Svůj nejstarší tunel Praha zanedbává, přitom je vedle upravené Stromovky

  • 15
I památky, které v něčem drží historické prvenství, mohou zůstat neudržované. Je to případ železničního tunelu na kraji Stromovky, který je nejstarším tunelem v Praze. Zprovozněn byl už v roce 1868, nyní však jeho stav postupně upadá a proto má své místo v seriálu Mizející Praha. Přilehlý park přitom doznal v poslední době rozsáhlých vylepšení.

Autor sto metrů dlouhého tunelu je neznámý, projekt pravděpodobně pochází jako většina obdobných z Vídně. „Portál toho tunelu je takový jednodušší, v pozdně klasicistním stylu, ale má své umělecké kvality,“ hodnotí kulturní památku architekt Zdeněk Lukeš.

Tunel prochází nad Buštěhradskou dráhou, nejstarší železniční tratí v Praze. Původně zde jezdila tramvaj, dnes vlaky na trati Praha - Kladno. „Nyní je v neutěšeném stavu, kameny jsou zčernalé. Rozhodně by měl projít rekonstrukcí,“ myslí si Lukeš. Na díle se opakovaně vyřádili i sprejeři.

Tunel na horním okraji Stromovky tak jako by nepatřil ke zbytku parku, který naopak momentálně působí výrazně reprezentativněji.

„Přitom už je opravený blízký strážní domek hlídače tunelu z té doby, krásná hrázděná stavba. Dnes je tam kavárna a komunitní centrum, na tunel se bohužel zapomnělo,“ posteskl si Lukeš.

Stromovka se své revitalizace dočkala po devastujících povodních v roce 2002 a v současnosti je pravidelným místem návštěv.

,