Svíčky na Staroměstském náměstí hoří i v poledne, na kříže se nešlape

  17:38
Návštěvník Staroměstského náměstí při chůzi mimovolně zpomalí. Při pohledu na dlážděnou plochu pokrytou křídovými kříži ho totiž dostihne realita: uvědomí si, jak velké škody způsobila pandemie covid-19.
Pieta na Staroměstském náměstí, Milion chvilek, kříže

Pieta na Staroměstském náměstí, Milion chvilek, kříže | foto:  Petr Topič, MAFRA

Hořící svíčky, květiny položené na zemi, fotografie blízkých i křídou připsaná jména zemřelých. Staroměstské náměstí, na kterém se v pondělí objevilo skoro dvacet pět tisíc křídou nakreslených křížů za oběti koronaviru, se od té doby proměnilo v pietní místo.

Obyvatelé Prahy tam již několik dní chodí vzpomínat na blízké, kteří je při pandemii opustili.

Pieta na Staroměstském náměstí, Milion chvilek, kříže

Místo pouhých čísel, která ukazují počet zemřelých, vidí příchozí řady křížů, z nichž každý symbolizuje jeden lidský život. Navíc se s každým křížem nepojí jen osudy obětí covidu-19, ale i celých rodin a blízkých, kteří je znali. Těch, jež pandemie tvrdě zasáhla, je nepočítaně.

Někteří lidé místo s nakreslenými kříži opatrně obcházejí, většina z nich však nakonec vkročí mezi ně. Pomalu kráčí mezi bílými řadami. Mnozí z příchozích si dávají pozor, aby kresby zbytečně nepošlapali, a proto opatrně kladou chodidla mezi kříže.

Jména a svíčky. Lidé ke křížům spontánně dopisují blízké, které ztratili

Po celém náměstí leží na zemi květiny a svíčky. Ty lidé kladou buď k jednotlivým křížům, nebo pod Mariánský sloup, který se tyčí mezi nimi. Pražané donesli i hračky, fotografie, vzkazy pro oběti či modlitby. Svíčky hoří i v pravé poledne a množství lidí, které se zde zastavuje i uprostřed pracovního dne ukazuje velikost tragédie. 

K některým křížkům truchlící napsali křídou i jména blízkých, o které přišli. Nápisy jsou často doplněny daty narození a úmrtí nebo přídavky, jako je „babička“, „máma“ či „táta“. Část předchozích návštěvníků zanechala křídy na místě, aby i ostatní měli možnost uctít památku obětí.

Za oběti neschopné vlády. Nápis na Staroměstském náměstí řeší policie

Zavzpomínat na Staroměstské náměstí chodí celé rodiny i jednotlivci, lidé všech věkových kategorií. Přicházejí uctít i památku blízkých, se kterými ztratili možnost se setkat, protože je rozdělila vzdálenost nebo život v cizině. 

„Neumřel tady, ale ve Švédsku. Přišla jsem na něj zavzpomínat,“ říká smutně starší žena. Křídou píše jméno vedle kříže, což ji viditelně rozruší. „Nečekala jsem, že mě to takhle sebere,“ uvádí truchlící. 

O kus dál na zem píše i mladá žena s dítětem. Od pohřbu jejich příbuzného uplynula jenom krátká doba. „Ostatní z rodiny sem nemůžou, protože jsou z Děčína,“ vysvětluje mladá matka, „Tak jsem se sem vydala alespoň já,“ uvádí. 

Dvojice dívek zase přišla zavzpomínat na dědečka přítele jedné z nich. Lidé vzpomínají na rodiče, příbuzné, kamarády i lékaře. Někteří na Staroměstské náměstí nepřišli uctít památku konkrétní osoby, ale všech obětí pandemie. Další se po náměstí procházejí ze zvědavosti, hodně lidí si natáčí z pietního místa video nebo pořizuje fotky. 

Oběti koronaviru

  • Covidu-19 za uplynulý rok podlehlo 25 450 Čechů, z toho 2 330 jich zemřelo v Praze. 
  • V současné době počty nakažených klesají, nemocnice ale zůstávají přeplněné. 
  • Od poloviny února v hlavním městě denně až na výjimky umíraly desítky lidí.
  • Očkování obyvatel v metropoli zatím postupuje nejrychlejším tempem. Za tři měsíce bylo v Praze naočkováno přes dvě stě šedesát tisíc dávek, tedy skoro dvacet tisíc dávek na sto tisíc obyvatel.

Celé náměstí vyvolává pocit smutku a viny. Je zároveň příležitostí si uvědomit, jak moc si vážíme přítomnosti svých blízkých a rodiny.

Nejsme „Best in covid“

Za kříži na Staroměstském náměstí stojí spolek Milion chvilek pro demokracii. 

„Byli to naši blízcí, přátelé, rodiče a prarodiče, kamarádi, kolegové z práce. Za ty všechny jsme dnes smývatelným sprejem nakreslili křížek na Staroměstském náměstí a také v dalších městech po republice,“ oznámil před pár dny předseda spolku Benjamin Roll. 

Milion chvilek viní z odpovědnosti za vysoký počet obětí vládu.

„Jsme v hluboké krizi, Best in covid v Evropě. A Vláda zmařených životů na tom má velký podíl. Za epidemii koronaviru nemůže. Ale nese odpovědnost za svůj totální amatérismus. Za to, že naprosto ignoruje všechna vědecká data a nabízenou pomoc. Je to obrovská tragédie a celosvětová ostuda,“ dodává Roll. 

Spolek měl původně připravenou uklízecí četu dobrovolníků, která měla kříže umýt. Praha se ale rozhodla je na místě dočasně ponechat. 

„Úklid křížů je na organizátorovi akce, nicméně panuje shoda na tom, že kříže na náměstí jako pietní připomínka několik dní zůstanou. Pokud křídovou malbu nesmyje déšť, odstraní ji pak spolek, který akci organizoval,“ říká mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

O květiny, svíčky a další předměty, které lidé na náměstí přinesli, se pak v rámci běžného úklidu postará Technická správa komunikací hlavního města Prahy.

22. března 2021

  • Nejčtenější

Tři agresoři zbili na koupališti muže. Zastal se ženy, kterou obtěžovali

Policisté vypátrali a obvinili tři muže, kteří minulý čtvrtek napadli na koupališti Petynka v Praze 6 devětadvacetiletého návštěvníka. Ten se zastal dívky, kterou agresoři obtěžovali. Následně jej za...

25. července 2024  16:24

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cedule se zákazem v centru Prahy řidiči ignorovali, strážníci se s nimi nemazlili

Ze středy na čtvrtek začala na Praze 1 platit vyhláška zakazující vjezd v nočních hodinách do některých ulic Starého Města. Městská policie během první noci řešila celkem 15 řidičů, kteří zákaz...

25. července 2024  12:08

Muž při pádu na eskalátoru v metru vážně zranil seniorku. Nepomohl jí a odešel

Policie pátrá po muži, který v Praze při pádu na eskalátoru v metru srazil seniorku, vážně zraněné ženě pak nepomohl a odešel. Policisté zveřejnili videozáznam incidentu a o pomoc s hledáním muže...

22. července 2024  13:09

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Hasiči v Praze zachránili srnku z rozbahněné jámy, vynesli ji po žebříku

Srnku, která spadla do více než pětimetrové rozbahněné jámy, zachraňovali v sobotu dopoledne hasiči v pražských Kunraticích. Zasahující hasiči se zvířetem v náručí vyšplhali po žebříku a vypustili...

27. července 2024

Recept na dostupné bydlení stále není, populace v Praze roste příliš rychle

O poznání svižněji, než před deseti lety předpovídali odborníci, rostla populace metropole. Podle prognóz expertů, které v červenci 2014 oslovila redakce MF DNES, měla mít v současnosti Praha zhruba...

27. července 2024  11:20

Olympiáda zahájena i v Praze. Petřínská rozhledna se zahalila do barev Francie

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení olympijských her, připojila se na dálku ke slavnostnímu ceremoniálu i Praha. Petřínská rozhledna se...

26. července 2024  22:50

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....