Policie vyšetřuje nehodu vlaku u Mladé Boleslavi (1.6.2017). | foto: Pavel Svačina, MF DNES

Senior kácel stromy před vlaky, aby vyvolal strach z muslimů. Je ve vazbě

  • 317
Policie v únoru zadržela muže, který v loňském roce záměrně pokácel dva stromy na koleje na Mladoboleslavsku. Do kmenů pak nabouraly vlaky. Podle dozorujícího státního zástupce je obviněným Čech, který chtěl u lidí vyvolat strach z muslimů.

Kriminalisté muže zadrželi minulý týden. Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu. Muž je od 22. února ve vazbě. Soudce se obával jeho útěku a také možnosti, že by v trestné činnosti pokračoval.

„Bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby pro zločin teroristického útoku, jehož se měl obviněný dopustit v souvislosti s pokácením dvou stromů na železniční tratě na Mladoboleslavsku v červnu a červenci loňského roku,“ řekl serveru Lidovky.cz dozorující státní zástupce Martin Bodlák z Vrchního státního zastupitelství.

Podle Bodláka jde o Čecha, který chtěl rozšířit mezi lidmi strach z migrační vlny.

„Obviněný je rodilým českým občanem, jehož motivací byla snaha vyvolat mezi obyvatelstvem obavy z muslimské migrační vlny a z páchání teroristických útoků,“ dodal státní zástupce. Vzhledem k pokračujícímu vyšetřování nejsou známy další informace. Podle serveru Lidovky.cz je muži okolo 70 let. 

Senior byl navíc obviněn z vyhrožování teroristickým útokem.

„Toho se měl dopustit rozšiřováním letáků, které obsahovaly jazykově zkomolené výhrůžné texty, jež měly evokovat, že byly psány vyznavačem džihádu, který plánuje teroristické útoky na občany České republiky,“ řekl serveru státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Marek Bodlák. 

Do pokáceného kmenu stromu narazil osobní vlak loni v červenci mezi stanicemi Mladá Boleslav-Debř a Bakov nad Jizerou. Na místě nehody byl tehdy nalezen vzkaz, na kterém bylo česky a s gramatickými chybami napsáno „Alláh je velký“. 

Druhá nehoda se stala koncem července mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. U žádné z nehod se nikomu nic nestalo.