O první jízdu trolejbusem po Praze po 45 letech byl mezi lidmi velký zájem. | foto: Yan Renelt, MAFRA

Trolejbusy se vracejí do Prahy, vozy s akumulátory vyjedou v neděli

  • 46
První červencovou neděli v 9:08 vyjede po desítkách let trolejbus na pravidelnou pražskou linku. Na trase číslo 58 bude vozit cestující z Palmovky do Letňan a zpět. Dopravní podnik tam nasadí moderní vozy Škoda 30Tr, které fungují i bez přímého napájení ze sítě jako elektrobus.

Historicky první trolejbusy začaly jezdit Prahou 28. srpna 1936. V tehdejším Československu byly vůbec první a v ulicích vydržely šestatřicet let. 

„V Praze trolejbusy dojezdily v roce 1972. Pozdější úvahy na jejich znovuzavedení na počátku devadesátých let vyšly naprázdno vzhledem k finanční náročnosti, kdy prioritou byla výstavba metra, případě alespoň omezený rozvoj tramvajové sítě,“ řekl vedoucí archivu DPP Pavel Fojtík.

Od 1. července 2018 DPP zavede trolejbusovou linku č. 58 ve směru Palmovka - Letňany a zpět.

O opětovném zavedení trolejbusů rozhodla skutečnost, že moderní baterie snižují finanční náročnost na infrastrukturu - vůz ujede velký kus cesty i bez připojení k troleji, přitom jsou lepší podmínky pro dimenzování a nabíjení baterií, než už běžných elektrobusů.

„Systém dynamického dobíjení bateriového trolejbusu se nám ve zkušebním provozu osvědčil. Díky trakčním bateriím může Škoda 30Tr jezdit i bez trolejového vedení,“ konstatoval generální ředitel DPP Martin Gillar s tím, že trolejbus se nabíjí z trolejového vedení v Prosecké ulici a při přestávkách v obratišti Palmovka.

Trolejové vedení přitom pokrývá jen zhruba patnáct procent trasy linky.

Pravidelná hodinová linka

„Na lince číslo 58 budou bateriové trolejbusy jezdit denně přibližně od 9 hodin do 18:30 v intervalu 60 minut, v pátek od zhruba 12 hodin do 19:30,“ přiblížil jízdní řád Ladislav Urbánek, dopravní ředitel DPP. 

Podle něj může DPP přistoupit i k úpravám jízdního řádu, které pak uvede na svých webových stránkách.

Stejně tak už je v plánu i rozšíření trolejbusové dopravy o další úseky. Konkrétně o pokrytí linky 140 z Palmovky přes Čakovice až do Miškovic.