Doporučujeme

Oslavte s dětmi jejich den. Připravte jim sladké jahodové pohoštění

  • 1
V sobotu slaví všechny děti svůj mezinárodní den. Připravte jim nejen zábavu, ale také něco dobrého na zub. Jestli vám chybí inspirace, přinášíme šest skvělých tipů na jahodové dobroty.
Jahodový tunel

Jahodový tunel

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g bramborového škrobu

Na náplň:

  • 150 ml smetany ke šlehání 33% 
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček ztužovače do šlehačky
  • 200 g jahod

Pracovní postup:

  1. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do husté pěny. Zlehka vmícháme prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva a škrobem. 
  2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení sundáme z horkého plechu, přikryjeme utěrkou a necháme na papíru vychladnout. Po vychladnutí papír opatrně odtrhneme.
  3. Z korpusu odkrojíme jednu třetinu. Do formy na tunel dáme větší korpus. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku a polovinu rozetřeme na korpus ve formě. Pak vmáčkneme jahody a potřeme zbylou šlehačkou.
  4. Na povrch položíme menší díl. Tunel dáme do chladničky ztuhnout. Pak vyklopíme, nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Pudinkoví šneci s jahodami

Pudinkoví šnečci s jahodami

Ingredience:

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kakaa

Na náplň:

  • 300 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 40 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 100 g jahod

Na dokončení:

  • asi 3 jahody na tykadla
  • 1 lžička tmavé a bílé čokoládové polevy

Pracovní postup:

  1. Vejce se žloutkem ušleháme do pěny. Postupně zašleháme moučkový cukr. Pak zlehka vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 12 minut.
  2. Upečený plát i s papírem opatrně sejmeme z plechu. Položíme jej upečenou stranou na čistou utěrku poprášenou moučkovým cukrem. Svineme do rolády a necháme vychladnout.
  3. V mléce rozmícháme pudink s cukrem a uvaříme hustý pudink. Necháme zchladnout a vyšleháme jej se změklým máslem. Do pudinku vmícháme na drobné kousky pokrájené jahody. Vychladlý plát rozvineme, sejmeme papír a potřeme krémem. Necháme ztuhnout v lednici.
  4. Roládu nakrájíme asi na 3 cm silné plátky. U každého kousku mírně rozbalíme stočený konec a ozdobíme jej kousky jahod nakrájenými na tyčinky, které namočíme do čokoládové polevy.
Jahodové dárečky

Jahodové dárečky

Ingredience:

Na korpus:

  • 4 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 6 lžic oleje
  • tuk a polohrubá mouka na formu

Na náplň:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 60 g jahodového džemu

Na dokončení:

  • 100 g marcipánové hmoty
  • moučkový cukr na podsypání
  • 250 g jahod
  • žluté potravinářská barvo

Pracovní postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a olej. Těsto rozetřeme do pekáčku
    34 x 34 cm vymazaného tukem a vysypaného moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout v pekáčku, pak vyklopíme a rozkrojíme na dva stejně velké obdélníky.
  2. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku. Jeden díl korpusu potřeme džemem a dvěma třetinami šlehačky. Na něj přiklopíme druhý díl korpusu. Slepený korpus uložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí rozkrájíme na 10 obdélníků.
  3. Každý kousek potřeme na povrchu i po stranách šlehačkou. Asi 70 g marcipánové hmoty rozválíme na pracovní desce posypané moučkovým cukrem na plát tenký 3 mm. Rozkrájíme ho na proužky a každý obdélník po obvodu obalíme.
  4. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Naskládáme je na povrch obdélníků. Zbylou marcipánovou hmotu obarvíme na žlutou barvu a vymodelujeme mašle. Ozdobíme jimi povrch dárečků.
Poháry s jahodami

Pohár s jahodami

Ingredience:

  • 300 g jahod
  • 50 g hnědého cukru
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g lučiny
  • nastrouhaná kůra a šťáva z poloviny bio pomeranče

Pracovní postup:

  1. Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme je s hnědým, moučkovým a vanilkovým cukrem a necháme asi 20 minut odležet.
  2. Jogurt promícháme s lučinou a nastrouhanou kůrou a šťávou z pomeranče.
  3. Do skleněných pohárů dáme na dno část jahod a pak vrstvíme krém a jahody. Po přípravě poháry ihned podáváme.
Koláč s jahodami

Koláč s jahodami

Ingredience:

  • 1 světlý dortový/koláčový korpus 
  • 100 g jahodového džemu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 400 g čerstvých jahod

Pracovní postup:

  1. Koláčový korpus vyjmeme z obalu a potřeme jahodovým džemem.
  2. Smetanu vyšleháme dotuha. Tvaroh osladíme moučkovým i vanilkovým cukrem a smícháme se šlehačkou. Hotovou náplň rozetřeme na korpus s džemem.
  3. Jahody nasypeme do sítka a opláchneme pod tekoucí vodou. Necháme je okapat a pak je osušíme v papírové utěrce. Připravený koláč jimi ozdobíme.
Palačinková pyramida s jahodami

Palačinkový dort s jahodami

Ingredience:

Na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 2 malá vejce
  • sůl
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžíce oleje

Na náplň:

  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 250 g jahod
  • 50 g jahodového džemu

Pracovní postup:

  1. Mléko nalijeme do mísy a rozklepneme do něj vejce. Přisypeme mouku a špetku soli. Vše dobře prošleháme na řidší těsto bez žmolků. Těsto necháme asi 20 minut odpočinout.
  2. Pánev potřeme olejem a rozpálíme. Vlijeme na ni menší naběračku těsta a palačinku opečeme dozlatova po obou stranách. Stejně připravíme další tři tenké palačinky.
  3. Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem dotuha. Část bílé šlehačky si dáme stranou na ozdobení povrchu pyramidy. Zbylou šlehačku vmícháme do tvarohu.
  4. Jahody pečlivě očistíme a nakrájíme na menší kousky. Třetinu nakrájených jahod rozmixujeme a vmícháme do tvarohového krému.
  5. První palačinku potřeme džemem a pak tvarohovou náplní, kterou poklademe kousky jahod. Postup opakujeme. Takto na sebe slepíme 4 palačinky, poslední horní potřeme jen džemem.
  6. Zbylou šlehačky naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na povrch palačinkového dortu nastříkáme po obvodu pusinky. Ty ještě přizdobíme dílky jahod.

  • Vybrali jsme pro Vás