Starostou Prahy 6 bude Ondřej Kolář.

Starostou Prahy 6 bude Ondřej Kolář. | foto: TOP 09

V Praze 6 se dohodli na koalici, starostou bude podruhé Ondřej Kolář

  • 5
V Praze 6 podepsali koaliční smlouvu ODS, STAN a volební koalice KLID, která je složená z TOP 09 a KDU-ČSL. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají tyto strany dohromady 27 křesel. Starostou bude Ondřej Kolář z TOP 09, který povede městskou část druhé období.

Koalice KLID bude mít kromě starosty další tři členy rady, ODS bude mít také tři radní a zbývající dvě místa v radě obsadí STAN. Informoval o tom mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Vedení radnice včetně jména starosty ještě musí potvrdit zastupitelé na ustavujícím zasedání.

Místostarosty městské části budou Jakub Stárek (ODS), Jan Lacina (STAN), Jaromír Vaculík (TOP 09/KLID) a Jiří Lála (ODS). Stárek se bude zabývat územním rozvojem, veřejným prostorem a Smart City, Lacina bude odpovědný za správu majetku, kulturu, sport a volný čas, Vaculík bude mít v gesci ekonomiku a finance a Lála bude odpovědný za oblast dopravy. 

Starosta bude mít na starosti také problematiku životního prostředí, otevřené radnice, zahraniční vztahy, IT a právní vztahy a projekty Šolínova, Šatovka a Poliklinika Pod Marjánkou.

Radní pro strategický rozvoj a památkovou péči bude Eva Smutná (za TOP 09/KLID), radním pro sociální věci, zdravotnictví a prevenci bude Marián Hošek (KDU-ČSL/KLID), radní pro školství Marie Kubíková (ODS) a posledním radním bude Zdeněk Hořánek (za STAN, dříve ANO), který se bude zabývat investicemi a bezpečností.

Strany, které dnes podepsaly koaliční smlouvu, spolu již po volbách uzavřely dohodu o společném postupu, na základě níž s nikým dalším o koalici nejednaly. Podpis zdůvodňovaly vytvořením klidu na práci. V uplynulých dnech pak jednaly o společném programu.

Výsledky voleb v Praze 6 najdete zde

Volby v šesté městské části vyhrála se ziskem 19,9 procenta koalice TOP 09 a KDU-ČSL, která získala deset mandátů. Stejný počet mandátů získala ODS vedená Jakubem Stárkem, která dostala 19,5 procenta hlasů. Devět mandátů v zastupitelstvu získali Piráti, sedm STAN, ANO získalo šest mandátů. Posledním uskupením, které se do zastupitelstva Prahy 6 dostalo, jsou Zelení, kteří mají tři zastupitele. K volbám přišlo 52,4 procenta voličů.

Praha 6, kde žije zhruba 104 tisíc obyvatel, je na severozápadě hlavního města. Městská část zahrnuje celá katastrální území Dejvic, Liboce, Ruzyně, Střešovic, Veleslavína a Vokovic a části Břevnova, Bubenče, Sedlce a Hradčan.