- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
U nás doma peču více, než polovinu druhů cukroví já, včetně lineckých. Držím prapor receptové tradice českých, moravských, slovenských, maďarských i německých předků (jako zástupce typické středoevropské směsi ) a hrozně mě to baví.
Ale jak píší i jiní dole, ty recepty nejsou povedené a zvl. 1. recept připálený. Třeba u nás na vánoce padne běžně 12 kostek másla , když upeču něco pro bráchu, tak přes 15 kostek. Nicméně varuji před spoustou dalších detailů. Hodně záleží na džemu, obvykle skončím na domácí rybízové marmošce, to je ňamda. U kupovaných se zdaleka vyhnout typům jako "ovocná pochoutka" s 20% ovoce apod. A polevy? Třeba ty od Carly mi přijdou jako parodie na čokoládovou chuť. Nejlepší čokoládovou polevu si opět vyrobím sám a kupodivu to není zase tak těžké.
A pak člověk sedí a do noci maže a maže
Už dlouhé roky dávám jen ostružinovou, vlastní.
Tak to bych chtěla vidět upečené podle tohodle receptu
To připálené se nestydí fotit?
Linecké má pomer približne 3:2:1, v poradí múka (hladká), tuk (najlepšie maslo) a cukor. Dávať 250 g cukru na 500 g múky je naozaj nezmysel, 2 celé vajcia sú nezmysel (buď len žĺtky, alebo len troška, a to naozaj troška vlažnej vody, ak by sa cesto nechcelo spojiť). A tukové krémy so škrobovou zložkou (kaša z mlieka, cukru a múky alebo kukuričného škrobu ako základ, do toho tuk) sú síce v cukrárstve bežné, ale nie do trvanlivého pečiva.
Mezitím si připravíme krém tak. Mléko rozmícháme s moukou a na.... co nám chtěl autork/autorka říci?
že Johana Křížková, autorka tohoto spisku, je rozená lingvistka
tohle kulhání češtiny na obě nohy je teď téměř ve všech článcích standard
To je zase dílo, si tohle vymýšlí?
První není linecké, drasticky přecukrováno, není divu, že to máte připálené (ani tím ocukrováním se to neschovalo). Druhé jakbysmet, sice není připálené, protože v tšom máte míň cukru, ale stejně jsou poměry surovin nesprávné a vejce do toho nepatří už vůbec. Bude to tvrdé a přeslazené.
Nejhorší je ten třetí recept, před kterým se dá jen varovat. Slepované uvařenou kaší (nic jiného ta mléčně mouková blemta není) vám to začne třetí den po slepení plesnivět. Škrob totiž tou dobou začne degradovat a začne se z toho uvolňovat voda.