Přesoutěžená reklama v metru vydělává DPP třikrát více

  12:59
Pražský dopravní podnik (DPP) získal v loňském roce 159 milionů korun z pronájmů reklamních ploch. O rok dříve to bylo 102 milionů. Loňský výnos je trojnásobný oproti částce, kterou podnik získával do roku 2016, kdy vypověděl exkluzivní smlouvu na reklamu v MHD s firmou Rencar ze skupiny JCDecaux. S tou se podnik o platnost smlouvy soudí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: JCDecaux

„V době údajné exkluzivity, kterou Rencar měl na základě neplatné smlouvy, jsme dostávali pouhou třetinu toho, co nám v současnosti přináší pronájem reklamních ploch legálně vysoutěžených v otevřených tendrech, do kterých se měl možnost přihlásit každý subjekt,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku Daniel Šabík. Nynější výnosy přitom pocházejí jen ze třetiny reklamních ploch. „Tímto přístupem nejen maximalizujeme výnosy z pronájmu našeho majetku, ale současně se nám daří potlačovat reklamní smog v pražské MHD,“ dodal.

Výnosy se podle městského podniku od roku 2016 zvyšují, proto je i loňská částka oproti roku 2019 vyšší. „Platnost některých smluv, které jsme předtím vysoutěžili, začala až v průběhu roku 2019. U některých nosičů to byly pak z roku 2019 jen dva měsíce, u jiných šest měsíců atd.,“ sdělil.

Městský soud v Praze rozhodl ve věci smlouvy Dopravního podniku Praha s Rencar

Smlouvu s firmou Rencar DPP vypověděl v roce 2016 a označil ji za nevýhodnou a od počátku neplatnou, což firma odmítla. Následoval soudní spor, ve kterém Obvodní soud pro Prahu 9 předloni dal podniku zapravdu. Městský soud v Praze pak věc loni vrátil nižší instanci, protože i když se senát v zásadě ztotožnil s jeho rozhodnutím, původní rozsudek podle něj byl v jednom bodu nejasný a chyběly k němu podklady. Podle DPP to na věci nic nemění. O platnosti smlouvy se nicméně nadále vede soud. Nové projednání věci se zatím neuskutečnilo, JCDecaux mezitím kvůli sporu zahájila s českým státem mezinárodní arbitráž.

Firma Rencar podle informací DPP provozovala v pražské MHD asi 130 000 reklamních ploch, byly například v metru, na tramvajích a na autobusech. Podle podniku za ně ročně platila asi 50 milionů korun. Původně měl kontrakt platit do roku 2031, podnik po jeho vypovězení začal pořádat tendry na menší balíky reklamních ploch.

Vlastnictví Rencaru, který v roce 1990 založil samotný DPP, se v roce 2001 přesunulo ke skupině JCDecaux. Nyní má podnik ve firmě jen menšinový podíl. JCDecaux má také smlouvu s magistrátem na provoz přístřešků MHD, která skončí v polovině letošního roku. Vedení metropole se rozhodlo ji neprodloužit a stovky přístřešků, které firma vlastní, postupně nahradit vlastními.

Rencar a dopravní podnik

Rencar podepsal smlouvu s dopravním podnikem v roce 1997. Má celkem devět dodatků a končit by měla v roce 2031.

  • Za běžnou reklamu v MHD platí Rencar několika způsoby. Fixní platba za pronájem činí 30 milionů plus 27 milionů za údržbu reklam, čištění skel autobusů apod. Další peníze dostává DPP v procentech – pokud Rencar utrží přes 90 milionů, platí 50 procent z tržeb nad tuto částku.
  • Rencar spadá ze 70 % do rodiny JCDecaux, zybtek patří DPP.
  • JCDecaux má i smlouvu na provozování přístřešků MHD s magistrátem. Tu minulé vedení Prahy označilo za nevýhodnou a schválilo její neprodloužení po roce 2021, kdy vyprší.

Reakce společnosti RENCAR

Z veřejně dostupných informací (zejména smluv zveřejněných v registru smluv) a dat, která má společnost RENCAR k dispozici, vyplývá, že loňský výnos společnosti DPP z pronájmu reklamních ploch se oproti částce, kterou získával do roku 2016 na základě smlouvy se společností RENCAR, zvýšil o 36 %. Není tedy pravdivé tvrzení tiskového mluvčího DPP o tom, že loňský výnos z pronájmu reklamních ploch je trojnásobný oproti částce, kterou podnik získával do roku 2016 od společnosti RENCAR.

Pravidelné roční výnosy DPP od společnosti RENCAR se do roku 2016 pohybovaly v částce okolo 80 mil. Kč, nikoli 50 mil. Kč, jak nesprávně informoval mluvčí DPP. Nyní dosahují výnosy DPP z pronájmu téhož majetku DPP okolo 112 mil. Kč, přičemž však v částce cca 13 mil. Kč se na těchto výnosech podílela společnost RENCAR.

Na výnosech DPP z pronájmu reklamních ploch se významně podílí též výnos z pronájmu ploch pro umístění reklamních CLV vitrín v metru. Tyto plochy však společnost RENCAR nikdy neprovozovala. Uvedené reklamní plochy provozovala až do roku 2019 (kdy dané plochy převzala společnost BigBoard Praha, a.s.) společnost euroAWK s.r.o., která za pronájem daných reklamních ploch platila DPP ročně částku okolo 11 mil. Kč. Nyní získává DPP z pronájmu stejných reklamních ploch cca 46 mil. Kč. Významný nárůst výnosů DPP ve srovnání let 2016 a 2020 je tedy dán především ukončením spolupráce s euroAWK, nikoli ukončením spolupráce se společností RENCAR, jak nesprávně prezentuje DPP.

V kontextu výše uvedeného je pak zřejmé, že společnost RENCAR ve skutečnosti exkluzivní postavení při užívání reklamních ploch na majetku DPP neměla, neboť významnou část reklamních ploch na majetku DPP (CLV vitríny v metru) obhospodařovala až do roku 2019 – ke škodě DPP – společnost euroAWK.

Nepravdivé je i prezentované tvrzení tiskového mluvčího DPP o tom, že nynější výnosy DPP pocházejí pouze z třetiny reklamních ploch. Skutečnost je taková, že počet/rozsah reklamních ploch na majetku DPP je ve srovnání let 2016 a 2020 více méně stále stejný; celkový počet reklamních ploch sice v průběhu let kolísá, nicméně jedná se o jednotky procent.
Zároveň, není správná informace, že Městský soud v Praze rozhodl, že smlouva mezi DPP a společností RENCAR na pronájem reklamních ploch v pražské MHD je neplatná. Skutečnost je taková, že Městský soud v Praze se v rámci odvolacího řízení otázkou platnosti smlouvy vůbec nezabýval a věc vrátil – v její klíčové části – soudu prvního stupně k dalšímu projednání.

Autoři: ,

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Létaly židle, lidé je pohřbívali. Volejbalisté Ústí ale baráž senzačně otočili

26. dubna 2024  20:48

Křepčili, jako by vyhráli titul, poskakovali s fanoušky, v extázi jim nabíhaly na krku žíly....

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

26. dubna 2024  16:38

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...