- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
my co jsme vyrostli za totality mame vyhodu nad mladsimi generacemi. Nase maminky a babicky nas naucily nejen vychazet s malem, ale naucily nas improvizovat a pripravit chutne jidlo i s pouzitim nahrazek kdyz zrovna nebylo k mani to, co pozadovala babiccina Sandtnerka nebo mamincina Vrabcova kucharka.
Jeste porad mam "Varime zdrave, chutne hospodarne", ktere mi mama kdysi poslala do Australie. Vyznacuje se recepty v ruzne skale nakladnosti.
Na zahrádce máte problém se zaléváním, plevelem, slimáky atd.
Pro mně se nejvíc osvědčily rajčata, ty patří po 15 květnu do záhonu. Samozřejmě zbaveného plevelu, zejména svízelu.
Tyčkové fazolky se osvědčilo sázet už koncem dubna. Ale potřebují něco, aby se mohly pnout. Takže tyčky asi 3m vysoké, ale lepší je, udělat si rámy, a napnout šňůrky mezi záhonem a horním ráhnem.
Jinak se při menší péči daří i cuketám, stačí dvě rostliny pro rodinu.
V týdnu vařím čočku na kyselo s vejcem, fazolky zasmažené s uzeninou, špenát s bramborem a sázeným vejcem, vařená kolínka s eidamem a kečupem a různé nákypy, s nakrájenými vařenými brambory, zeleninou, uzeninou, vejcem a sýrem.
Fantazii se nekladou hranice.
Článek je asi pro lidi, kteří při přípravě pokrmů obvykle moc nepřemýšlejí (a teď hledí jak telátka na nová vrata). Už jen ty "revoluční" návody na skladování potravin, božínku...
Asi jsem naivní, ale někdy od školky vím, že rajčata nepatří do ledničky a brambory patří do tmy a pečivo do plátna. Stejně jako vím, že např. taková dušená mrkvička s bramborem je bezva pokrm za pár korun.
Obdobně (možná však opět naivně) předpokládám, že téměř každý ví, že koupit si květináček se vzrostlou pažitkou v ceně přibližně 40 Kč znamená, že mám cca min. na dva měsíce "zábavné" koření; obdobně s bazalkou, libečkem, petrželkou... A to jsem celoživotní Pražák, který by možná měl "nárok" nevědět v těchto ohledech nic.
Hm, za pár korun, asi máte v Práglu levnou zeleninu.
Stejně jako nezdravé nemusí znamenat dobré....
Dneska vyjde zelenina dráž než maso. A mimochodem zelenina je v Česku jen sezonní záležitost. To jako češi si mají zeleninu kupovat jen v létě? Při denní spotřebě naší rodiny cca 3 kg bychom museli mít pole, ale to bychom zas nestíhali zaměstnání
Zelenina se dá uskladnit, o tom jste ještě neslyšela? Jablka jsme minulý týden dobírali poslední, brambory ještě máme, mrkev, petržel jsme museli zlikvidovat taky minulý týden, celer jsem dala do ledničky, a zatím dobrý. A ještě tam máme nějaký pórek a dýni. A v hrnci kyselé zelí. Nevím co ta zeleninu kupujete, ale co jsem se koukala u nás v prodejně, tak mi ty ceny nepřišly šílené. Rajčata, papriky asi ano, ale teď fakt jejich čas není, takže že logické že kilo dobrých skleníkových rajčat stojí přes stovku.
privátní značky řetězců jsou většinou (píp)
blbost - u polotovarů nebo hotových výrobků by se s tím dalo souhlasit, ale u primárnách surovin (mléčné výrobky, vejce, těstoviny, luštěniny atd.) je to všechno z jedné továrny, jen v různých obalech, v tomto souhlas s článkem
S nadpisem a prvním odstavcem víceméně souhlasím. Ale že by bylinky za oknem a samosběr zachránili rozpočet, tomu snad nevěří ani autorka. Loni jsme měli málo jahod. Samosběr cca 30km od nás 45kc/kc, pán u nás na trhu za 58kc/kg, nebo tak nějak podobně. Koupila jsem na trhu.
No a zaplatila jste o pár desetikorun víc a ušetřila dvě stovky ne benzínu. Není něco špatně ?
Místo práce na zahrádce se typicky vyplatí jít do práce. Kolikpak námahy je s vypěstováním pár kilo mrkve, a kolik to stojí v obchodě?...
Záleží na tom, jestli tu zahradu berete jako otravnou dřinu nebo spíš jako relax. V druhém případě se vyplatí, zelenina a ovoce ze zahrady mají úplně jinou chuť než ze supermarketu.
Pěstujte sami, využijte samosběr. Většina potřebných má víkendové haciendy se záhony a samosběr po započtení benzínu bude taky kauf, když toho nenasbírám a hlavně neuskladním metráky...