Dezerty na štědrovečerní stůl

  0:22
I během zmatku při předvánočních přípravách myslete i na odpočinek. Zkuste relax s voňavou svíčkou nebo se sklenkou švédského gloggu či vánočního punče. A k tomu si dejte ještě jeden z našich skvělých dezertů.
Štola s marcipánem

Štola s marcipánem | foto: Profimedia.cz

Zimní tiramisu s hruškami

Příprava: 45 minut

Pro 4-6 osob

* 1 balení rumových perníčků
* 70 g mletých ořechů
* 250 g mascarpone
* 250 ml smetany na šlehání
* 3 žloutky
* 5 lžic cukru krupice
* 100 ml silné kávy
* 100 ml mandlového likéru
* 500 g hrušek (kompot)
* 1 lžička mleté skořice
* půlka citronu na potření hrušek

1. Do pánve vsypeme 2 lžíce cukru, necháme zkaramelizovat, zalijeme ho horkou kávou a krátce povaříme. Do zchladlé směsi vmícháme likér. Perníčky nakrájíme na plátky, namočíme v ochucené kávě a polovinou z nich vyložíme připravené poháry.

2. V misce nad párou ušleháme žloutky se zbylým cukrem do pěny. Do mascarpone přidáme vychladlou žloutkovou pěnu a dotuha ušlehanou smetanu. Hrušky nakrájíme na tenké plátky, potřeme citronem a polovinu naskládáme na perníčky, poprášíme skořicí, částí mletých oříšků a potřeme polovinou krému. Krém pokryjeme zbylými hruškami a opakujeme vrstvení. Nakonec poprášíme skořicí a oříšky a necháme vychladit.

Pečená jablka

Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby - 8 ks

* 8 jablek
* 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička skořice
* 50 g mandlí
* 50 g pistácií
* 50 g vlašských ořechů
* 50 g lískových oříšků
* 50 g rozinek
* 1-2 lžíce marmelády

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Mandle a ořechy nasekáme nahrubo a smícháme v misce s džemem a propláchnutými rozinkami. Jablka u stopky lehce seřízneme. Vykrajovačem vypíchneme jádřince (ale ne skrz). Vnitřek jablka pokapeme citronovou šťávou a poprášíme vanilkovým cukrem a skořicí.

2. Jablka naplníme pomocí lžičky oříškovou směsí a vložíme je do ohnivzdorné misky, vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce. Podáváme ještě teplá.

Štola s marcipánem

Příprava: 3 hodiny

Na 1 štolu

* 200 g rozinek
* rum
* 1/2 droždí
* 80 g cukru
* 150 ml mléka
* 400 g mouky
* 1 vanilkový cukr
* 150 g kandované kůry citrusů
* 100 g mandlí
* 1 vejce
* 230 g másla
* 200 g marcipánu

1. Rozinky zalijeme rumem. Z droždí, trochy cukru a mléka umícháme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukry, sůl, koření, kandovanou kůru a mandle. Vlijeme kvásek, zbylé mléko s vejcem, 150 g másla a zpracujeme v těsto. Nakonec vmícháme rozinky a dáme kynout.

2. Na vále rozválíme obdélník, na střed položíme marcipán a zarolujeme. Necháme půl hod. kynout na plechu, poté pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 50 minut. Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme.

Sváteční vůně

Vůně dokáže navodit tu správnou odpočinkovou atmosféru. Na jeden či více večerů pak máte o dobrou náladu postaráno. Aby to u vás doma vonělo, nemusíte stát každý večer nad vykrajováním cukroví, i když i to má svoje kouzlo. Za pouhý jeden večer můžete svůj byt provonět na celé svátky a ještě přitom vyrobit pár dárků pod stromeček.

A jestli doma nemáte ani svíčky, ani zásobu citrusů a chcete něco vyzkoušet hned, vyrobte si s dětmi voňavý řetěz. Potřebujete k tomu jen sáček s hřebíčkem a novým kořením a pevnou nit. Koření nechte změknout ve vodě a pak ho střídavě navlékejte na režnou nit nebo vlasec.

Bílý punč

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 2 l bílého vína
* 2 svitky skořice
* 4 g hvězdičky badyánu
* 16 hřebíčků
* 1 citron nakrájený na plátky

1. Jablka pečlivě omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Do většího hrnce nasypeme jablka, přidáme skořici, badyán, hřebíčky a zalijeme vínem. Na mírném ohni pak směs necháme vařit tak dlouho, dokud jablka nezměknou.

2. Chemicky neošetřený citron (bio) nakrájíme na plátky. Do sklenic přecedíme přes jemné sítko punč a přidáme po plátku citronu. Podáváme horké.

Glogg

Příprava: 15 minut

* 1,5 l červeného vína
* 750 ml šťávy z černého rybízu
* 10 hřebíčků
* 1 celá skořice
* 60 g citronové kůry
* 370 ml vodky
* 250 ml čaje
* 250 g cukru
* 200 g rozinek

1. Do velkého hrnce nalijeme červené víno, šťávu z rybízu, koření a citrusovou kůru a přivedeme k varu, jakmile se směs začne vařit, snížíme teplotu a necháme ještě 15 minut vařit.

2. Po čtvrt hodině přidáme čaj, vodku a cukr a necháme ho důkladně rozpustit. Do jednotlivých sklenic rozdělíme mandle, rozinky a přelijeme gloggem.

Vánoční dekor jak má být

VOŇAVÉ CITRUSY Půl kila citronů, půl kila pomerančů a sáček s hřebíčkem - na tuhle adventní dekoraci víc není potřeba. Pak už stačí jen hřebíčky napíchat do citrusových plodů v požadovaném vánočním dekoru - hvězdičky, stromečky, vlnky... Složitější vzorečky si můžete předkreslit fixou, ty jednoduché zvládnete bez předlohy. Ovoce vystavte v hezké míse.

VÁNOČNÍ POT POURRI Ušít rovný sáček, který budete potřebovat na pot pourri, zvládne opravdu každý. Z juty (seženete ji v obchodech pro kutily) vystřihněte obdélník, sešijte protilehlé strany a obraťte ho nalíc. Do sáčku vložte koření - badyán, hřebíček, skořici a předem nasušené plátky citronů, pomerančů a mandarinek. Stejné sáčky můžete také naplnit dobrotami k snědku a obdarovat jimi přátele. Radost udělají směsi ořechů nebo domácí křížaly. Voňavý sáček pak převažte místo mašle konopným provázkem.

VÁNOČNÍ VOŇAVÉ SVÍČKY Máte rádi vánočně provoněný byt a zrovna letos za vás bude péct místní cukrárna? Vůni čerstvě vytažených perníčků z trouby vám domů může přinést i ta nejobyčejnější svíčka za pár korun z drogerie. Stačí ji kolem dokola obalit skořicovými svitky, zpevnit tenkým drátkem a na závěr ozdobně ovázat zlatou stužkou. Pak už jen škrtnout sirkou, pustit koledy a vychutnávat si pohodu Vánoc.

Autor:
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...