Dopravní podnik otočil. Eskalátory na Veleslavíně pojedou oběma směry

  • 271
Stačilo několik hodin a pražský dopravní podnik zrevidoval své rozhodnutí o tom, jak budou při pátečním otevření jezdit eskalátory na stanici metra Nádraží Veleslavín. Místo plánovaného směru pouze z vestibulu, pojedou jeden na povrch a druhý dovnitř. Proč, to dopravní podnik blíže neokomentoval.

Patrně ale reaguje na kritiku, která se snesla na jeho původní oznámení, že oba nové eskalátory začnou jezdit pouze ve směru z metra na povrch.

„Eskalátory budou samozřejmě jezdit v obousměrném provozu, tak jak je běžné. V případě nutnosti je možné směr měnit, ale nepočítáme s tím, že by to bylo nutné. Eskalátory nebudou mít ani žádnou obsluhu, která by byla odlišná od jiných,“ uvedla mluvčí podniku Aneta Řehková.

Původně přitom dopravní podnik uváděl, že se směry jízdy mohou měnit s ohledem na to, kam bude chtít jet více lidí.

Podnik také ubezpečoval, že se směr jízdy rozhodně nezmění ve chvíli, kdy budou schody obsazené.

Eskalátory se poprvé rozjedou v pátek 13. dubna a půjde o zkušební provoz. 

Stanice metra Veleslavín byla zprovozněna v roce 2015. Chybějící pohyblivé schody byly terčem kritiky, protože turisté používají tuto stanici k přestupu na autobus na letiště.

Původně tam přestupní terminál nebyl plánován, metro mělo jet až na letiště.  Nakonec však tehdejší vedení města rozhodlo, že trasa metra A bude končit u nemocnice v Motole a směrem k letišti už nepovede.

Schéma přestupního uzlu Nádraží Veleslavín (od 13. dubna 2018). Šipka označuje vstup / výstup do vestibulu metra s novými eskalátory

Město řešilo v minulosti kromě eskalátoru další varianty. Jednou z nich byla stavba pohyblivého pásu, na který by si cestující dali kufry a vystoupali po vedlejším pevném schodišti.

Podle tehdejších propočtů měl projekt vyjít na tři miliony. Další možností bylo vybudování výtahu z vestibulu na povrch. Jeho stavba by vyšla na asi osm milionů korun a trvala by devět měsíců.

Jak se vám zamlouvá nápad upravovat operativně pohyb eskalátorů směrem, kterým zrovna míří více lidí?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 17. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

Je to nesmysl.
Je to nesmysl. 3844
Je to zajímavé.
Je to zajímavé. 253