Diskuze

Linecké cukroví třikrát jinak. S marmeládou, kávovým krémem i ořechy

Cukroví z křehkého lineckého těsta je česká vánoční klasika. Každá rodina má svůj vlastní recept, který je prověřen generacemi přeplněných žaludků. Letos však můžete zkusit i něco trochu jiného. A nebojte se použít špaldovou mouku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DD

D32a49v98i85d 38D65o96b60e41š

28. 11. 2018 16:26

U nás doma peču více, než polovinu druhů cukroví já, včetně lineckých. Držím prapor receptové tradice českých, moravských, slovenských, maďarských i německých předků (jako zástupce typické středoevropské směsi ;-D ) a hrozně mě to baví.

Ale jak píší i jiní dole, ty recepty nejsou povedené a zvl. 1. recept připálený. Třeba u nás na vánoce padne běžně 12 kostek másla :-P, když upeču něco pro bráchu, tak přes 15 kostek. Nicméně varuji před spoustou dalších detailů. Hodně záleží na džemu, obvykle skončím na domácí rybízové marmošce, to je ňamda. U kupovaných se zdaleka vyhnout typům jako "ovocná pochoutka" s 20% ovoce apod. A polevy? Třeba ty od Carly mi přijdou jako parodie na čokoládovou chuť. Nejlepší čokoládovou polevu si opět vyrobím sám a kupodivu to není zase tak těžké.

A pak člověk sedí a do noci maže a maže ;-D

1 0
možnosti
DT

R^ Už dlouhé roky dávám jen ostružinovou, vlastní.

0 0
možnosti
AR

Tak to bych chtěla vidět upečené podle tohodle receptu:-P

1 0
možnosti
DK

To připálené se nestydí fotit?

1 0
možnosti
KM

Linecké má pomer približne 3:2:1, v poradí múka (hladká), tuk (najlepšie maslo) a cukor. Dávať 250 g cukru na 500 g múky je naozaj nezmysel, 2 celé vajcia sú nezmysel (buď len žĺtky, alebo len troška, a to naozaj troška vlažnej vody, ak by sa cesto nechcelo spojiť). A tukové krémy so škrobovou zložkou (kaša z mlieka, cukru a múky alebo kukuričného škrobu ako základ, do toho tuk) sú síce v cukrárstve bežné, ale nie do trvanlivého pečiva. Rv

7 0
možnosti
MK

Mezitím si připravíme krém tak. Mléko rozmícháme s moukou a na.... co nám chtěl autork/autorka říci?

0 0
možnosti
JM

J75a17n77a 95M39a30l18á

27. 11. 2018 9:10

že Johana Křížková, autorka tohoto spisku, je rozená lingvistka ;-D

tohle kulhání češtiny na obě nohy je teď téměř ve všech článcích standard

4 0
možnosti
DT

To je zase dílo, si tohle vymýšlí?

První není linecké, drasticky přecukrováno, není divu, že to máte připálené (ani tím ocukrováním se to neschovalo). Druhé jakbysmet, sice není připálené, protože v tšom máte míň cukru, ale stejně jsou poměry surovin nesprávné a vejce do toho nepatří už vůbec. Bude to tvrdé a přeslazené.

Nejhorší je ten třetí recept, před kterým se dá jen varovat. Slepované uvařenou kaší (nic jiného ta mléčně mouková blemta není) vám to začne třetí den po slepení plesnivět. Škrob totiž tou dobou začne degradovat a začne se z toho uvolňovat voda.

6 0
možnosti