Doporučujeme

Ovocná terina, Míša dort nebo bábovka. S jogurtem je mlsání zdravější

  • 0
Když vás honí mlsná, ale přitom nechcete moc hřešit, podívejte se do ledničky, jestli tam neleží ladem bílý jogurt. Právě on se může stát ingrediencí, která vaše mlsání aspoň trošku ospravedlní. Dezerty s ním chutnají božsky a přitom jsou vlastně docela zdravé.
Dort Míša

Míša dort

Ingredience:
Na korpus:

  • 4 vejce
  • 60 g krystalového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 10 g kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce sušeného mléka
  • 1 lžíce škrobu
  • 40 ml rostlinného oleje

Na náplň:

  • 250 g lučiny
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 100 g bílého řeckého jogurtu
  • 100 g 33% smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr nebo 1/2 vanilkového lusku
  • 80 g moučkového cukru

Na polevu:

  • 100 g 70% čokolády
  • 60 ml 30% smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr a šleháme směs do husté pěny. Přisypeme mouku, kakao, kypřicí prášek, sušené mléko, škrob a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme olej. Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy o průměru asi 30 cm, dáme do trouby a pečeme 40 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Do mísy vložíme lučinu, tvaroh, jogurt, smetanu, vanilku a přisypeme cukr. Vše krátce vyšleháme, ale pouze zvolna na stupeň 2, aby náplň nezačala řídnout.
  3. Korpus vyndáme z dortové formy, formu vyčistíme a dort vložíme zpět do formy. Formu položíme na tácek a povrch dortu potřeme tvarohovým krémem. Dort s krémem necháme v lednici asi 1 hodinu chladnout.
  4. Čokoládu nasypeme do misky a položíme nad vodní lázeň. Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a vše nespojí. 
  5. Čokoládovou polevu nalijeme na míša dort a rovnoměrně rozetřeme. Míša dort vložíme přes noc do lednice a druhý den krájíme nožem namočeným v horké vodě.
Jogurtová terina s jahodami

Jogurtová terina s jahodami

Ingredience:

  • 10 plátků želatiny
  • 500 g hustého bílého jogurtu
  • 50 g bílé čokolády
  • 3 lžíce medu
  • 250 ml 40% smetany
  • cca 12 cukrářských piškotů
  • 40 ml griotky
  • 150 g jahod + 300 g jahod na dokončení

Pracovní postup:

  • Formu na terinu vyložíme potravinovou fólií. Plátky želatiny namočíme do trochy studené vody a necháme nabobtnat (asi 10 minut).
  • Jogurt lehce zahřejeme a promícháme s rozpuštěnou bílou čokoládou a teplým medem. Pak přidáme vymačkané plátky želatiny a mícháme, dokud se nerozpustí. Smetanu vyšleháme v pevnou šlehačku a lehce ji zapracujeme do jogurtové hmoty.
  • Na dno formy nalijeme polovinu hmoty. Poklademe piškoty, které zakápneme griotkou. Rozložíme očištěné jahody nakrájené na kousky a přelijeme zbylou hmotou. Navrch rozložíme zbylé piškoty a formu zakryjeme. Necháme zatuhnout do druhého dne v chladničce.
  • Terinu poté vyklopíme z formy a přelijeme polovinou rozmixovaných jahod. Dozdobíme zbylými pokrájenými jahodami.
Celozrnný dort s hroznovým vínem

Celozrnný dort s tvarohem a hroznovým vínem

Ingredience:

  • 150 g celozrnných sušenek
  • 100 g másla
  • 300 g hroznového vína
  • 500 g tvarohu
  • 300 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 1 balení želatiny
  • 75 g moučkového cukru 
  • 1 plod kaki na ozdobu

Proč si dát jogurt?

  • Je významným zdrojem kvalitních živočišných bílkovin.
  • Mléčné bakterie v něm přítomné příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry a tím pozitivně ovlivňují metabolické procesy trávícího traktu a posilují jeho ochranu.
  • Je významným zdrojem mléčného vápníku.
  • Zlepšuje trávení nutričních látek.
  • Fermentace při jeho výrobě snižuje obsah laktózy a tím se zlepšuje její tolerance.
  • Příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu.
  • Jeho konzumace zvyšuje pocit sytosti a plnosti a pomáhá tak zlepšovat stravovací návyky. To je důležité pro udržování tělesné hmotnosti ve zdravém rozmezí.

Zdroj: www.mlekovaszdravi.cz

Ilustrační snímek

Pracovní postup:

  1. Sušenky nasypeme do igelitového sáčku, sáček uzavřeme a pomocí válečku sušenky rozdrobíme. Drobky nasypeme do mísy a promícháme je s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a na dno vtlačíme sušenkovou hmotu. Do mírně vyhřáté trouby dáme formu se sušenkami a krátce hmotu zapečeme. Poté ji necháme vychladit.
  2. 250 g hroznového vína spaříme vroucí vodou, ihned zchladíme (ideálně v ledu) a ostrým nožíkem oloupeme slupku. Hrozny rozkrájíme na půlky a vypeckujeme. Zbylé víno ponecháme na ozdobu dortu.
  3. Do mísy vložíme tvaroh, zakapeme ho citronovou šťávou, přidáme jogurt, přisypeme prosátý cukr a rozpuštěnou želatinu. Vše důkladně promícháme a vytvoříme hladký krém.
  4. Na vychladlou sušenkovou hmotu rozetřeme 1/2 krému, poklademe dort vyloupaným a rozpůleným vínem a potřeme zbylým krémem. 
  5. Formu s dortem vložíme do lednice a necháme ho alespoň 4 hodiny tuhnout. Kaki omyjeme, oloupeme a rozkrájíme na menší kousky. Po zatuhnutí dort ozdobíme rozpůlenými hrozny a kousky kaki.
Jogurtová bábovka s hroznovým vínem

Jogurtová bábovka s hroznovým vínem

Ingredience:

  • 230 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 125 g bílého jogurtu
  • 50 ml rumu
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g loupaných mandlí
  • 200 g modrého hroznového vína
  • máslo a hrubá mouka na formu
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Máslo nakrájíme na malé kousky a při pokojové teplotě ho necháme změknout. Poté ho vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny.
  2. Do žloutkové pěny přidáme jogurt, rum, mouku promísenou s práškem do pečiva a nadrobno nasekané mandle. Nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh z bílků.
  3. Kuličky hroznového vína opláchneme, osušíme a odtrhneme od stopky. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  4. Bábovkovou formu střídavě v několika vrstvách naplníme mandlovým těstem a hroznovým vínem. Vložíme ji do vyhřáté trouby a bábovku při 160 °C pečeme asi 50 minut. Hotovou bábovku necháme chvíli zchladnout ve formě. Poté ji vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vystydnout úplně. Před podáváním ji pocukrujeme.

  • Vybrali jsme pro Vás