Na Staroměstské náměstí dorazil vánoční strom, letošní pochází z Jablonecka

  • 4
Na Staroměstském náměstí od ranních hodin stojí vánoční strom. Letošní smrk v neděli doputoval z Dolní Černé Studnice na Jablonecku a pracovníci firmy Technologie hlavního města Prahy (THMP) jej vztyčili kolem 03:30. Nyní bude firma do pátku asi 21,5 metrů měřící smrk zdobit. Slavnostní rozsvícení letos stejně jako loni kvůli pandemii covidu-19 nebude.

Letošní smrk vyrostl na soukromé zahradě v Jizerských horách. Majitelé ho plánovali tak jako tak pokácet, takže se rozhodli ho v každoročně pořádané soutěži nabídnout Praze.

Zástupci města podle ředitele THMP Tomáše Jílka strom z Jablonecka vybrali z 35 nabídek, zaujal je jeho tvar a bohaté větvení. Kácení se uskutečnilo v neděli, následoval převoz do deponie.

Slavnostní rozsvícení se však neuskuteční. Původně se s akcí počítalo na sobotu, kvůli pandemii koronaviru je však zrušená. V pondělí o tom informovala městská firma Prague City Tourism. Už druhým rokem tak vánoční trhy nezahájí slavnostní rozsvícení. Vedení města ze stejného důvodu nechalo ozdoby rozsvítit bez velkého předem avizovaného shromáždění i v loňském roce.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o solitéry, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti, nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou. Letošní smrk je vyšší než loňský, který měřil o čtyři metry méně a pocházel ze středočeského Kamenného Přívozu. 

Předloňský vánoční strom ze Semil naopak ten současný svými 25 metry překonal. Majitelům, od kterých si město vánoční strom vezme, každoročně přiznává odměnu 10 tisíc korun.

Strom na Staroměstském náměstí se rozsvítí bez diváků. Praha slavnost ruší

Větve smrku po Vánocích poputují podle vyjádření zástupců města stejně jako loni do pražské zoologické zahrady jako krmivo pro zvířata. Z kmene pak vyrobí studenti střední odborné školy nábytek pro lidi v pražských domovech seniorů a v domovech dětí a mládeže.

Na Staroměstské náměstí se po loňském výpadku způsobeném pandemií nemoci covid-19 letos vrátí i vánoční trhy. Začnou v sobotu a potrvají do čtvrtka 6. ledna.

Jejich podobu ve středu představí zástupci pořadatelské společnosti Taiko. Firma trhy pořádá i na Václavském náměstí a náměstí Republiky. Další se konají na náměstí Míru, Tylově náměstí a na řadě další místech po celé Praze.

,