Čínská polévka s bramborami a vepřovým masem
Ingredience:
- 200 g vepřové kýty
- 2 lžíce rýžového octa (nebo bílého vinného octa)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
- 300 g brambor
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 g mrkve
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 červená paprika
- 3 jarní cibulky
- 200 g sterilovaných bambusových výhonků
- sůl nebo sójovou omáčku na dochucení
Nejlepší polévkyTak se jmenuje speciál časopisu Můj svět, který vám přináší spoustu skvělých receptů. Na stáncích k dostání až do 27. března, objednat můžete i ZDE. |
Pracovní postup:
- Vepřové maso očistíme a na chvíli uložíme do mrazáku, aby zatuhlo. Pak ho ostrým nožem nakrájíme na velmi jemné plátky, vložíme je do misky a zalijeme je lžící octa, sójovou omáčkou a necháme asi 30 minut marinovat.
- Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky. Vsypeme je do vroucího vývaru, přidáme k nim zbylý ocet a asi 5 minut povaříme.
- Mrkev očistíme, nakrájíme na nudličky a společně s masem a zázvorem ji přidáme do základu na polévku. Vše vaříme na mírném ohni ještě 10 minut.
- Těsně před koncem vaření polévku zahustíme škrobem rozmíchaným v troše studené vody a přisypeme do ní na jemné nudličky pokrájenou papriku, nasekané cibulky a scezené bambusové výhonky. Když polévka zhoustne, dochutíme ji solí nebo sójovou omáčkou, odstavíme a hned podáváme.
Exotická polévka se zázvorem
Ingredience:
- 2 manga
- 30 g čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 chilli paprička + na ozdobu
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 300 ml zeleninového vývaru
- 300 ml kokosového mléka
- 1 limetka
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- mletý černý pepř
- 12% smetana a čerstvý koriandr na ozdobu
Pracovní postup:
- Manga oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na malé kousky. Zázvor, česnek a cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Chilli papričku očistíme a nakrájíme na kolečka.
- V hrnci rozehřejeme olej, přidáme zázvor, česnek, cibuli a chilli a krátce orestujeme. Pak vmícháme nakrájené mango a společně restujeme ještě 5 minut. Nakonec přilijeme pomerančovou šťávu i vývar. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut.
- Hotovou polévku zjemníme kokosovým mlékem a rozmixujeme dohladka. Dochutíme ji čerstvě vymačkanou limetkovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Polévku rozdělíme do talířků a můžeme ji ozdobit trochou smetany, nasekaným koriandrem a chilli papričkou.
Thajská Tom Yum
Ingredience:
- 1 menší galgán (nebo poloviční množství zázvoru, asi 2,5 cm)
- 2 stonky citronové trávy
- 250 g hub shiitake (nebo hlívy)
- 400 g kuřecího masa
- 2 rajčata
- 1 chilli papričku
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 1 lžíci tom yum pasty (ochucená chilli pasta)
- 250 ml kokosového mléka
- 750 ml drůbežího vývaru
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- limetová šťáva
- rybí omáčka
Pracovní postup:
- Galgán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Omytou citronovou trávu nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm. Houby očistíme a necháme vcelku, větší přepůlíme. Kuřecí maso a rajčata nakrájíme na kostky a chilli na tenká kolečka.
- V kastrůlku rozpálíme olej, přidáme tom yum pastu s chilli a orestujeme. Pak přidáme galgán, citronovou trávu, zalijeme kokosovým mlékem s vývarem a přivedeme k varu. Do vroucí polévky vhodíme kuřecí kousky a houby. Vaříme asi 5 minut, dokud nejsou suroviny měkké. Pak vyjmeme galgán a citronovou trávu a do polévky dáme rajčata. Vaříme asi 2 minuty.
- Do misek rozdělíme nasekaný čerstvý koriandr, kolečka chilli, limetovou šťávu a rybí omáčku a zalijeme horkou polévkou.
Pho bo
Ingredience:
Na vývar
- 2 velké morkové kosti
- 400 g hovězí oháňky
- 500 g hovězí kližky
- 80 g oloupaného čerstvého zázvoru
- 1 svitek skořice
- 1 větší cibuli
- 5 hvězdiček badyánu
- 4 tobolky kardamomu
Do polévky
- 200 g rýžových nudlí
- 100 g uvařeného jidášova ucha
- svazek koriandru
- 200 g mungo výhonků
- 3 chilli papričky
- 1 červenou cibuli
- 4 jarní cibulky
- rybí omáčku na dochucení
- 1 limetku
Pracovní postup:
- Všechny suroviny na vývar vložíme do hrnce a zalijeme 3 litry vody. Vývar táhneme alespoň 3 hodiny (ale ideálně 5 až 6 hodin) a v průběhu vaření sbíráme pěnu.Pak vývar scedíme do čistého hrnce.
- Uvařenou hovězí kližku nakrájíme na tenké plátky a maso z hovězí oháňky obereme. Nudle namočíme na 30 minut do vlažné vody a necháme je nabobtnat. Poté je povaříme ve vroucí vodě asi 1 minutu, scedíme je a rozdělíme do misek.
- Na nudle rozložíme nakrájené a obrané maso, přidáme uvařené jidášovo ucho, nasekaný koriandr, mungo výhonky, plátky chilli papričky, cibuli nakrájenou na kousky a jarní cibulku. Vše zalijeme horkým vývarem a dochutíme rybí omáčkou. Podáváme s limetkou rozkrájenou na měsíčky a ozdobené čerstvým koriandrem.
Ostrá indická polévka
Ingredience:
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 4 řapíky celeru
- kousek čerstvého zázvoru (2 cm)
- 400 g sterilovaných červených fazolí
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka mleté skořice
- 1 lžička kurkumy
- 400 g sterilovaných krájených rajčat
- sůl
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 200 ml zakysané smetany
Pracovní postup:
- Cibuli očistíme a nasekáme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky, chilli papričky na kolečka a řapíky celeru na kousky. Zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Fazole propláchneme a necháme okapat.
- V hrnci rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme česnek, zázvor a nakrájené chilli papričky. Přisypeme kmín, skořici a kurkumu a vše za stálého míchání restujte asi 2 minuty.
- Ke směsi přidáme sterilovaná rajčata a přilijte zhruba 800 ml vody. Vařte asi 10 minut, pak přidáme fazole a prohřejeme. Podle chuti osolíme, opepříme a pro zahuštění můžeme zeleninu rozmačkat šťouchadlem na brambory. Polévku ozdobíme lístky koriandru a podáváme s indickým chlebem a zakysanou smetanou.