Dezerty na štědrovečerní stůl

  0:22aktualizováno  0:22
I během zmatku při předvánočních přípravách myslete i na odpočinek. Zkuste relax s voňavou svíčkou nebo se sklenkou švédského gloggu či vánočního punče. A k tomu si dejte ještě jeden z našich skvělých dezertů.

Štola s marcipánem | foto: Profimedia.cz

Zimní tiramisu s hruškami

Příprava: 45 minut

Pro 4-6 osob

* 1 balení rumových perníčků
* 70 g mletých ořechů
* 250 g mascarpone
* 250 ml smetany na šlehání
* 3 žloutky
* 5 lžic cukru krupice
* 100 ml silné kávy
* 100 ml mandlového likéru
* 500 g hrušek (kompot)
* 1 lžička mleté skořice
* půlka citronu na potření hrušek

1. Do pánve vsypeme 2 lžíce cukru, necháme zkaramelizovat, zalijeme ho horkou kávou a krátce povaříme. Do zchladlé směsi vmícháme likér. Perníčky nakrájíme na plátky, namočíme v ochucené kávě a polovinou z nich vyložíme připravené poháry.

2. V misce nad párou ušleháme žloutky se zbylým cukrem do pěny. Do mascarpone přidáme vychladlou žloutkovou pěnu a dotuha ušlehanou smetanu. Hrušky nakrájíme na tenké plátky, potřeme citronem a polovinu naskládáme na perníčky, poprášíme skořicí, částí mletých oříšků a potřeme polovinou krému. Krém pokryjeme zbylými hruškami a opakujeme vrstvení. Nakonec poprášíme skořicí a oříšky a necháme vychladit.

Pečená jablka

Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby - 8 ks

* 8 jablek
* 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička skořice
* 50 g mandlí
* 50 g pistácií
* 50 g vlašských ořechů
* 50 g lískových oříšků
* 50 g rozinek
* 1-2 lžíce marmelády

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Mandle a ořechy nasekáme nahrubo a smícháme v misce s džemem a propláchnutými rozinkami. Jablka u stopky lehce seřízneme. Vykrajovačem vypíchneme jádřince (ale ne skrz). Vnitřek jablka pokapeme citronovou šťávou a poprášíme vanilkovým cukrem a skořicí.

2. Jablka naplníme pomocí lžičky oříškovou směsí a vložíme je do ohnivzdorné misky, vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce. Podáváme ještě teplá.

Štola s marcipánem

Příprava: 3 hodiny

Na 1 štolu

* 200 g rozinek
* rum
* 1/2 droždí
* 80 g cukru
* 150 ml mléka
* 400 g mouky
* 1 vanilkový cukr
* 150 g kandované kůry citrusů
* 100 g mandlí
* 1 vejce
* 230 g másla
* 200 g marcipánu

1. Rozinky zalijeme rumem. Z droždí, trochy cukru a mléka umícháme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukry, sůl, koření, kandovanou kůru a mandle. Vlijeme kvásek, zbylé mléko s vejcem, 150 g másla a zpracujeme v těsto. Nakonec vmícháme rozinky a dáme kynout.

2. Na vále rozválíme obdélník, na střed položíme marcipán a zarolujeme. Necháme půl hod. kynout na plechu, poté pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 50 minut. Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme.

Sváteční vůně

Vůně dokáže navodit tu správnou odpočinkovou atmosféru. Na jeden či více večerů pak máte o dobrou náladu postaráno. Aby to u vás doma vonělo, nemusíte stát každý večer nad vykrajováním cukroví, i když i to má svoje kouzlo. Za pouhý jeden večer můžete svůj byt provonět na celé svátky a ještě přitom vyrobit pár dárků pod stromeček.

A jestli doma nemáte ani svíčky, ani zásobu citrusů a chcete něco vyzkoušet hned, vyrobte si s dětmi voňavý řetěz. Potřebujete k tomu jen sáček s hřebíčkem a novým kořením a pevnou nit. Koření nechte změknout ve vodě a pak ho střídavě navlékejte na režnou nit nebo vlasec.

Bílý punč

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 2 l bílého vína
* 2 svitky skořice
* 4 g hvězdičky badyánu
* 16 hřebíčků
* 1 citron nakrájený na plátky

1. Jablka pečlivě omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Do většího hrnce nasypeme jablka, přidáme skořici, badyán, hřebíčky a zalijeme vínem. Na mírném ohni pak směs necháme vařit tak dlouho, dokud jablka nezměknou.

2. Chemicky neošetřený citron (bio) nakrájíme na plátky. Do sklenic přecedíme přes jemné sítko punč a přidáme po plátku citronu. Podáváme horké.

Glogg

Příprava: 15 minut

* 1,5 l červeného vína
* 750 ml šťávy z černého rybízu
* 10 hřebíčků
* 1 celá skořice
* 60 g citronové kůry
* 370 ml vodky
* 250 ml čaje
* 250 g cukru
* 200 g rozinek

1. Do velkého hrnce nalijeme červené víno, šťávu z rybízu, koření a citrusovou kůru a přivedeme k varu, jakmile se směs začne vařit, snížíme teplotu a necháme ještě 15 minut vařit.

2. Po čtvrt hodině přidáme čaj, vodku a cukr a necháme ho důkladně rozpustit. Do jednotlivých sklenic rozdělíme mandle, rozinky a přelijeme gloggem.

Vánoční dekor jak má být

VOŇAVÉ CITRUSY Půl kila citronů, půl kila pomerančů a sáček s hřebíčkem - na tuhle adventní dekoraci víc není potřeba. Pak už stačí jen hřebíčky napíchat do citrusových plodů v požadovaném vánočním dekoru - hvězdičky, stromečky, vlnky... Složitější vzorečky si můžete předkreslit fixou, ty jednoduché zvládnete bez předlohy. Ovoce vystavte v hezké míse.

VÁNOČNÍ POT POURRI Ušít rovný sáček, který budete potřebovat na pot pourri, zvládne opravdu každý. Z juty (seženete ji v obchodech pro kutily) vystřihněte obdélník, sešijte protilehlé strany a obraťte ho nalíc. Do sáčku vložte koření - badyán, hřebíček, skořici a předem nasušené plátky citronů, pomerančů a mandarinek. Stejné sáčky můžete také naplnit dobrotami k snědku a obdarovat jimi přátele. Radost udělají směsi ořechů nebo domácí křížaly. Voňavý sáček pak převažte místo mašle konopným provázkem.

VÁNOČNÍ VOŇAVÉ SVÍČKY Máte rádi vánočně provoněný byt a zrovna letos za vás bude péct místní cukrárna? Vůni čerstvě vytažených perníčků z trouby vám domů může přinést i ta nejobyčejnější svíčka za pár korun z drogerie. Stačí ji kolem dokola obalit skořicovými svitky, zpevnit tenkým drátkem a na závěr ozdobně ovázat zlatou stužkou. Pak už jen škrtnout sirkou, pustit koledy a vychutnávat si pohodu Vánoc.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Ve čtyřiceti můžete vypadat na dvacet, říká dvojnásobná maminka

Shannon Collinsová

Zdravotní sestra Shannon Collinsová (40) z Velké Británie vypadá lépe než před dvaceti lety a říká, že za vše může...

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

OBRAZEM: Pravidelné užívání drog mění lidi k nepoznání

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete osoby dlouhodobě...

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete lidi dlouhodobě užívající drogy. U některých návykových látek...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Příběh Lenky: Přistihla jsem syna s milenkou. Mám ho krýt?

Ilustrační snímek

To, že si syn nevybral zrovna šťastně, nám s manželem bylo jasné ještě dřív, než se oženil. Jenže mluvit mu do toho,...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Cizrnové knedlíčky s těstovinami

Cizrnové knedlíčky s těstovinami

Cizrna je luštěnina, která obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Navíc je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Uvařte si...

RECEPT DNE: Špagety aglio e olio

Špagety aglio e olio

Špagety jsou nejen rychlé, ale hlavně chutné jídlo. Pokud tak nevíte, co připravit k večeři, vyzkoušejte jednoduchý...

RECEPT DNE: Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Sladké brambory neboli batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Obsahují velké množství vitaminů i...

Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček
Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválil v nedávné době zcela novou metodu mrazení vajíček. Měla by eliminovat riziko poškození vajíčka při rozmrazení a dát tak ženám, které podstupují umělé oplodnění, větší šanci na úspěch.

Najdete na iDNES.cz