Krakovský tvarohový koláč

Mřížkové koláče jsou tou nejlepší sladkou tečkou každého nedělního posezení u kávy.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 100 min

bez odležení

Ingredience

16 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    261 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1093 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    20,9 g

    24 %

    21 %

  • Vláknina

    0,6 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    7,9 g

    12 %

    12 %

  • Tuky

    16,1 g

    25 %

    23 %

  • nasycené

    9,4 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. 250 g mouky prosejeme, přidáme smetanu, 130 g másla nakrájeného na kousky, žloutek, 1/2 citronové kůry a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho v chladničce 60 minut odpočinout.
  2. Tvaroh smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, vejci, pudinkovým práškem, zbylou moukou a citronovou kůrou a zbylým, rozpuštěným máslem.
  3. Odleželé těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny rozválíme a vyložíme jimi pekáček o velikosti 32 x 18 cm. Předpékáme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Zbylé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a rádélkem z něj vykrájíme proužky silné asi 1 cm.
  4. Na horké předpečené těsto rozetřeme tvarohovou náplň. Vytvoříme na ní z proužků těsta mřížku. Potřeme ji rozšlehaným vejcem a koláč dopékáme při 175 °C asi 40 minut.
  5. Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu a pak nakrájíme na řezy.
Autor:

Podobné recepty

Borůvkové sušenky

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Levandulové lanýže

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Střecha

Tento nepečený dezert je sice trochu retro, ale čerstvé maliny mu dodají šmrnc.

Skládaný malinový dort

Vykouzlete svým blízkým úsměv na tváři efektním domácím dortem.