Zastupitel Herman se musí Peckové omluvit za příspěvky o Dozimetru, rozhodl soud

  19:23
Okresní soud v Kolíně v úterý vyhověl žalobě středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) na krajského zastupitele a člena finančního a kontrolního výboru zastupitelstva Martina Hermana (ANO). Ten se musí necelý půlrok před krajskými volbami omluvit za poškození dobré pověsti Peckové.
Okresní soud v Kolíně v úterý vyhověl žalobě hejtmanky Petry Peckové (STAN) na...

Okresní soud v Kolíně v úterý vyhověl žalobě hejtmanky Petry Peckové (STAN) na krajského zastupitele a člena finančního a kontrolního výboru zastupitelstva Martina Hermana (ANO). (9. dubna 2024) | foto: MF DNES

„Do deseti dnů od nabytí právní moci rozsudku musí Martin Herman zveřejnit omluvu na svém Facebooku, na svém blogu na serveru iDNES a také zaslat písemnou omluvu k rukám hejtmanky,“ uvedla soudkyně Martina Suchánková.

Soudkyně dodala, že politik má sice právo kritizovat jiného politika, ale nikoli zveřejňovat nepravdu. Zveřejněné informace podle soudkyně politička nemusí snášet v okamžiku, kdy jí nepravdivě obviňují z korupce a dělají z ní hlavu organizovaného zločinu.

„Toto již nebyl férový politický souboj,“ sdělila Suchánková. „Těmito výroky bylo zasaženo do pověsti a osobnostních práv žalobkyně,“ dodala soudkyně.

Pecková MF DNES sdělila, že výsledek je pro ní obrovskou satisfakcí. „Jsem ráda, že když politik nemá vlastní hranice, tak je nastavil soud,“ okomentovala. Herman na místě uvedl, že se proti rozsudku odvolá ke krajskému soudu. „Paní soudkyně to viděla nějak, já to vidím jinak,“ uvedl Herman.

Pecková žalobu podala hlavně kvůli článkům na blogu a Facebooku, kde Herman Peckovou loni na podzim obvinil na základě překroucených informací z médií, že je zapojená do kauzy Dozimetr a že měla osobně organizovat strukturu organizovaného zločinu na Krajské správě a údržbě silnic (KSÚS) Středočeského kraje.

Pecková odmítla zapojení do kauzy Dozimetr, kvůli tvrzení chce podat žalobu

Kauza Dozimetr je sice spjatá hlavně s pražským dopravním podnikem, ale odposlechy zaznamenaly i dění ve středních Čechách. Konkrétně policie sledovala rozhovory podnikatelů Michala Redla a Zakaría Nemraha, kteří měli být ve spojení s bývalým vedením Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS) a tlačit firmy k předávání úplatků za získání zakázek na opravy silnic.

Martin Herman informace do svých příspěvků přebíral podle svých tvrzení z médií například ze serveru PrahaIN, který z odposlechů interpretoval obviněného Nemraha, jak poněkud nesouvisle hovořil o zesnulém náměstkovi středočeské hejtmanky Věslavu Michalikovi a hejtmance Peckové: „Je to s ním sdílené absolutně ve všem. A krom toho je s Věškem a hejtmankou odladěná celá organizační struktura.“

„Uvedené informace byly zcela překrouceny a prezentovány za účelem poškodit mou osobu, pošlapat mou pověst a hnutí STAN. Ve zmiňovaném článku se uvádí, že jsem ladila strukturu organizace, pan Herman z toho udělal, že jsem měla ladit organizační strukturu organizovaného zločinu,“ uvedla Pecková.

PŘEHLEDNĚ: Dozimetr, Farský, Polčák, Michalik. Kauzy, které zahýbaly hnutím STAN

U soudu hejtmanka na základě dotazu soudkyně Martiny Suchánkové navrhla smír, pokud by se Herman omluvil, ten to však na místě odmítl. „Pan Herman buduje svou kariéru šířením nepravd a cílením na nejnižší pudy lidské mysli. On si ověřil, že to funguje, prezentuje výroky na Facebooku, kde se lavinovitě šíří. Jeden z článků byl i na blogu iDNES, kde pro běžné čtenáře může vzbuzovat pocit, že se jedná o článek novináře, i když je to jen blog,“ argumentoval právník Peckové.

Dodal, že hejtmanka staví dlouhodobě svou kariéru na důvěryhodnosti, proto se musí bránit u soudu. „Žádáme soud, aby nastavil hranici toho, jaké útoky proti jiným osobám už dál není možné tolerovat. Pokud se tak nestane, bude žalovaný své útoky stupňovat,“ uvedla Pecková.

Připomněla, že ANO na základě článků uspořádalo tiskovou konferenci za účasti předsedy Andreje Babiše s cílem vyvolat mimořádné zastupitelstvo a následně vylepilo také letáky v budově krajského úřadu. „Vše se nabaluje na jediný cíl zničit mou pověst a vykreslit mě jako pachatelku, což je nepřípustné,“ sdělila hejtmanka Pecková před soudem.

„Není mě možné vykreslovat jako hlavu organizovaného zločinu“

„Vím, že mám snést vyšší míru kritiky, ale není možné mě vykreslovat jako hlavu organizovaného zločinu,“ uvedla Pecková. Dodala, že i server PrahaIN se v minulosti písemně distancoval od tvrzení, že je Pecková součástí organizovaného zločinu. „Svou pravdu pan Herman posiloval tvrzením, že je to součást policejního spisu, tak ať to dokáže,“ uvedla Pecková s tím, že nežádá finanční kompenzaci, ale žádá pouze omluvu a odvolání lživých tvrzení.

Herman ale u soudu uvedl, že přístup do policejního spisu nemá. Právnička Martina Hermana u soudu kontrovala, že zastupitel nikdy neřekl, že je Pecková hlavou organizovaného zločinu. „To, co pan Herman zveřejnil na Facebooku, je pravda, nic z toho nepovažujeme za lež. Pan Herman pouze využil právo na zveřejnění svých názorů,“ uvedla advokátka.

„Skutečnosti, které jsem uvedl, jsou pravdivé, za tím si stojím a odmítám se podřídit jakýmkoli výhrůžkám,“ uvedl Herman. Argumentoval i tím, že zařazením kauzy na zastupitelstvu v říjnu sama Pecková citováním Hermanových článků tyto informace šířila. „Z našeho pohledu je to souboj politických rivalů a neměli by soupeřit před soudem,“ dodala Hermanova právnička.

Radní za ANO šířil pomluvy o šéfovi STAN. Teď tvrdí, že o ničem neví

Pecková reagovala, že informace na zastupitelstvu zveřejnila standardně na základě požadavku koaličních partnerů a politický souboj podle ní musí být v mezích slušnosti. „Pan Herman byl tím, kdo jako první vykopl informaci o mém spojení s kauzou Dozimetr, do té doby mě s touto kauzou nikdo nespojoval,“ zdůraznila Pecková.

Soud se zabýval i tím, zda mohla hejtmanka ze své funkce ovlivnit personální situaci na Krajské správě a údržbě silnic (KSÚS). Pecková na dotaz soudu odmítla, že by zasahovala do personálních záležitostí s tím, že ředitele vybírala třináctičlenná hodnotící komise, jejíž nebyla součástí. Pouze jako členka krajské rady souhlasila s jeho jmenováním.

U Votic se srazila tři auta, ženu transportoval vrtulník

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli nevracení záloh za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:34

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Sbírat houby vám nezakážeme, klidnil obavy lidí z Křivoklátska ministr Hladík

29. dubna 2024  21:18

Ministr životního prostředí Petr Hladík vyrazil v pondělí na Křivoklátsko. Důvod? Hlavně klidnit...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...