Linecké cukroví ze špaldové mouky
Ingredience:
SOUTĚŽVyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení. Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví - formulář najdete ZDE. Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké cukroví Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček. |
- 500 g hladké špaldové mouky + na podsypání
- 2 vejce
- 250 g změklého másla
- 250 g moučkového cukru + na poprášení
- jemně strouhaná kůra z 1/2 bio citron
- 1 vanilkový lusk
- rybízová marmeláda na spojování
Pracovní postup:
- Na pracovní desku odvážíme špaldovou mouku, moučkový cukr a citronovou kůru. Přidáme vejce, obsah vanilkového lusku a pokrájené máslo.
- Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v chladničce.
- Před pečením předehřejeme troubu na 160 °C. Těsto na pomoučněné pracovní ploše rozválíme na nepříliš tenký plát.
- Vykrajujeme tvary tak, že do poloviny vykrojíme kolečko, a klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě a po vychladnutí slepujeme marmeládou a poprášíme moučkovým cukrem.
Tip: Zkuste slepovat linecké cukroví oříškočokoládovým krémem.
Linecká kolečka s ořechy
Ingredience:
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- 170 g moučkového cukru
- 50 g jemně mletých ořechů
- 250 g másla
- 2 žloutky
- marmeláda na plnění
- čokoládová poleva na přelití
- poloviny vlašských ořechů na ozdobu
Pracovní postup:
- Hladkou mouku, moučkový cukr a mleté ořechy odvážíme na pracovní desku, na ně pokrájíme máslo a přidáme žloutky.
- Rukama vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme nejméně přes noc do chladničky.
- Pak na pomoučněné pracovní desce vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Ta klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C do lehkého zezlátnutí.
- Necháme zcela vychladnout a pak slepujeme marmeládou, poléváme rozehřátou čokoládovou polevou a zdobíme polovinou ořechu.
Tip. Kolečka můžete slepovat také máslovým krémem s pár kapkami rumu.
Polomáčené linecké s kávovým krémem
Ingredience:
- 600 g hladké mouky (může být půl na půl se špaldovou) + na podsypání
- 400 g Hery nebo másla
- 200 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- Na krém:
- 125 ml mléka
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 125 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce silné kávy
Pracovní postup:
- Mouku, Heru, cukr a žloutky zpracujeme dohromady na hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme do druhého dne odležet do chladničky.
- Pak těsto vyválíme na pomoučněné pracovní desce a vykrajujeme čtverečky nebo jiné tvary. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C do lehkého zezlátnutí.
- Necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém. Mléko rozmícháme s moukou a na mírném plameni přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání asi dvě minuty, až vznikne hustá kaše. Tu necháme za občasného míchání zchladnout.
- Máslo utřeme s oběma cukry a žloutkem a do vzniklé pěny zašleháme kávu. Po lžících přidáváme studenou kaši a vymícháme hladký krém.
- Krémem slepujeme cukroví a nakonec ho namáčíme do rozehřáté čokoládové polevy.