Míša dort
Ingredience:
Na korpus:
- 4 vejce
- 60 g krystalového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 10 g kakaa
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžíce sušeného mléka
- 1 lžíce škrobu
- 40 ml rostlinného oleje
Na náplň:
- 250 g lučiny
- 150 g měkkého tvarohu
- 100 g bílého řeckého jogurtu
- 100 g 33% smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr nebo 1/2 vanilkového lusku
- 80 g moučkového cukru
Na polevu:
- 100 g 70% čokolády
- 60 ml 30% smetany ke šlehání
Pracovní postup:
- Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr a šleháme směs do husté pěny. Přisypeme mouku, kakao, kypřicí prášek, sušené mléko, škrob a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme olej. Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy o průměru asi 30 cm, dáme do trouby a pečeme 40 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
- Mezitím si připravíme náplň. Do mísy vložíme lučinu, tvaroh, jogurt, smetanu, vanilku a přisypeme cukr. Vše krátce vyšleháme, ale pouze zvolna na stupeň 2, aby náplň nezačala řídnout.
- Korpus vyndáme z dortové formy, formu vyčistíme a dort vložíme zpět do formy. Formu položíme na tácek a povrch dortu potřeme tvarohovým krémem. Dort s krémem necháme v lednici asi 1 hodinu chladnout.
- Čokoládu nasypeme do misky a položíme nad vodní lázeň. Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a vše nespojí.
- Čokoládovou polevu nalijeme na míša dort a rovnoměrně rozetřeme. Míša dort vložíme přes noc do lednice a druhý den krájíme nožem namočeným v horké vodě.
Jogurtová terina s jahodami
Ingredience:
- 10 plátků želatiny
- 500 g hustého bílého jogurtu
- 50 g bílé čokolády
- 3 lžíce medu
- 250 ml 40% smetany
- cca 12 cukrářských piškotů
- 40 ml griotky
- 150 g jahod + 300 g jahod na dokončení
Pracovní postup:
- Formu na terinu vyložíme potravinovou fólií. Plátky želatiny namočíme do trochy studené vody a necháme nabobtnat (asi 10 minut).
- Jogurt lehce zahřejeme a promícháme s rozpuštěnou bílou čokoládou a teplým medem. Pak přidáme vymačkané plátky želatiny a mícháme, dokud se nerozpustí. Smetanu vyšleháme v pevnou šlehačku a lehce ji zapracujeme do jogurtové hmoty.
- Na dno formy nalijeme polovinu hmoty. Poklademe piškoty, které zakápneme griotkou. Rozložíme očištěné jahody nakrájené na kousky a přelijeme zbylou hmotou. Navrch rozložíme zbylé piškoty a formu zakryjeme. Necháme zatuhnout do druhého dne v chladničce.
- Terinu poté vyklopíme z formy a přelijeme polovinou rozmixovaných jahod. Dozdobíme zbylými pokrájenými jahodami.
Celozrnný dort s tvarohem a hroznovým vínem
Ingredience:
- 150 g celozrnných sušenek
- 100 g másla
- 300 g hroznového vína
- 500 g tvarohu
- 300 g bílého jogurtu
- 3 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 1 balení želatiny
- 75 g moučkového cukru
- 1 plod kaki na ozdobu
Proč si dát jogurt?
Zdroj: www.mlekovaszdravi.cz |
Pracovní postup:
- Sušenky nasypeme do igelitového sáčku, sáček uzavřeme a pomocí válečku sušenky rozdrobíme. Drobky nasypeme do mísy a promícháme je s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a na dno vtlačíme sušenkovou hmotu. Do mírně vyhřáté trouby dáme formu se sušenkami a krátce hmotu zapečeme. Poté ji necháme vychladit.
- 250 g hroznového vína spaříme vroucí vodou, ihned zchladíme (ideálně v ledu) a ostrým nožíkem oloupeme slupku. Hrozny rozkrájíme na půlky a vypeckujeme. Zbylé víno ponecháme na ozdobu dortu.
- Do mísy vložíme tvaroh, zakapeme ho citronovou šťávou, přidáme jogurt, přisypeme prosátý cukr a rozpuštěnou želatinu. Vše důkladně promícháme a vytvoříme hladký krém.
- Na vychladlou sušenkovou hmotu rozetřeme 1/2 krému, poklademe dort vyloupaným a rozpůleným vínem a potřeme zbylým krémem.
- Formu s dortem vložíme do lednice a necháme ho alespoň 4 hodiny tuhnout. Kaki omyjeme, oloupeme a rozkrájíme na menší kousky. Po zatuhnutí dort ozdobíme rozpůlenými hrozny a kousky kaki.
Jogurtová bábovka s hroznovým vínem
Ingredience:
- 230 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 125 g bílého jogurtu
- 50 ml rumu
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 g loupaných mandlí
- 200 g modrého hroznového vína
- máslo a hrubá mouka na formu
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Máslo nakrájíme na malé kousky a při pokojové teplotě ho necháme změknout. Poté ho vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny.
- Do žloutkové pěny přidáme jogurt, rum, mouku promísenou s práškem do pečiva a nadrobno nasekané mandle. Nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh z bílků.
- Kuličky hroznového vína opláchneme, osušíme a odtrhneme od stopky. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
- Bábovkovou formu střídavě v několika vrstvách naplníme mandlovým těstem a hroznovým vínem. Vložíme ji do vyhřáté trouby a bábovku při 160 °C pečeme asi 50 minut. Hotovou bábovku necháme chvíli zchladnout ve formě. Poté ji vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vystydnout úplně. Před podáváním ji pocukrujeme.