Auto si nekupujte, pokud za rok najedete pod 10 tisíc km, radí šéf carsharingu

  11:15
Ačkoli sdílené koloběžky využívají především turisté, sdílená kola získávají ve velkých městech čím dál větší oblibu i u místních. Pražané si navíc zvykají i na sdílená auta, z celé republiky se takzvanému „carsharingu“ nejvíc daří právě v metropoli.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

„Zájem o sdílení vozů je zde jistě největší, v provozu je tu zhruba 90 procent takto nabízených vozů,“ zhodnotil Roman Filip, předseda Asociace českého carsharingu.

Podle něho je metropole z pohledu půjčování výjimečná tím, že na malé rozloze žije milion obyvatel, kteří pro svůj pohyb po městě využívají nejvíce MHD či chodí pěšky a stále více také začínají jezdit na kole.

„Do Prahy se stěhují mladí lidé z celé republiky, ale i ze zahraničí. Prioritou je zajištění bydlení. To spolu se vzrůstajícím ekologickým uvědoměním mění zvyky a chování obyvatel a vytváří větší prostor pro růst zájmu o carsharing,“ domnívá se Filip s tím, že rostoucí zájem se projevuje i na tom, že se do portfolia sdílených aut dostávají vozy více kategorií a stoupá zájem i o rodinné vozy.

„Velmi dobrá infrastruktura MHD a integrovaná příměstská doprava je základem pro snižování využívání vozů pro pohyb po městě a carsharing je vhodným doplněním veřejné dopravy,“ dodal Roman Filip. Po Praze jezdí tento typ aut od pěti poskytovatelů. Podle mapy carsharingu, kterou připravila Asociace českého carsharingu s pražským magistrátem, jich nejvíce nabízí společnost Car4Way, na druhém místě v počtu aut je Anytime. Dohromady jich je v hlavním městě v provozu zhruba 1 800.

Denně jezdí autem 16 procent Pražanů

Na to, jak se Pražané dopravují, se v průzkumech zaměřil jeden z poskytovatelů sdílených vozů – italská služba Anytime. Podle dat, která zpracovala agentura STEM/MARK, je MHD stále převládajícím způsobem dopravy. Více než polovina Pražanů ji využívá každý den. Oproti tomu jen 16 procent obyvatel starších 18 let se přepravuje denně vlastním autem.

Možnosti jízdy ve sdíleném voze využívá podle průzkumu 17 procent obyvatel a toto číslo dlouhodobě roste. Pěšky se denně pohybuje 31 procent obyvatel.

Za největší nevýhodu vlastnění vozu označilo ve výzkumu 69 procent Pražanů složité parkování, více než polovinu také odrazují vysoké provozní náklady na pohonné hmoty, údržbu, servis a časově náročná doprava vadí třetině z dotázaných. Podle Milana Beutla, ředitele českého zastoupení Anytime, při rozhodování o tom, zda je potřeba vlastní vůz, rozhodují i ujeté kilometry.

K čemu lidé sdílená auta využívají nejčastěji

Možnosti půjčení auta lidé nejčastěji využívají pro jednodenní výlety (23,6 procenta) a k návštěvě rodiny nebo kamarádů (23,6 procenta). K cestám do práce a z práce či do restaurace, baru nebo kavárny využívá sdílená auta shodně 20,9 procenta lidí. Pozadu nezůstávají ani cesty za zábavou a do kina, divadla nebo na výstavu, kdy jede sdíleným vozem 18,2 procenta klientů firmy Anytime. Posledním častým důvodem jsou cesty na pracovní schůzky (15,5 procenta).

Zdroj: Průzkum realizovala společnost Anytime společně s agenturou STEM/MARK mezi obyvateli Prahy na vzorku 1 018 respondentů.

„Pokud najedete méně než 10 tisíc ročně, pak se vám vlastnit automobil rozhodně nevyplatí. V tom případě jsou vhodnější variantou auta sdílená. Stačí si auto pronajmout například na víkend nebo jenom na dvě hodiny při cestě na větší nákup, menší výlet či pouze na třicet minut na cestu z práce, za kulturou či návštěvou. Existují služby, kde platíte i minutový pronájem podle reálného využití vozu. Využití sdílených aut je také častým řešením pro rodiny, které takto řeší operativně potřebu druhého vozu,“ upřesnil Beutl.

U většiny poskytovatelů je postup při půjčení podobný. Jedná se o krátkodobý pronájem, ke kterému stačí jen příslušná aplikace v mobilu.

„Zadáte svoje údaje a platební kartu, ze které se strhávají platby za jízdy. Například u služby Anytime si nejbližší volný vůz vyhledáte přímo v mobilní aplikaci a za pár minut můžete vyrazit,“ vysvětlil Milan Beutl. K otevření vozu a zahájení pronájmu nejsou potřeba klíče, auto lze otevřít a nastartovat pomocí mobilní aplikace.

Doklady a tankovací karty se nacházejí v přihrádce spolujezdce. Většinou tankovat není potřeba, pokud ano, tak za tankování neplatí zákazník svojí platební kartou, ale využije právě tuto tankovací kartu.

Výhodné parkování od města

Tarify pro využití pronajatého vozu se pak pohybují od jedné minuty až po týden. Při minutovém využití může krátká jízda stát okolo 50 korun. Společnost Car4Way nabízí například Fabii Combi denně od 9 do 20 hodin za 6,72 koruny za minutu. Ve výhodném balíčku pak za 131 korun za dvě hodiny. V klasické autopůjčovně lze většinou auto půjčit na delší časový úsek, obvykle nejméně jeden den.

Magistrát carsharing vítá a podporuje ho zvýhodněným parkováním v zónách placeného stání. „Vnímáme negativní pohled některých obyvatel na sdílená vozidla. Vnímají je jako vetřelce, kteří zabírají místa, a neuvědomují si, že s takovým autem přijel některý z jejich sousedů, který by svým vlastním autem zabíral místo také a třeba dlouhodobě,“ doplnil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Černého motýli na Máji už mávají křídly. Lidé si je fotí i natáčí

  • Nejčtenější

Je to úspěch, smál se Pelta po zrušeném rozsudku. Kauza se vrací na začátek

6. června 2024,  aktualizováno  18:16

Vrchní soud ve čtvrtek znovu zrušil rozsudek v kauze „cinknutých“ sportovních dotací. Případ...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

Feyenoord nabídl za Priskeho odstupné. Sparta údajně souhlasí se 40 miliony

7. června 2024  19:43,  aktualizováno  23:14

Fotbalový trenér Brian Priske je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. Shodují se na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sparta dál čeká, s čím Feyenoord přijde. Priske je jeho favoritem, v záloze Potter

6. června 2024  12:40

Začíná se to pořádně protahovat, čeká se už skoro dva týdny, možná všechno i trochu utichá. Dál...

Feyenoord nabídl za Priskeho odstupné. Sparta údajně souhlasí se 40 miliony

7. června 2024  19:43,  aktualizováno  23:14

Fotbalový trenér Brian Priske je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. Shodují se na...

Krasniqi do Sparty i díky své rychlosti. Mistr získal kosovského reprezentanta

7. června 2024  18:56

Fotbalová Sparta hlásí první posilu v letním přestupním termínu. Dotáhla avizovaný přestup...

Dres USK po pěti letech znovu oblékne americká basketbalistka Harrisonová

7. června 2024  17:08

Do týmu basketbalistek ZVVZ USK Praha se po pěti letech vrátí Američanka Isabelle Harrisonová....

Plzeň a Sparta zaplatí za výtržnosti po finále poháru. Pokuty padaly i za ligu

7. června 2024  17:03

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) potrestala za výtržnosti fanoušků po finále...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...