Doporučujeme

Linecké cukroví třikrát jinak. S marmeládou, kávovým krémem i ořechy

  • 21
Cukroví z křehkého lineckého těsta je česká vánoční klasika. Každá rodina má svůj vlastní recept, který je prověřen generacemi přeplněných žaludků. Letos však můžete zkusit i něco trochu jiného. A nebojte se použít špaldovou mouku.
Linecké cukroví ze špaldové mouky

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Ingredience:

SOUTĚŽ

Vyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení.

Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví - formulář najdete ZDE

Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké cukroví Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček.

Souprava na výrobu perníkové hvězdy
Vykrajovátka na linecké
  • 500 g hladké špaldové mouky + na podsypání
  • 2 vejce
  • 250 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru + na poprášení
  • jemně strouhaná kůra z 1/2 bio citron
  • 1 vanilkový lusk
  • rybízová marmeláda na spojování

Pracovní postup:

  1. Na pracovní desku odvážíme špaldovou mouku, moučkový cukr a citronovou kůru. Přidáme vejce, obsah vanilkového lusku a pokrájené máslo.
  2. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v chladničce.
  3. Před pečením předehřejeme troubu na 160 °C. Těsto na pomoučněné pracovní ploše rozválíme na nepříliš tenký plát.
  4. Vykrajujeme tvary tak, že do poloviny vykrojíme kolečko, a klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě a po vychladnutí slepujeme marmeládou a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Zkuste slepovat linecké cukroví oříškočokoládovým krémem.

Ořechová kolečka

Linecká kolečka s ořechy

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 170 g moučkového cukru
  • 50 g jemně mletých ořechů
  • 250 g másla
  • 2 žloutky
  • marmeláda na plnění
  • čokoládová poleva na přelití
  • poloviny vlašských ořechů na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Hladkou mouku, moučkový cukr a mleté ořechy odvážíme na pracovní desku, na ně pokrájíme máslo a přidáme žloutky.
  2. Rukama vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme nejméně přes noc do chladničky.
  3. Pak na pomoučněné pracovní desce vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Ta klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C do lehkého zezlátnutí.
  4. Necháme zcela vychladnout a pak slepujeme marmeládou, poléváme rozehřátou čokoládovou polevou a zdobíme polovinou ořechu.

Tip. Kolečka můžete slepovat také máslovým krémem s pár kapkami rumu.

Polomáčené linecké s kávovým krémem

Polomáčené linecké s kávovým krémem

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky (může být půl na půl se špaldovou) + na podsypání
  • 400 g Hery nebo másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • Na krém:
  • 125 ml mléka
  • 1  lžíce polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru 
  • 1 lžíce silné kávy

Pracovní postup:

  1. Mouku, Heru, cukr a žloutky zpracujeme dohromady na hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme do druhého dne odležet do chladničky.
  2. Pak těsto vyválíme na pomoučněné pracovní desce a vykrajujeme čtverečky nebo jiné tvary. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C do lehkého zezlátnutí.
  3. Necháme vychladnout.
  4. Mezitím si připravíme krém. Mléko rozmícháme s moukou a na mírném plameni přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání asi dvě minuty, až vznikne hustá kaše. Tu necháme za občasného míchání zchladnout.
  5. Máslo utřeme s oběma cukry a žloutkem a do vzniklé pěny zašleháme kávu. Po lžících přidáváme studenou kaši a vymícháme hladký krém. 
  6. Krémem slepujeme cukroví a nakonec ho namáčíme do rozehřáté čokoládové polevy.  

  • Vybrali jsme pro Vás