Uprchlíci z Ukrajiny se nově registrují v centru v pražských Vysočanech

  • 2
Pražské asistenční středisko pro uprchlíky z Ukrajiny od rána nově funguje v budově firmy Central Group u metra Vysočanská. V noci hasiči dokončili jeho přesun z Kongresového centra Praha (KCP). Centrum, které funguje i pro Středočeský kraj, bude otevřeno denně i přes Velikonoce od 08:00 do 20:00 hodin.

„Přesun našeho asistenčního centra se uskutečnil podle plánu díky perfektní práci všech zúčastněných. Asistenční centrum je i teď, podobně jako na předchozí adrese, dobře dostupné metrem. Prostor je ale členitější než v Kongresovém centru Praha, proto bude možné v případě potřeby operativně přidávat nové přepážky,“ řekl během otevření primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Centrum ve Vysočanech bude v provozu od čtvrtka přes Velikonoce vždy od 8.00 do 20.00 hodin. Od úterý 19. 4. se KACPU vrátí do standardní provozní doby od 7.00 do 21.00 hodin.

KCP přestalo nové klienty přijímat ve středu v 17:00, následně pracovníci odbavili čekající lidi a přes noc hasiči dokončili stěhování. Ve vysočanské budově již několik dní přesun připravovali.

Společnost Central Group poskytla městu bývalé sídlo Komerční banky bezplatně a uhradí i náklady na vytápění a elektřinu. Následně plánuje firma budovu nabídnout Praze 9 pro školské účely. V budoucnu ji chce zbourat a na jejím místě postavit byty.

Zaměstnávání uprchlíků jde pomalu, ale svářečka našla práci hned

Důvodem stěhování jsou již nasmlouvané akce v KCP včetně těch k předsednictví České republiky Evropské unii. Kapacita bude ve Vysočanech oproti KCP asi tříčtvrtinová, denně tam může být odbaveno až 2 700 lidí. To by podle vedení města mělo stačit, protože v poslední době se počet uprchlíků odbavených v centru pohybuje mezi 500 a 1000 lidmi. Na začátku války přitom obsloužilo i 3 000 a více lidí denně. Rekordním dnem byl 9. březen, kdy to bylo 3 667 uprchlíků. Asistenční centrum nabízí příchozím pomoc s registrací, ubytováním, doklady, zprostředkováním práce či pojištěním.

,