Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na prodeji bytů jsem neměl osobní zájem, řekl u soudu exstarosta Prahy 1

  17:26
Bývalý starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (dříve TOP 09) v úterý u soudu odmítl obžalobu, podle které měl s úředníky a zastupiteli připravit radniční kasu nevýhodným prodejem obecních bytů o více než 32 milionů korun. Lomecký trvá na tom, že i když si nenechali cenu prodávaných bytů znalecky odhadnout, postupovala radnice s péčí řádného hospodáře.

„Veřejnou soutěž stále považuji za nejsprávnější a nejspravedlivější věc při určení ceny. Tento princip nebyl nikdy zpochybňován,“ prohlásil před soudem Lomecký, který vedl radnici Prahy 1 v letech 2010 až 2018. Někdejší politik trvá na tom, že proces, jakým byly obecní byty v centru metropole prodávány, byl nastaven správně a transparentně.

„Každoročně jsem jako starosta zadával hloubkové audity hospodaření radnice Prahy 1. Střídavě ty audity prováděla společnost Deloitte a ob rok kontrolní odbor Magistrátu hlavního města Prahy. Nikdy tam nebyla výtka k tomu, jak městská část postupovala při veřejných soutěžích na výběr zájemců o koupi bytu,“ tvrdí Lomecký.

Soudkyni Šárku Šantorovou z Obvodního soudu pro Prahu 1 zajímalo, zda měla radnice stanovenou nějakou minimální cenu za metr čtvereční, pod kterou by už byt neprodala. „Nevím o tom, ale nebyl jsem členem komise. Já jsem byl až ten na konci,“ odvětil někdejší starosta. „Já jsem si vždycky myslela, že starosta není ten na konci, ale ten na začátku,“ reagovala soudkyně. „Ano, je na začátku, u zadání. Zadáním bylo vytvořit právní rámec pro tyto prodeje. Po jeho schválení jsem kontroloval, zda je dodržován,“ vysvětloval Lomecký.

Státní zástupce tvrdí, že Praha 1 mezi lety 2012 a 2015 prodala 22 bytových jednotek pod cenou. Obžalovaní, většinou tehdejší zastupitelé, podle něj nijak nezjišťovali cenu obvyklou, čímž městské části způsobili škodu 32,5 milionu korun. Ne všichni obžalovaní ale byli ve funkcích během všech čtyř výběrových řízení, které obžaloba zmiňuje. Podle žalobce se obžalovaní dopustili maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

„Posudky či odhady se nedělaly. Byli jsme ubezpečeni, že toto není nutné. Změnilo se to až v průběhu let. Vím, že u pátého výběrového řízení došlo k tomu, že se tam ty posudky už dělaly,“ vypověděl v úterý u soudu Lomecký.

Před schválením kupujícího, který vzešel z výběrového řízení, probíhala podle někdejšího starosty na zastupitelstvu vždy diskuze. „Nejsem odhadce, nejsem znalec. Při hlasování jsem se vždy řídil odborným názorem, který vzešel z jednání majetkové komise, tedy tím, co doporučili,“ hájí se exstarosta.

Připomněl, že se kupní smlouva následně ověřovala ještě na magistrátu, protože prodávané byty patřily Hlavnímu městu Praze, městská část je měla jen svěřené. „Byl nutný přípodpis vedoucího odboru magistrátu, který měl za úkol vše zkontrolovat,“ uvedl Lomecký. „Na prodeji žádného bytu jsem nikdy neměl osobní zájem,“ dodal.

Na dotazy státního zástupce odmítl odpovídat. Poté soud požádal, aby se nadále nemusel hlavního líčení účastnit a jednací síň opustil.

Kachlová kamna? Pro zlost, míní zastupitel

Po Lomeckém vystoupili další obžalovaní, kteří se rozhodli doplnit svá dřívější prohlášení. Bývalý místostarosta a současný zastupitel Prahy 1 Richard Bureš (ODS) předal soudkyni dvě papírové plachty a velkou knihu vlastní výroby s tím, že jde o fotografickou dokumentaci ke všem dvaadvaceti bytům, které jsou předmětem obžaloby.

Bureš tvrdí, že toto množství fotek měli k dispozici jak zastupitelé v době, kdy výběrová řízení na prodej bytů vyhlašovali, tak i zájemci o byty a všichni členové komisí, celkem kolem osmdesáti lidí. Bývalý místostarosta se publikací, kterou soudu předložil, snaží vyvrátit argument státního zástupce, že podkladové materiály k jednotlivým prodávaným bytům byly nedostatečné.

„Bylo jich skutečně mnoho. Dokonce, k pousmání, na ta jednání zastupitelstva byly přiváženy v několika velkých bednách tak, jak řezníci vozí maso, tak v nich byly vyrovnány ty dokumenty, aby byly na místě pro jakýkoliv dotaz zastupitelů,“ uvedl Bureš.

„To je hezké, co jste udělal,“ pochválila knihu soudkyně. Někdejší představitel Prahy 1 se jí pak snažil na několika příkladech ukázat, že nešlo o luxusní bytové jednotky. Například kachlová kamna, která v nich jsou postavená, označil za něco, co je „spíš pro zlost“, než co byt zhodnocuje.

V případu bylo původně stíháno 34 lidí. Čtyři se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu. Soud je minulý měsíc v samostatném řízení schválil. Dva další lidé přijali peněžité tresty, které jim soud uložil trestním příkazem.

Peněžité tresty soud původně uložil i dalším 28 obžalovaným, ti si však proti rozhodnutí podali odpor, a soud proto nyní jejich případ projednává v hlavním líčení. Stíháni jsou převážně někdejší zastupitelé Prahy 1, dále jeden radní a dvě úřednice.

Soud má nyní na programu výslechy znalců, pak se bude věnovat listinným důkazům. Hlavní líčení naplánovala soudkyně tento týden na úterý a středu, další jednání pak bude probíhat zřejmě až po prázdninách. Rozsudek v rozsáhlé kauze by podle jejího dnešního vyjádření mohli obžalovaní vyslechnout ještě do konce letošního roku.

Autor:
  • Nejčtenější

Ostuda českého fotbalu. Pohár končil bitkou fanoušků, zasáhli těžkooděnci

22. května 2024  20:41,  aktualizováno  22:54

Místo vítězného křepčení s pohárem hromadná bitka fanoušků. Ostuda, ze které se bude český fotbal...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Divácký rekord? Pro Česko není velkou výzvou, spíš by MS mělo hostit častěji

20. května 2024  6:29

Asi žádné jiné číslo se při fanouškovských náletech na hokejovém mistrovství světa neřeší víc. 741...

Plzeň - Sparta 1:2, k titulu i pohár. Finále rozhodl v nastavení Birmančevič

22. května 2024  17:14,  aktualizováno  20:03

Sparťanští fotbalisté po pěti dnech slaví další trofej. Po zisku titulu zvítězili ve finále...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Lezci přimontovali na obchodní dům Máj i druhého motýla od Černého

19. května 2024  17:06

Na fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě dělníci v neděli namontovali druhého...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Slavia - Mladá Boleslav 4:0, Jurečka je králem střelců, platil i gól z ofsajdu

26. května 2024  18:03

Aktualizujeme Slávističtí fotbalisté si užili domácí rozlučku proti Mladé Boleslavi, kterou v poklidném tempu...

Sparta - Plzeň 1:1, domácí v zábavném zápase vedli, po pauze vyrovnal Chorý

26. května 2024  18:02

Aktualizujeme Sparťanští fotbalisté mistrovskou sezonu zakončili remízou. Stejně jako loni v posledním dějství...

Ajťáci i řemeslníci zůstávají v kurzu. Firmy se ozvaly jen třetině zájemců

26. května 2024  11:40

Slabší nábor lidí, než se obecně na trhu práce předpokládá. Podle některých personalistů na tento...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...