol s mrkví a rumem

Ingredience:

  • asi 1 200 g šťavnatých jablek
  • 2 mrkve
  • 1 sáček želírovacího přípravku 3:1
  • 350 g cukru
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 lžíce rumu

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Rozemeleme je a prolisujeme (nebo použijeme odšťavňovač). Šťávu přecedíme přes plátno. Potřebujeme asi 750 ml.
  2. Očištěné mrkve nakrájíme na velmi tenké proužky. Jablečnou šťávu nalijeme do hrnce. Želírovací směs promícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme k jablečné šťávě. Vše přivedeme k varu.
  3. Do vroucí šťávy přidáme zbylý cukr, nakrájenou mrkev a citrónovou šťávu. Směs vaříme asi 5 minut. Sbíráme pěnu. Potom ji dochutíme rumem a odstavíme.
  4. Horkou směs okamžitě rozlijeme do menších sklenic. Skleničky uzavřeme a na 15 minut otočíme dnem vzhůru. Pak je obrátíme zpět a rosol necháme vychladnout.
Cuketová hořčice

Cuketová hořčice

Rozpis na 4 sklenice (á 200 ml):

  • 1000 g cukety
  • 5 stroužků česneku
  • 1 feferonka
  • 70 g cukru
  • asi 20 g soli
  • špetka mletého bílého pepře
  • 100 ml olivového oleje
  • 50 ml octa
  • 200 g plnotučné hořčice

Pracovní postup:

  1. Cuketu oloupeme, nakrájíme nadrobno a vsypeme do hrnce. Přidáme oloupaný, na kousky pokrájený česnek a nasekanou feferonku.
  2. Do hrnce přisypeme cukr, sůl a bílý pepř a vlijeme olej, ocet a hořčici. Vše na mírném ohni povaříme asi hodinu.
  3. Horkou směs rozdělíme do skleniček a uzavřeme. Při 90 °C ji sterilujeme 15 minut.

  • Vybrali jsme pro Vás