Nebyl jsem při smyslech, tvrdí cizinec. U soudu přiznal brutální vraždu řidiče Boltu

  • 59
Ukrajinec Ivan Pashku v úterý u Městského soudu v Praze při veřejném zasedání v případu loni ubodaného řidiče Boltu avizoval, že je ochoten prohlásit svoji vinu. Zároveň však trvá na tom, že při spáchání vraždy nebyl zcela příčetný. Hlavní líčení má začít v polovině srpna. Soud nechal muže ve vazbě.

Z podané obžaloby vyplývá, že loni 22. listopadu krátce před čtvrtou hodinou odpolední požádal šestadvacetiletý Pashku v Praze náhodného kolemjdoucího, zda by mu mohl objednat u přepravní společnosti Bolt odvoz na Černý Most.

„Přičemž danou službu si nechal objednat již s počátečním úmyslem usmrtit řidiče a zmocnit se jeho vozidla, k čemuž si předtím obstaral kuchyňský nůž o celkové délce 20,5 cm a délce ostří 10 cm, který pro lepší účinnost před činem ještě přebrousil ocílkou,“ popisuje státní zástupkyně.

V přivolaném autě si měl Pashku sednout dozadu za řidiče. Když pak vůz dojížděl na cílové místo, na šoféra podle spisu zaútočil. Obžaloba uvádí, že ho bodl do oblasti hlavy, krku a zad. Poté mu nůž upadl na přední sedadlo spolujezdce. Zraněný řidič i útočník po zbrani údajně sáhli a začali o ni zápasit. Převahu však měl agresor, který do šoféra podle obžaloby dál bodal. Snažil se mu tak prý zabránit v útěku a v troubení klaksonem, kterým chtěl napadený muž vyvolat rozruch a přivolat pomoc.

Pachatel poté zakrvácené tělo vyhodil v Bryksově ulici z auta a s odcizeným vozidlem ujel. Policie ho dopadla o tři hodiny později na jedné z čerpacích stanic, kde chtěl dotankovat a vůz umýt od krve. Třicetiletý šofér brutální útok nepřežil.

Bodné rány i v obličeji

„Jsem vinen,“ řekl v úterý před senátem Městského soudu v Praze obviněný Ukrajinec, který napadenému řidiči způsobil desítky ran, mimo jiné „šest hlubokých bodných ran na pravé straně obličeje a na pravé straně krku a třináct hlubokých bodnořezných a bodných ran na krku vzadu a v šíjové krajině,“ jak konstatuje obžaloba na základě posudku soudního lékaře.

22. listopadu 2022

Předseda senátu Michal Roubíček svolal veřejné zasedání proto, aby zjistil, zda chce Pashku uzavřít dohodu o vině a trestu, případně to, jak se k podané obžalobě staví.

„Průběh vraždy, jak jej klient popsal, bych označil za nesporný. Otázkou je věc, která má vliv na výši trestu, a sice psychické rozpoložení pana obviněného. Do spisu dokládal zdravotnické záznamy, že má nějaké psychické potíže. Ve spisu je i posudek, s kterým my ne zcela souhlasíme. Proto jsme oslovili znalce psychiatra, který slíbil, že se nám bude příští měsíc věnovat, a byl by ochoten zpracovat další posudek,“ uvedl po poradě s obviněným Ukrajincem jeho obhájce Jiří Váňa.

Podle něj má Pashku zájem se ke spáchání vraždy doznat. „Jen říká, že nebyl v takové psychické kondici, aby byla jeho příčetnost stoprocentně zachována. Jde nám spíš o polehčující okolnosti k výši trestu než k vině. Ta je v zásadě doznána,“ doplnil advokát.

Na Černém Mostě se našla mrtvola. Policie zakrátko zadržela podezřelého

Státní zástupkyně Taťána Prici prohlásila, že s protistranou ohledně dohody o vině a trestu nejednala a za stávající situace ji nepovažuje za možnou. „Ponechám na hlavní líčení, zda obžalovaný dozná vinu a v jakém rozsahu. V tu chvíli není ze strany státního zastupitelství nabízena žádná dohoda,“ řekla žalobkyně.

Myslel si, že ho rodiče plánují zabít

Pashku, který má ukrajinskou národnost, ač se narodil v Jihlavě a jeho rodiče žijí dlouhodobě v Žatci, působil u soudu apaticky a odpovídal krátkými větami, které překládal tlumočník.

Žádal o propuštění z vazby, ale nebyl příliš přesvědčivý v tom, kde by se na svobodě zdržoval a zda by pracoval. Od rodičů podle svých slov před časem odešel, myslel si prý, že ho plánují zabít. Z obavy o život opustil po dvou až třech týdnech kamaráda, s nímž se po odchodu z domova stýkal.

„Ve vazbě dostávám tablety a spím. O sebevraždě jsem neuvažoval. Stalo se to jen jednou na svobodě, když jsem byl pod vlivem drog. Teď k nim mám negativní vztah, zkazily mi život,“ uvedl.

Za loupežnou vraždu mu nyní hrozí 15 až 20 let, nebo i výjimečný trest. Hlavní líčení by podle předsedy senátu mělo proběhnout v polovině příštího měsíce. Soud v úterý také rozhodl, že Pashku zůstane ve vazbě, a to z obavy, že by mohl po propuštění uprchnout, případně zaútočit na dalšího člověka. Toto rozhodnutí je pravomocné.