Není to umění. Praha zakáže zvířecí maskoty, s nimiž se lidé fotí

  10:40
Nové nařízení magistrátu má zakázat medvědí převleky v centru Prahy. Turistická atrakce se nyní podle současné vyhlášky o pouličním umění řadí mezi umělecká vystoupení. Problémem je určit, co je a co není umění.
Historické centrum města je zaplněné „umělci“ s nafukovacími zvířaty, jako jsou...

Historické centrum města je zaplněné „umělci“ s nafukovacími zvířaty, jako jsou pandy, ale i známé filmové postavy z Madagaskaru či Krteček nebo Méďa. (11. května 2019) | foto: Michal TurekMF DNES

Před věžemi Týnského chrámu na Staroměstském náměstí stojí postavy v třímetrových kostýmech pandy, ledního medvěda nebo gorily. Za to, že turistům dovolí se s nimi vyfotografovat, vybírají peníze. V prostředí historického jádra města působí minimálně nepatřičně.

Současná vyhláška magistrátu na postávající plyšové atrakce nahlíží jako na takzvaný busking, tedy pouliční umění. Jejich podnikání v památkové rezervaci je tedy legální. To by se ale mělo změnit.

Zatímco předchozímu vedení hlavního města i Prahy 1 kostýmy medvědů v centru Prahy nevadily, současná politická reprezentace proti nim hodlá zakročit.

Magistrát aktuálně připravuje novelu vyhlášky o buskingu, která by měla tyto atrakce zakázat. Návrh vyhlášky nyní putuje na radnice městských částí, které k němu připojí své připomínky. Nová úprava začne platit nejdříve v září.

„Stojící medvědi na Staroměstském náměstí a v ulici Na Příkopě vybírají peníze, ale neprovozují žádné umění. Nejde tedy o busking,“ říká radní hlavního města pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha sobě).

Stejného názoru je také vedení Prahy 1, které úpravu vyhlášky iniciovalo. „Vyhláška by se měla změnit tak, aby buskingem bylo skutečně něco, co je alespoň trochu umění, nikoliv hloupá atrakce, která jen zamořuje veřejný prostor,“ uvádí starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě).

Vyhláška se tím však pouští do soudů, které mohou být velmi problematické. „Vymezit jasně, co je a není umění, nebude jednoduché, ale nepochybuji o tom, že se to povede,“ dodává Čižinský.

Buskeři proti medvědům

Plyšové převleky vadí i samotným buskerům. „Busking není substituce žebrání a zároveň má respektovat své okolí,“ konstatuje ředitel buskingového festivalu Praha žije hudbou Jan Gregar. „Vztah s rezidenty a ohled na to, že v dané lokalitě někdo pracuje nebo bydlí, by měl mít na paměti každý umělec, který jde tvořit do veřejného prostoru,“ dodává.

K podobě vyhlášky mají co říct i další městské části. „Je tam několik technických problémů, které budeme připomínkovat,“ říká místostarosta Prahy 2 Jaroslav Šolc (Občané za spokojené bydlení).

Ze současných „umělců“ v ulicích vadí městu také lidé, kteří tvoří velké mýdlové bubliny. „Hlavní problém je, že louže, která po nich na dlažbě zbude, bývá kluzká a někdo se může zranit,“ vysvětluje Třeštíková.

Takzvané bublinkáře podle ní mohou už dnes strážníci pokutovat za znečišťování veřejných prostranství. Ne vždy se tak ale děje. „Je potřeba pochůzkáře motivovat, aby je pokutovali častěji,“ dodává radní.

Podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové se strážníci tvůrci bublin zabývají. „Znečištění je však možné řešit, pokud je jasně prokazatelné, že k němu došlo, tedy je ho možné zadokumentovat,“ říká Seifertová.

Stížností ubylo

Zpřesnění a zpřísnění vyhlášky o buskingu zavedl magistrát už v roce 2016. Tehdejší úprava řešila především nadměrný hluk, na který si obyvatelé exponovaných ulic stěžovali.

Vyhláška z března 2016 zavedla například zákaz používání elektrických zesilovačů, bicích nebo saxofonů bez dusítka. Dále vyhláška stanovuje, že buskeři musí vystupovat každou hodinu na jiném břehu Vltavy, v lichou na levém a v sudou na pravém.

31. května 2018

Podle radní Třeštíkové je možné, že městské části budou chtít některá stávající pravidla zmírnit. Ze zkušeností městské policie vyplývá, že omezení hudební produkce obyvatelům města pomohlo. „V současné době městská policie neřeší žádné velké stížnosti týkající se buskingu. Stanovená pravidla jsou již buskerům dobře známa a až na pár výjimek je dodržují,“ uvádí mluvčí strážníků Seifertová.

Zatímco v roce 2017 řešila městská policie 477 porušení vyhlášky, loni jich bylo už jen 306 a od počátku letošního roku do konce dubna se strážníci zabývali 129 přestupky v souvislosti s buskingem.

Zmírnění některých pasáží vyhlášky by uvítali pouliční umělci. Těm vadí, že dodržováním pravidel nejvíce trpí originální buskeři.

„Pražské ulice jsou už zase více méně kulturně mrtvé a nikdo z nás nemůže potkat třeba Bona z U2, jak je to možné v Dublinu, protože by jeho vystoupení s mikrofonem bylo proti vyhlášce,“ myslí si Gregar.

Podle něj by bylo ideální, kdyby nová podoba vyhlášky například rozšířila seznam nástrojů, které může umělec při hudební produkci využít, nebo lépe vymezila místa, kde je možné hrát.

  • Nejčtenější

Tři agresoři zbili na koupališti muže. Zastal se ženy, kterou obtěžovali

Policisté vypátrali a obvinili tři muže, kteří minulý čtvrtek napadli na koupališti Petynka v Praze 6 devětadvacetiletého návštěvníka. Ten se zastal dívky, kterou agresoři obtěžovali. Následně jej za...

25. července 2024  16:24

Cedule se zákazem v centru Prahy řidiči ignorovali, strážníci se s nimi nemazlili

Ze středy na čtvrtek začala na Praze 1 platit vyhláška zakazující vjezd v nočních hodinách do některých ulic Starého Města. Městská policie během první noci řešila celkem 15 řidičů, kteří zákaz...

25. července 2024  12:08

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Muž při pádu na eskalátoru v metru vážně zranil seniorku. Nepomohl jí a odešel

Policie pátrá po muži, který v Praze při pádu na eskalátoru v metru srazil seniorku, vážně zraněné ženě pak nepomohl a odešel. Policisté zveřejnili videozáznam incidentu a o pomoc s hledáním muže...

22. července 2024  13:09

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Olympiáda zahájena i v Praze. Petřínská rozhledna se zahalila do barev Francie

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení olympijských her, připojila se na dálku ke slavnostnímu ceremoniálu i Praha. Petřínská rozhledna se...

26. července 2024  22:50

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Parkovací reforma vázne. Aut by ubylo jen po násobném zdražení, říkají experti

Premium

Už je tomu více než půl roku, co náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) představil rozsáhlou parkovací novelu, která má přinést nejen řadu změn a novinek do fungování zón placeného stání, ale také...

26. července 2024

Opilá řidička v Praze nabourala zaparkovaná auta, nadýchala přes 2,5 promile

V ulici Lumírova v městské části Praha 2 – Podolí řešili v pátek policisté případ opilé řidičky, která bourala do zaparkovaných aut. Třiatřicetiletá žena podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny...

26. července 2024  15:53,  aktualizováno  16:24

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....