Diskuze

Centrum je pro turisty, ne na bydlení, řekli Pražané v průzkumu

Více než třetina Pražanů vidí hlavní roli centra metropole v turismu a cestovním ruchu. Jen osm procent obyvatel si myslí, že by mělo poskytovat především možnost nákupů a služeb. Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentura STEM/MARK pro Sdružení Nového Města pražského.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

Ono taky turisti a turisti. Ožralé partičky, které přijedou do Prahy jen za levným alkoholem, bych turisty vůbec nenazývala. Jejich přínos je spíš záporný – dělají bugr nejen na ulicích, ale taky někde v airbnb, zatímco stálí obyvatelé, díky kterým centrum ještě není úplně mrtvý turistický lunapark, ale živé město, trpí. Musím říct, že právě to, že Praha nebyla plná ožralých "turistů", vnímám spíš jako klad pandemie.

2 0
možnosti
JS

už zase! na otázky se neptá - otázky se pokládají (dávají) nebo se na ně odpovídá; tenhle jazykový nešvar mě neskutečně vytáčí :-/

pardon, že je to mimo téma - ale neudržela jsem se!

jinak - jsem rodilý Pražan, žijící v centru (naše rodina je v Praze už od 18. st.) a mrzí mě, že Pražané jsou z centra systematicky vytlačováni a běžný život je tam čím dál těžší; ale přesto je to krásné místo a neměnila bych;

5 0
možnosti
PH

Souhlasím s vámi, taky jsem rodilý Pražan, do Prahy přišla už moje prapředkyně narozená v roce 1848, ale v současnosti mám pocit, že jsme ohrožený druh. Nebydlíme sice přímo v centru, ale musím říct, že přes všechny nešvary center, které se pořád propírají (i když třeba nesouhlasím s tím, že tam nejsou normální obchody, supermarkety, lékárny, drogerie jsou v každém nákupním centru i ve středu města), bych si bydlet v centru moc přála, jsou tam opravdu nádherná místa, kterým se nic nevyrovná.

1 0
možnosti
JD

J25a14n 23D22l54o18u22h54ý

17. 1. 2021 15:29

V centru jsem bydlel dost dlouho. Sláva, že tam už nebydlím....

2 0
možnosti
MK

Pražané? Kolik je v Praze Pražanů? Pražanů znám několik a shodou okolností už nikdo z nich v Praze nežije. Pražáci možná.

A nemyslím to zle. Jen je prostě otázkou, nakolik je relevantní, aby se někdo, kdo přišel do Prahy před deseti lety a žije teď někde na sídlišti na okraji vyjadřoval k tomu, co má a nemá být centrum města, které je od jeho bydliště dále, než velká část obcí od nejbližšího okresního města a on sám tam jezdí maximálně tak občas do divadla nebo do restaurace.

4 0
možnosti

To je pravda, půlka Prahy je dnes Morava a Slovensko, druhá náplava z dob budování sídlíšť a masivního nárustu populace. Najít někoho jehož alespoň prarodiče se narodili v Praze není až tak samozřejmé.

Každopádně ten profil populace nelze rozlišovat podle lokality - to souvisí především se sociální a finanční situací, sidliště a činžáky jsou dnes plnější skutečných Pražanů než centrum města.

1 0
možnosti
LM

L26u30b63o79š 64M37a51r54e54k

17. 1. 2021 14:10

Podle 91 procent respondentů jen 76 procent vnímá cosi pozitivně.

No, těžko se vyznat. Takové informace jsou zajisté velmi důležité.

Otázkou jen pro koho.

1 0
možnosti
Foto

Čeká nás možná hluboká a dlouhá ekonomická krize a ještě budeme rádi za příležitost si vydělat a zaměstnat lidi... plačkování z roku 2018 bude možná luxus...

Ale bohužel hodně lidí si zvyklo na to, že když se nevydělá, tak se půjčí... a někteří už to mají tak, že nač vydělávat, když si člověk může půjčit.. Každé pro má své proti a tak je k tomu třeba přistupovat.

Když máte zaměstnání, tak to má také spoustu negativ, užírá vám to velkou část volného času, stres, dojíždění, buzerace... a to samé je to s turismem... ty peníze nejsou zadarmo... ale furt to jsou efektivněji vydělané peníze, než nechávat zastavovat stovky hektarů černozemě pro montovnu či dokonce sklad.. a to ještě často ze státní pobídkou!

1 3
možnosti
MK

"Efektivnější vydělané peníze"? Když vidíte jen část přínosů a nevýhod, pak se nemůžete divit, že to na vás působí efektivněji. Zničené centrum města je pro mě zatraceně vysoký náklad.

1 0
možnosti
VS

Predseda sdruzeni zastupujici majitele palacu, hotelu, restauraci, co cituji "134 850 m2 činí plocha nemovitostí všech našich členů" si udela pruzkum jak by se to centrum melo dal rozvijet.

Jaky asi tak muze byt vysledek toho pruzkumu?

10 0
možnosti
PH

V 70. letech jsem jako dítě trávil jedno léto u pratety v Praze, v Jilské ulici, měli malý podkrovní být kousek od orloje. Z otevřeného okna byli slyšet lidé v té staré uličce jak si povídají, protože jich tam bylo jen pár a všechno mělo krásnou akustiku těch starých zdí, když jsme se jednou v podvečer loučili s jednou starou bývalou šlechtičnou na Karlově mostě, ona se vracela do svého malostranského bytu, tak jsme se ještě po pár metrech zastavili a prohodili posledních pár slov a na těch pár metrů na Karlově mostě jsme se normálně viděli i slyšeli...

V tom centru kolem Karlova mostu bydleli úplně normální lidé a mělo to svoje kouzlo, teď už je to jen turistická šaškárna...

16 1
možnosti
MK

Bývalou? Šlechtic nemůže být bývalý. Tím buď není nebo je. Že někdo nějakým zákonem "zrušil" tituly je sice legislativně zajímavé, ale je to jako zákonem zrušit noc a den. Zrušit lze maximálně tak zákonné výsady, ale to je asi tak vše.

0 0
možnosti
JR

J93a48n 83R13a98k

17. 1. 2021 11:46

Až na to, že zbývalích 1,2 milionu Pražanů se niko neptal, tak jako mě. Mimo jiné, kdo financuje agenturu STEM/MARK?

2 4
možnosti
MM

Dokážete si snad představit výzkum, kde by se skutečně ptali 1,2 milionů lidí? ;-D Nehledě na to, že by ten výzkum stál X násobně více R^;-D;-D

0 0
možnosti
PH

Uvedomte si, ze vetsina duvodu, proc odmitaju lidi (i nekteri diskuteri) bydlet v centru Prahy souvisi s turizmem (vc. vysokych najmu, hluku a pod.). Jezne yo je zas dusledek toho, ze lidi se z center masivne odstehovali. Takze argument kruhem.

Naopak, kdyby se lidi do center vratili a byty v nich by neslouzily jako kancelare a airbnb, kdyby maly obchudek se suvenirem zmenil na masnu a drogerii, protoze (opet) jsou zde lidi, co zde ziji a oni nepotrebuji suveniry, tak by se situace opet vratila k normalu.

Problem se ale netyka pouze centra, ktere je rekneme ohranicen hranicemi Prahy 1. Podivejte se do Prahy 2, kolem Karlaku.Ddesne ubylo misntich, prectete si zvonky, same "apartment", a ruzna "s.r.o"-cka, a kdyz nejaky zvonek s jmeny,tak je to Rus, Ital pripadne anglican a pod. Jsou to nadherne bytove domy ale trh z nich Prazany vyhnal.|

Duch mesta je tvoren lidmi, kteri v nich dlouhodobe bydli, ne kratkodobymi navstevniky.

13 2
možnosti
MK
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Tvář stará tisíc let. Podobu sv. Vojtěcha odhadli odborníci podle lebky z pokladu

25. dubna 2024  17:04

Pravděpodobnou podobu patrona pražského arcibiskupství sv. Vojtěcha ve čtvrtek odhalili zástupci...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Omezí příjezd Středočechů do Prahy závory a buspruhy? Kraji se plány nelíbí

25. dubna 2024  14:51,  aktualizováno  15:20

Vedení Středočeského kraje se ohradilo vůči záměrům Prahy 6 na regulaci dopravy. Jednat se má...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!