Nová mapa metra budí rozpaky. Možná je za tím odborná neznalost, hájí se autoři

  11:56aktualizováno  3. listopadu 14:56
Od začátku listopadu testuje Pražská integrovaná doprava (PID) ve vozech metra nové mapy MHD. Grafika se od minulé liší barevností a čitelností. Pro srovnání s původním vzhledem je nová varianta pouze na jedné straně vozu. Podle cestujících, které oslovila redakce iDNES.cz, se však vizuál příliš nepovedl a většina ho považuje za zbytečný. Tvůrci grafiky se však ohradili s tím, že kritika je možná jen důsledkem toho, že cestující nemají odborné znalosti této problematiky.
Nové grafické znázornění linek metra „Jezevčík“

Nové grafické znázornění linek metra „Jezevčík“ | foto: Pražská integrovaná doprava

Kromě „jezevčíků“, tedy podlouhlých schémat tras metra, které jsou umístěné nad dveřmi vozu, testuje Pražská integrovaná doprava (PID) v nové grafice i zjednodušená schémata Prahy a informace o přepravních podmínkách.

Kromě černé barvy, která nahradila původní bílou, se nové schéma liší značením bezbariérových stanic a pamětihodností i uspořádáním linek. Trasa metra A je narovnaná a je umístěna uprostřed. V mapě je nově slovy označené i Václavské náměstí, které je středem celého schématu. Toto znázornění navíc počítá i s umístěním linky D.

Nový orientační systém v Praze bude srozumitelnější, jeho testování začne v létě

„Novou grafiku ve vozech metra budeme testovat pomocí uživatelských průzkumů přímo v jednotlivých soupravách metra, kde budeme u lidí ověřovat čitelnost a přehlednost,“ uvedl PID na svém webu s tím, že nový design bude na jaře příštího roku ve všech vozech metra.

Kritičtí cestující

Cestující však nadšení pro nový vzhled map s PID příliš nesdílí. Jak na sociálních sítích, tak přímo respondenti dotazovaní v metru novou grafickou podobu často kritizovali. „Strašné, je to nepřehledné,“ sepsul vizuál mladý cestující jedoucí v soupravě.

Nahoře nový, dole starý vizuál mapy pražského metra

„Nic zvláštního, že bych řekla, že je to super nebo hezké, lepší nebo horší,“ řekla o novém vzhledu další cestující s tím, že si musela zvyknout na piktogramy nově umístěné nad i pod názvem stanice. V grafice se však vyzná bez problémů.

Tento názor sdílela i další respondentka, které se však víc líbil předchozí vzhled mapky. Z nového designu prý nepozná, které stanice jsou bezbariérové. „Chybí tam i některé ikonky historických památek,“ dodala paní, která cestovala s dětmi.

Uživatelé sociální sítě X také sdílejí spíše negativní názory, těch pozitivních se našlo méně. „Vizuál vypadá skvěle. Jen mám obavu, že to s horším zrakem nikdo nepřečte. Větší verze, pokud je možná, by byla určitě vhodnější,“ zhodnotil na platformě X uživatel Daniel.

„Subjektivně menší písmo, hůře čitelné názvy stanic, dlouhé názvy roztažené v řádce moc doširoka (například u Nemocnice Motol), stanice splývají s čarou, označení pro invalidy z dálky větší než metr nečitelné. Starý přečtu i ze sedačky, nový už ne,“ uvedl své poznatky uživatel Jarda.

Podobný názor má i Pavel, ten si povšiml i nenápadného značení bariérových a bezbariérových stanic. „Stávající řešení bylo teda mnohem přehlednější. Názvy stanic na přeskáčku jsou hrozné, stejně tak písmena linek na předposlední stanici (proč?). A ta vysvětlivka s invalidou je taky na první pohled nejasná,“ zhodnotil.

„Nelíbí. Tohle je šíleně nepřehledný. Nečitelný, ošklivý a hlavně zbytečný. Mapa celého metra je vedle na skle,“ napsal uživatel Vojtěch, který zároveň upozornil i na další grafiku, která je umístěná poblíž.

Obecně sklidilo kritiku především černé pozadí nebo velikost písma a jeho umístění. Někteří uživatelé hodnotili jako komplikované i rozložení mapy, a to kvůli volnému prostoru v krajích panelu a zároveň velmi zaplněnému středu. Častá kritika zaznívala i ohledně piktogramů.

Nové řazení linek také vyvolalo zmatení. V novém rozložení je středem Václavské náměstí, které je v grafice vyznačené, přestože nejde o stanici. Na původním „jezevčíkovi“ bylo náměstí značené nenápadněji, a to piktogramem sochy sv. Václava.

Testuje se i jinde

Ve stanici metra Palmovka začalo testování nové grafiky již v září 2022. Polovina stanice a západní vestibul disponuje značením, kterou navrhlo grafické studio Side2. Nově je design k vidění také ve zrekonstruované stanici Jiřího z Poděbrad.

Líbí se vám nový vzhled mapy?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 2. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Podle Tomáše Machka ze studia Side2, které novou grafiku pro PID připravilo, je možné, že kritika na sociálních sítích je spojená s nedostatečnou odbornou znalostí a prostředím, které sociální sítě vytváří. Podotkl, že design v soutěži hodnotila komise a autoři ho upravili podle požadavků, které se během testování už stačily objevit.

Studio se podle něj snažilo o inkluzivní design, který by byl srozumitelný pro všechny, například i cestující se zrakovou vadou. I proto bylo zvolené bílé písmo na tmavém pozadí. „Je to celkem běžné a osvědčené,“ vysvětlil Machek použití tmavého podkladu s tím, že je to běžná praxe i v zahraničí.

Hlavním cílem bylo podle jeho slov zjednodušit cestujícím orientaci, z tohoto důvodu jsou všechny názvy stanic na „jezevčíkovi“ jednořádkové a ubyly piktogramy památek. V novém schématu jsou pouze tři. Jeden z nich upozorňuje na Václavské náměstí, které chtěli autoři schématu zdůraznit.

Jednou ze změn bylo i nové značení bezbariérových stanic. „My jsme se rozhodli, že budeme znázorňovat jen ty stanice, které bezbariérové nejsou,“ uvedl Machek s tím, že takové stanice postupně ubývají. „Doufáme, že jednou budou všechny bezbariérové,“ dodal. Připomněl také, že legenda, která ukazuje jaké stanice jsou bariérové, je stále v procesu úprav.

Nová grafika MHD je součástí projektu Čitelná Praha. Ten nemá spojit jen dopravní prostředky, ale i sjednotit celé město na povrchu i pod povrchem. Mimo cedule v metru půjde třeba o totemy, obelisky, směrovky pro pěší nebo informace na zastávkách včetně zcela nových map okolí.

5. dubna 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Praha 4 v nájemní pasti. Inflační doložka ročně zvedá nájem radnice o miliony

27. dubna 2024  11:39

Nájem radnice Prahy 4 v soukromé budově v Krči stále citelněji vysává rozpočet městské části. V...

Hasičští potápěči cvičili v holešovickém přístavu. Vyprošťovali dodávku z Vltavy

27. dubna 2024  10:56

Hasiči a potápěči pražských hasičů cvičili v pátek vyzvednutí dodávky, která sjela do Vltavy a...

Ve Zdicích na Berounsku hořel rodinný dům, do nemocnice odvezli i jednoho hasiče

27. dubna 2024  9:21

Ve Zdicích na Berounsku hořel v pátek odpoledne rodinný dům, škoda dosáhla dvou milionů korun....

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...