Krakovský tvarohový koláč

Mřížkové koláče jsou tou nejlepší sladkou tečkou každého nedělního posezení u kávy.

Obtížnost

Lehké

Vaření 100 min

bez odležení

Ingredience

16 PORCE +

Postup

  1. 250 g mouky prosejeme, přidáme smetanu, 130 g másla nakrájeného na kousky, žloutek, 1/2 citronové kůry a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho v chladničce 60 minut odpočinout.
  2. Tvaroh smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, vejci, pudinkovým práškem, zbylou moukou a citronovou kůrou a zbylým, rozpuštěným máslem.
  3. Odleželé těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny rozválíme a vyložíme jimi pekáček o velikosti 32 x 18 cm. Předpékáme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Zbylé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a rádélkem z něj vykrájíme proužky silné asi 1 cm.
  4. Na horké předpečené těsto rozetřeme tvarohovou náplň. Vytvoříme na ní z proužků těsta mřížku. Potřeme ji rozšlehaným vejcem a koláč dopékáme při 175 °C asi 40 minut.
  5. Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu a pak nakrájíme na řezy.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    261 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1093 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    20,9 g

    24 %

    21 %

  • Vláknina

    0,6 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    7,9 g

    12 %

    12 %

  • Tuky

    16,1 g

    25 %

    23 %

  • nasycené

    9,4 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Šikmý vrstvený dezert s ovocem

Tento dezert působí opravdu luxusně.

Žloutkové řezy

Tyto řezy jsou maličkou pracnější, ovšem výsledek je skutečně božský.

Pomerančové řezy

Máte chuť na tento tropický dezert? Tak neváhejte a připravte si ho.

Řezy s pudinkovým krémem

Lahodný dezert z listového těsta.

Řezy z odpalovaného těsta

Odpalovaného těsta se nemusíte bát, s naším receptem ho hravě zvládnete.