Za požár střechy Národního muzea nikdo nemůže, policie případ odložila

  • 4
Žádný konkrétní člověk nenese odpovědnost za požár, který v únoru 2016 zachvátil střechu rekonstruované historické budovy Národního muzea. Pražská policie případ odložila, na vině byla technická závada.

„Na základě všech uvedených informací a důkazů policejní vyšetřovatel neshledal důvod zahájit trestní stíhání vůči konkrétní osobě, protože za vznik požáru nenese nikdo odpovědnost, a případ byl z tohoto důvodu odložen,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Podle policie byla příčinou požáru zřejmě závada na odsávacím zařízení.

„Ačkoliv bylo provedeno několik znaleckých zkoumání, nepodařilo se jednoznačně určit, jakým způsobem k požáru došlo,“ dodal mluvčí.

Policie si musela při vyšetřování požáru vyžádat doplňující informace od britského výrobce zařízení.

„Práce na případu trvala tak dlouho hlavně kvůli tomu, že informace od výrobce zařízení dorazily až po roce od podání žádosti,“ podotkl Daněk. 

Střechu Národního muzea v centru Prahy zachvátil požár po půl druhé ráno v únoru v roce 2016. Hořelo na 200 metrech čtverečních v podkroví pravého křídla muzea a hasiči tehdy vyhlásili mimořádný stupeň poplachu.

U muzea zasahovalo téměř sto padesát hasičů, kteří oheň dostali pod kontrolu po dvou hodinách.

Budova byla kvůli rekonstrukci vyklizená, takže oheň neohrozil žádné sbírky. Přesto znalec vyčíslil způsobenou škodu na téměř osm milionů korun.

12. února 2016

,