Jahodový tunel
Ingredience:
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 50 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g bramborového škrobu
Na náplň:
- 150 ml smetany ke šlehání 33%
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček ztužovače do šlehačky
- 200 g jahod
Pracovní postup:
- Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do husté pěny. Zlehka vmícháme prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva a škrobem.
- Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení sundáme z horkého plechu, přikryjeme utěrkou a necháme na papíru vychladnout. Po vychladnutí papír opatrně odtrhneme.
- Z korpusu odkrojíme jednu třetinu. Do formy na tunel dáme větší korpus. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku a polovinu rozetřeme na korpus ve formě. Pak vmáčkneme jahody a potřeme zbylou šlehačkou.
- Na povrch položíme menší díl. Tunel dáme do chladničky ztuhnout. Pak vyklopíme, nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Pudinkoví šnečci s jahodami
Ingredience:
Na těsto:
- 4 vejce
- 1 žloutek
- 100 g moučkového cukru
- 60 g hladké mouky
- 20 g kakaa
Na náplň:
- 300 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 40 g krupicového cukru
- 150 g másla
- 100 g jahod
Na dokončení:
- asi 3 jahody na tykadla
- 1 lžička tmavé a bílé čokoládové polevy
Pracovní postup:
- Vejce se žloutkem ušleháme do pěny. Postupně zašleháme moučkový cukr. Pak zlehka vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 12 minut.
- Upečený plát i s papírem opatrně sejmeme z plechu. Položíme jej upečenou stranou na čistou utěrku poprášenou moučkovým cukrem. Svineme do rolády a necháme vychladnout.
- V mléce rozmícháme pudink s cukrem a uvaříme hustý pudink. Necháme zchladnout a vyšleháme jej se změklým máslem. Do pudinku vmícháme na drobné kousky pokrájené jahody. Vychladlý plát rozvineme, sejmeme papír a potřeme krémem. Necháme ztuhnout v lednici.
- Roládu nakrájíme asi na 3 cm silné plátky. U každého kousku mírně rozbalíme stočený konec a ozdobíme jej kousky jahod nakrájenými na tyčinky, které namočíme do čokoládové polevy.
Jahodové dárečky
Ingredience:
Na korpus:
- 4 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 140 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 6 lžic oleje
- tuk a polohrubá mouka na formu
Na náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ztužovač šlehačky
- 60 g jahodového džemu
Na dokončení:
- 100 g marcipánové hmoty
- moučkový cukr na podsypání
- 250 g jahod
- žluté potravinářská barvo
Pracovní postup:
- Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a olej. Těsto rozetřeme do pekáčku
34 x 34 cm vymazaného tukem a vysypaného moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout v pekáčku, pak vyklopíme a rozkrojíme na dva stejně velké obdélníky. - Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku. Jeden díl korpusu potřeme džemem a dvěma třetinami šlehačky. Na něj přiklopíme druhý díl korpusu. Slepený korpus uložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí rozkrájíme na 10 obdélníků.
- Každý kousek potřeme na povrchu i po stranách šlehačkou. Asi 70 g marcipánové hmoty rozválíme na pracovní desce posypané moučkovým cukrem na plát tenký 3 mm. Rozkrájíme ho na proužky a každý obdélník po obvodu obalíme.
- Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Naskládáme je na povrch obdélníků. Zbylou marcipánovou hmotu obarvíme na žlutou barvu a vymodelujeme mašle. Ozdobíme jimi povrch dárečků.
Pohár s jahodami
Ingredience:
- 300 g jahod
- 50 g hnědého cukru
- 20 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g lučiny
- nastrouhaná kůra a šťáva z poloviny bio pomeranče
Pracovní postup:
- Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme je s hnědým, moučkovým a vanilkovým cukrem a necháme asi 20 minut odležet.
- Jogurt promícháme s lučinou a nastrouhanou kůrou a šťávou z pomeranče.
- Do skleněných pohárů dáme na dno část jahod a pak vrstvíme krém a jahody. Po přípravě poháry ihned podáváme.
Koláč s jahodami
Ingredience:
- 1 světlý dortový/koláčový korpus
- 100 g jahodového džemu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 250 g měkkého tvarohu
- 80 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 400 g čerstvých jahod
Pracovní postup:
- Koláčový korpus vyjmeme z obalu a potřeme jahodovým džemem.
- Smetanu vyšleháme dotuha. Tvaroh osladíme moučkovým i vanilkovým cukrem a smícháme se šlehačkou. Hotovou náplň rozetřeme na korpus s džemem.
- Jahody nasypeme do sítka a opláchneme pod tekoucí vodou. Necháme je okapat a pak je osušíme v papírové utěrce. Připravený koláč jimi ozdobíme.
Palačinkový dort s jahodami
Ingredience:
Na těsto:
- 250 ml mléka
- 2 malá vejce
- sůl
- 120 g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
Na náplň:
- 120 ml smetany ke šlehání
- 80 g moučkového cukru
- 150 g měkkého tvarohu
- 250 g jahod
- 50 g jahodového džemu
Pracovní postup:
- Mléko nalijeme do mísy a rozklepneme do něj vejce. Přisypeme mouku a špetku soli. Vše dobře prošleháme na řidší těsto bez žmolků. Těsto necháme asi 20 minut odpočinout.
- Pánev potřeme olejem a rozpálíme. Vlijeme na ni menší naběračku těsta a palačinku opečeme dozlatova po obou stranách. Stejně připravíme další tři tenké palačinky.
- Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem dotuha. Část bílé šlehačky si dáme stranou na ozdobení povrchu pyramidy. Zbylou šlehačku vmícháme do tvarohu.
- Jahody pečlivě očistíme a nakrájíme na menší kousky. Třetinu nakrájených jahod rozmixujeme a vmícháme do tvarohového krému.
- První palačinku potřeme džemem a pak tvarohovou náplní, kterou poklademe kousky jahod. Postup opakujeme. Takto na sebe slepíme 4 palačinky, poslední horní potřeme jen džemem.
- Zbylou šlehačky naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na povrch palačinkového dortu nastříkáme po obvodu pusinky. Ty ještě přizdobíme dílky jahod.