Celozrnné vanilkové rohlíčky
Ingredience:
- 50 g celých neloupaných mandlí
- 150 g celozrnné pšeničné mouky + na podsypání
- 15 g fruktózy (ovocného cukru)
- kůra z 1/2 citronu
- 1 žloutek
- 100 g másla
Na obalení:
- asi 30 g fruktózy
- 1/2 vanilkového lusku
Pracovní postup:
- Polovinu mandlí zalijeme vroucí vodou a necháme je chvíli namočené. Promneme je mezi prsty a zbavíme slupky. Pak nameleme oloupané mandle i ty se slupkou na jemno.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme pomleté mandle, 15 g fruktózy, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek a máslo. Zpracujeme těsto a uložíme ho do lednice na 1 hodinu odležet.
- Z těsta vyválíme tenké válečky, z kterých odkrajujeme kousky a tvarujeme rohlíčky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut.
- Fruktózu na obalení rozmixujeme na jemno a promícháme ji s dření z poloviny vanilkového lusku. Upečené rohlíčky necháme mírně vychladnout a pak je obalíme v ochucené fruktóze.
Špaldové linecké cukroví
Ingredience:
- 400 g hladké špaldové mouky + na podsypání
- 200 g másla
- 100 g datlového sirupu
- 1 žloutek
- 90 g domácí husté marmelády
Pracovní postup:
- Špaldovou mouku smícháme s nastrouhaným ztuhlým máslem, přidáme sirup a žloutek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme ho do potravinové folie a uložíme do lednice do druhého dne.
- Na pomoučněném válu vyválíme těsto na placku silnou asi 3 mm a vykrájíme tvořítkem kolečka, plná i s otvorem. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 10 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.
- Marmeládu rozmícháme a pomocí nože nanášíme na linecké kolečko, slepíme s druhým kolečkem a na chladném místě necháme proležet alespoň dva dny.
Bezlepkové včelí úly
Ingredience:
- 100 g bezlepkových piškotů
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g ovesného nápoje v prášku
- 40 g rýžového sirupu
- 1 lžíce karobového prášku
Na náplň:
- 2 lžíce ovesného nápoje v prášku
- 1 lžíce karobového prášku
- 2 lžíce vody
Na dokončení:
- bezlepkové piškoty
Pracovní postup:
- Piškoty a ořechy nastrouháme najemno. Promícháme je s ovesným nápojem v prášku a rýžovým sirupem. Vypracujeme pevnou hmotu a rozdělíme ji na dva díly. Do jedné části zapracujeme karobový prášek.
- V míse promícháme sušený ovesný nápoj s karobovým práškem. Pak přilijeme vodu a vymícháme hustou náplň. Pokud je náplň příliš suchá, přidáme více vody.
- Tmavou i světlou hmotu rozdělíme na kousky a vytvarujeme z nich kuličky. Každou obalíme v instantní rýžové mouce a vtlačíme do formičky na včelí úl. Do středu uděláme malý důlek, který vyplníme připravenou náplní. Úl uzavřeme piškotem a vyklepneme ho z formičky.
- Hotové včelí úly necháme ztuhnout v chladu.
Pohankové zázvorky
Ingredience:
- 250 g hladké pohankové mouky + na podsypání
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- špetka mletého muškátového oříšku
- 60 g másla
- 110 g medu (nebo javorového sirupu)
- 1 žloutek
- 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
Pracovní postup:
- Z mouky, jedlé sody, soli, muškátového oříšku, změklého másla, medu, žloutku a nastrouhaného zázvoru vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet přes noc v chladničce.
- Na pomoučené pracovní ploše rozválíme těsto na tenký plát a pomocí tvořítka vykrájíme zvonečky o velikosti cca 5 cm. Poté v horní části zvonečků vypícháme kulaté dírky na provlečení stuhy.
- Zázvorky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 15 minut. Po upečení je necháme zcela vychladnout. Zázvorky dozdobíme dle fantazie.