Krakovský tvarohový koláč
Mřížkové koláče jsou tou nejlepší sladkou tečkou každého nedělního posezení u kávy.
Vaření 100 min
bez odležení
Postup
- 250 g mouky prosejeme, přidáme smetanu, 130 g másla nakrájeného na kousky, žloutek, 1/2 citronové kůry a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho v chladničce 60 minut odpočinout.
- Tvaroh smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, vejci, pudinkovým práškem, zbylou moukou a citronovou kůrou a zbylým, rozpuštěným máslem.
- Odleželé těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny rozválíme a vyložíme jimi pekáček o velikosti 32 x 18 cm. Předpékáme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Zbylé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a rádélkem z něj vykrájíme proužky silné asi 1 cm.
- Na horké předpečené těsto rozetřeme tvarohovou náplň. Vytvoříme na ní z proužků těsta mřížku. Potřeme ji rozšlehaným vejcem a koláč dopékáme při 175 °C asi 40 minut.
- Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu a pak nakrájíme na řezy.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
261 KCal
12 %
11 %
-
Energie
1093 KJ
12 %
11 %
-
Sacharidy
20,9 g
24 %
21 %
-
Vláknina
0,6 g
2 %
2 %
-
Bílkoviny
7,9 g
12 %
12 %
-
Tuky
16,1 g
25 %
23 %
-
nasycené
9,4 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Žloutkové řezy
Tyto řezy jsou maličkou pracnější, ovšem výsledek je skutečně božský.
Pomerančové řezy
Máte chuť na tento tropický dezert? Tak neváhejte a připravte si ho.