Na Výstavišti v Praze si lidé mohou vyzkoušet jízdu samořídicím minibusem. (9....

Na Výstavišti v Praze si lidé mohou vyzkoušet jízdu samořídicím minibusem. (9. srpna 2022) | foto: ČTK

Na Výstavišti zájemce vozí samořídicí minibus, umí se vyhnout překážkám

  • 5
Na pražském Výstavišti se lidé mohou do konce srpna svézt v samořídicím mikrobusu. Vozítko od estonské značky Auve Tech má naprogramovanou trasu, po které jezdí. Umí také identifikovat překážky, před nimiž zastaví. Minibus jezdí na Výstavišti denně od 15 do 20 hodin každou čtvrthodinu.

Mluvčí Výstaviště Linda Antony uvedla, že pro jízdu je nutné si předem rezervovat termín na webu. V důsledku rekonstrukcí a akcí na Výstavišti je trasa naprogramována jen ve spodní části areálu.

Vstupné je 100 korun pro rodinu, 50 korun pro jednotlivce nad 15 let a 20 korun pro děti od šesti do 15 let. Senioři, handicapovaní a děti do šesti let mají jízdu zdarma.

Elektřinou poháněné vozidlo, které si pronajímá a testuje výzkumná organizace PowerHUB, jezdí podle předem zadané trasy a s pomocí radaru a tzv. lidaru, tedy detekce předmětů s využitím laseru, identifikuje případné překážky. Před těmi buď zastaví, nebo je objede.

Podle Toufika Dallala, ředitele akceleračních programů PowerHUB, již podobná vozítka mohou i do běžného provozu za předpokladu, že je monitoruje člověk, a to buď přímo v kabině, nebo na dálku s pomocí kamer.

Omezení podle něj platí pro rychlost, na Výstavišti vozidlo jezdí nejvyšší rychlostí kolem 20 kilometrů za hodinu, maximální je zhruba 30 kilometrů v hodině. Cena minibusu pro osm lidí je asi šest milionů korun, což je dáno tím, že jde o malosériovou výrobu.

PowerHUB jedná o testování vozidel v jiných areálech i o jejich případném nasazení v pražské MHD. Autonomní minibusy se podle Dallala hodí k dopravě v rozlehlejších areálech, ale i v historických centrech měst například v nočních hodinách.

Nevýhodou je fakt, že v místě pohybu vozidla nesmí být příliš lidí, protože stroj je v opačném případě stále detekuje, což významně narušuje plynulost jízdy.

,
Témata: Praha, autobus