Sachrův jablečný dort
Ingredience na korpus:
- 80 g hery nebo másla + na formu
- 250 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 300 g polohrubé mouky + na formu
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 60 g kakaa
- 300 g očištěných jablek
Na náplň:
- 150 g meruňkového džemu
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 40 g 100% tuku
- 20 g mléčné čokolády
Na dohotovení:
- 150 ml 33% smetany
- sušená jablka na zdobení
Pracovní postup:
- Změklou heru vyšleháme s polovinou krupicového cukru, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem. Nakonec zapracujeme nahrubo nastrouhaná jablka.
- Dortovou formu (průměr 22 cm) vymazanou tukem a vysypanou moukou naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Pak korpus vyklopíme a podélně rozkrojíme na poloviny. Spodní díl potřeme polovinou džemu a přiklopíme horním dílem. Celý dort potřeme zbylým džemem.
- Čokoládu na vaření rozpustíme společně se 100% tukem. Dort jí polijeme a necháme ztuhnout v chladu. Poté ho přestříkáme rozpuštěnou mléčnou čokoládou. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou nastříkáme po obvodě dortu pusinky. Nakonec je ozdobíme sušenými jablky.
Bramborové šišky s jablky a strouhankou
Ingredience:
- 800 g brambor
- 2 vejce
- 200 g hrubé mouky
- sůl
- 4 jablka
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce medu
- 100 g lískových oříšků
- 50 g másla
- 200 g strouhanky
Pracovní postup:
- Brambory důkladně omyjeme a ve slupce uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a propasírujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto, které necháme odležet 10 minut při pokojové teplotě. Pak ho rozdělíme na malé kousky, ze kterých vyválíme tenké šišky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut, až vyplavou na hladinu. Poté scedíme a dáme do mísy. Uchováme v teple.
- Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky. Cukr nasypeme na pánev a necháme zkaramelizovat. Přidáme jablka, citronovou šťávu a zalijeme asi 50 ml teplé vody. Jablka necháme povařit podle vyzrálosti asi 5 minut doměkka. Pak je z karamelu vyjmeme a do omáčky přidáme lžíci másla a medu. Krátce povaříme.
- Na druhé pánvi opražíme nahrubo nesekané oříšky, přidáme máslo a strouhanku. Restujeme dozlatova. Šišky rozdělíme na talíře, posypeme oříškovou strouhankou, přidáme jablka a polijeme karamelem.
Rýžová kaše se skořicí a karamelizovanými jablky
Ingredience:
- 100 g kulatozrnné rýže
- 800 ml mléka
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 80 g bílé čokolády
- 2 jablka
- 1 lžíce másla
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce třtinového cukru
Pracovní postup:
- V rendlíku přivedeme k varu propláchnutou rýži s mlékem. Vaříme na velmi slabém ohni doměkka. Když je kaše hotová, vmícháme do ní cukr a bílou čokoládu a vše necháme rozpustit.
- Jablka oloupeme, nakrájíme a zbavíme jádřinců. V pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme jablka a krátce je opečeme. Zasypeme třtinovým cukrem smíchaným se skořicí, promícháme a necháme mírně zkaramelizovat.
- Hotovou kaši ozdobíme opečenými jablky, posypeme skořicí a ihned podáváme. Můžeme polévat medem a posypat oříšky podle chuti.
Kefírový makovec s jablky
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 100 g mletého máku
- 1 bio pomeranč
- 3 vejce
- 160 g třtinového cukru
- 100 ml slunečnicového oleje
- 300 ml kefírového mléka
- 2 větší jablka
- 1 lžíce meruňkového džemu
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- 150 g moučkového cukru
Pracovní postup:
- V míse smícháme mouku s prosátým kypřicím práškem, mletým mákem a najemno nastrouhanou kůrou z pomeranče (část větších hoblinek ponecháme na dozdobení).
- Vejce vyšleháme s třtinovým cukrem do světlé pěny a za přilévání tenkým pramínkem zašleháme olej. Pak vmícháme střídavě moučnou směs a kefír. Nakonec do těsta zapracujeme nahrubo nastrouhaná očištěná jablka smíchaná s meruňkovým džemem. Koláčovou formu (průměr 26 cm) vymazanou máslem a vysypanou moukou naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Makovec necháme krátce zchladnout ve formě. Poté vyklopíme, přendáme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout.
- Mezitím utřeme moučkový cukr se 2 lžícemi pomerančové šťávy a cca 1 lžíci horké vody na hladkou polevu. Přelijeme jí povrch vychladlého makovce a dozdobíme zbylou pomerančovou kůrou.