V pražské zoologické zahradě se narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Jde o...

V pražské zoologické zahradě se narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Jde o prvního luskouna narozeného v Evropě. (2. února 2023) | foto: Miroslav Bobek Zoo Praha

V pražské zoo přišel na svět malý luskoun, je to první mládě narozené v Evropě

  • 7
V pražské zoo se ve čtvrtek narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Ředitel zahrady Miroslav Bobek uvedl, že je to první luskoun narozený v Evropě. Tato zvířata patří mezi kriticky ohrožená, přirozeně žijí v Asii od Nepálu přes Myanmar a jižní Čínu až po Tchaj-wan. Zoo Praha je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová.

Mládě vážící 135 gramů porodila samička Run Hou Tang ve čtvrtek před 4. hodinou. „Ze všeho nejvíc připomíná smrkovou šišku,“ popsal nový přírůstek trojské zoo její ředitel.

Luskounů existuje osm druhů. Část z nich žije v Asii, další v Africe. Šupinám, které chrání jejich tělo, se v tradiční čínské medicíně připisuje léčivý účinek. Proto luskouni patří mezi nejvíce pašované savce, uvádí pražská zoo.

Keratinové šupiny těmto nočním tvorům poskytují ochranu před predátory. V případě ohrožení se luskouni stočí a nechráněné části těla, tedy hlavně břicho a hlavu, skryjí uvnitř klubka.

OBRAZEM: ZOO Praha představila ohrožené luskouny. Přiletěli z Tchaj-peje

Luskouni přivádějí na svět vždy jedno mládě, které se dlouho vozí na ocasu matky. Při narození jsou šupiny mláďat měkké a světlé. Během několika dní však ztmavnou a ztvrdnou. Na světě jsou pouze dvě zahrady, kde se tato zvířata daří rozmnožovat, píše pražská zoo na webu.

Pár luskounů získala Zoo Praha loni v dubnu z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí.

Chov luskounů je poměrně náročný, hlavně kvůli zajištění dostatečného množství vhodné potravy. V přírodě luskouni používají při získávání potravy silné drápy, jimiž rozhrabávají mraveniště a termitiště. Kořist pak vybírají lepkavým jazykem. V zoo denní krmná dávka pro jednoho luskouna obsahuje mimo jiné 100 gramů včelích larev, moučné červy, směs pro hmyzožravce, jablko, žloutek, zeminu a další přísady.

,