Doporučujeme

Máme rádi jablka. Ozvláštní čokoládový dort, rýžovou kaši i makovec

  • 0
Stálicí české kuchyně jsou sladké speciality z jablek, zkuste to letos trochu jinak. Upečte si vláčný sachr dort nebo kefírový makovec, ochutnejte zajímavou variaci na bramborové šišky, nebo si dejte výživnou rýžovou kaši s karamelizovanými jablky.
Sachrův jablečný dort

Sachrův jablečný dort

Ingredience na korpus:

  • 80 g hery nebo másla + na formu
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 300 g polohrubé mouky + na formu
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 60 g kakaa
  • 300 g očištěných jablek

Na náplň:

  • 150 g meruňkového džemu

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 40 g 100% tuku
  • 20 g mléčné čokolády

Na dohotovení:

  • 150 ml 33% smetany
  • sušená jablka na zdobení

Pracovní postup:

  1. Změklou heru vyšleháme s polovinou krupicového cukru, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem. Nakonec zapracujeme nahrubo nastrouhaná jablka.
  2. Dortovou formu (průměr 22 cm) vymazanou tukem a vysypanou moukou naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Pak korpus vyklopíme a podélně rozkrojíme na poloviny. Spodní díl potřeme polovinou džemu a přiklopíme horním dílem. Celý dort potřeme zbylým džemem.
  3. Čokoládu na vaření rozpustíme společně se 100% tukem. Dort jí polijeme a necháme ztuhnout v chladu. Poté ho přestříkáme rozpuštěnou mléčnou čokoládou. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou nastříkáme po obvodě dortu pusinky. Nakonec je ozdobíme sušenými jablky.
Bramborové šišky s jablky a strouhankou

Bramborové šišky s jablky a strouhankou

Ingredience:

  • 800 g brambor
  • 2 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • sůl
  • 4 jablka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • 100 g lískových oříšků
  • 50 g másla
  • 200 g strouhanky

Pracovní postup:

  1. Brambory důkladně omyjeme a ve slupce uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a propasírujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto, které necháme odležet 10 minut při pokojové teplotě. Pak ho rozdělíme na malé kousky, ze kterých vyválíme tenké šišky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut, až vyplavou na hladinu. Poté scedíme a dáme do mísy. Uchováme v teple.
  3. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky. Cukr nasypeme na pánev a necháme zkaramelizovat. Přidáme jablka, citronovou šťávu a zalijeme asi 50 ml teplé vody. Jablka necháme povařit podle vyzrálosti asi 5 minut doměkka. Pak je z karamelu vyjmeme a do omáčky přidáme lžíci másla a medu. Krátce povaříme.
  4. Na druhé pánvi opražíme nahrubo nesekané oříšky, přidáme máslo a strouhanku. Restujeme dozlatova. Šišky rozdělíme na talíře, posypeme oříškovou strouhankou, přidáme jablka a polijeme karamelem.
Rýžová kaše se skořicí a karamelovými jablky

Rýžová kaše se skořicí a karamelizovanými jablky

Ingredience:

  • 100 g kulatozrnné rýže
  • 800 ml mléka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 80 g bílé čokolády
  • 2 jablka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru

Pracovní postup:

  1. V rendlíku přivedeme k varu propláchnutou rýži s mlékem. Vaříme na velmi slabém ohni doměkka. Když je kaše hotová, vmícháme do ní cukr a bílou čokoládu a vše necháme rozpustit.
  2. Jablka oloupeme, nakrájíme a zbavíme jádřinců. V pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme jablka a krátce je opečeme. Zasypeme třtinovým cukrem smíchaným se skořicí, promícháme a necháme mírně zkaramelizovat.
  3. Hotovou kaši ozdobíme opečenými jablky, posypeme skořicí a ihned podáváme. Můžeme polévat medem a posypat oříšky podle chuti.
Kefírový makovec s jablky

Kefírový makovec s jablky

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g mletého máku
  • 1 bio pomeranč
  • 3 vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 300 ml kefírového mléka
  • 2 větší jablka
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • 150 g moučkového cukru

Pracovní postup:

  1. V míse smícháme mouku s prosátým kypřicím práškem, mletým mákem a najemno nastrouhanou kůrou z pomeranče (část větších hoblinek ponecháme na dozdobení).
  2. Vejce vyšleháme s třtinovým cukrem do světlé pěny a za přilévání tenkým pramínkem zašleháme olej. Pak vmícháme střídavě moučnou směs a kefír. Nakonec do těsta zapracujeme nahrubo nastrouhaná očištěná jablka smíchaná s meruňkovým džemem. Koláčovou formu (průměr 26 cm) vymazanou máslem a vysypanou moukou naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Makovec necháme krátce zchladnout ve formě. Poté vyklopíme, přendáme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout.
  3. Mezitím utřeme moučkový cukr se 2 lžícemi pomerančové šťávy a cca 1 lžíci horké vody na hladkou polevu. Přelijeme jí povrch vychladlého makovce a dozdobíme zbylou pomerančovou kůrou.

  • Vybrali jsme pro Vás