VIDEO: Squatery ze Šatovky přišli k soudu podpořit aktivisté

  • 17
Dopoledne začal v Justičním areálu Na Míčánkách v Praze 10 soud se squatery, kteří minulý pátek obsadili opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí. Případ se řeší v takzvaném zkráceném řízení. Squatery ze skupiny Resurp Crew přišli podpořit ostatní členové skupiny a několik aktivistů.

„Jdeme podpořit kamarády, kteří budou před náročným rozhodnutím, zda dál bojovat a zůstat další týden ve vazební věznici na Ruzyni, nebo si nechat podmínku bez toho, aniž by se měli šanci odvolat,“ řekl iDNES.cz jeden z členů skupiny.

O vazbě se však v tomto případě mluvit nedá. Policie podle dřívějších vyjádření samotných squaterů drží některé jejich členy v cele předběžného zadržení. Krimininalisté to odmítli po středečním zadržení poslední šestice squaterů komentovat. Šlo o skupinu, která na střeše vydržela nejdéle. I takové zadržení je ale ze zákona možné na 48 hodin.

Šestice squaterů v pátek u soudu přislíbila, že už se do Šatovky nevrátí a soudkyně jim proto ve zkráceném řízení vazbu nenavrhla. Hlavní líčení, na které se dostaví všech deset squaterů, proběhne 2. března.

K podpoře squaterů vyzývají i zástupci Autonomního sociálního centra Klinika. „Za vytrvalostní squating si zaslouží naši podporu v souboji s úřady, které je za tenhle takřka olympijský výkon chtějí trestat,“ uvedl zástupci Kliniky na Facebooku.

Podle informací iDNES.cz squateři doufají, že vše alespoň povede k tomu, aby Šatovka nebyla prázdná.

Podle policie se squateři ze skupiny Resurp Crew dopustili zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru, za který jim hrozí až dva roky vězení. V krajním případě až pět let, pokud se ukáže, že na domu vznikla velká škoda, nebo že čin spáchala organizovaná skupina.

Členové skupiny Resurp Crew uspořádali malou demonstraci už ve středu a ve čtvrtek před policejním ředitelstvím na pražském Vyšehradě, kde několik hodin vystupovali s bubny a megafonem. Událost se obešla bez konfliktu. 

Skupina deseti squaterů obsadila Šatovku v pátek a na střeše budovy vydrželi až do středy. Vadí jim, že radnice Prahy 6 nechává budovu chátrat. Jejich záměrem proto bylo, že by zde zařídili komunitní centrum a bydlení pro své přátele, kteří nemají kde bydlet.

14. února 2018